En undersøgelse viser, at én ud af fem studerende på universitetet ikke føler sig informeret om hvordan jobmulighederne er efter dimission.

Læs hele undersøgelsen

Ifølge Administrerende direktør i det nordiske konsulenthus Hartmanns, Anne-Mette Ravn, er der mange grunde til, at det er svært for studerende i dag at planlægge deres karriere: "Studerende i dag er meget pressede på deres studievalg, og vi kan se, at de studerende som starter nu, stiller uhyggeligt høje krav til sig selv, og de forventes samtidig at komme hurtigere igennem studierne end før."

Derfor valgte de hos Hartmanns at lancere Studie- og Karrierelab, som netop henvender sig til studerende og nyuddannede.

Øget efterspørgsel kommer fra to sider

Hos Hartmanns har de oplevet den store efterspørgsel efter karrierevejledning fra både forældre, som kender til Hartmanns igennem deres professionelle netværk, men de studerende er også begyndt selv at tage kontakt til konsulenthuset, for at få karrierevejledning:

"De unge mennesker kommer selv og spørger om vi kan give karrierecoaching eller studievejledning, og i visse tilfælde også stresscoaching".

De ambitiøse lykkesmede

Grunden til, at de studerende i højere grad bliver stressede og pressede på deres studievalg i dag, kan ikke tilskrives én grund, men Anne-Mette Ravn oplever den nuværende generation af studerende som værende meget bevidste om, at de er deres egen lykkes smed - de er derfor både ambitiøse og stiller store krav til sig selv. Derudover har finanskrisen, som startede i 2008, gjort dimittendarbejdsmarkedet endnu mere kompetitivt:

"Den samfundsudvikling vi har været igennem med finanskrisen har præget de krav vi stiller til os selv, og til dem som skal ind på arbejdsmarkedet. Så der opstår et øget behov for at træffe de rigtige valg," siger Anne-Mette og fortsætter: "Det er på de længerevarende uddannelser, at man træffer nogle valg, som har lange udsigter. Her kan de studerende blive i tvivl indenfor de første par år, eller de er nervøse for hvad de egentlig kan efter uddannelsens afslutning."

Er forkerte valg farlige?

Selvom det nu kan virke som om, at studie- og karrierelivet er spækket med mange forkerte valg og kun ét rigtigt, så er det ikke sådan Anne-Mette oplever det: "Det rigtige valg kan være mange valg - der kan være fem eller ti rigtige valg. Man skal bare have indkredset hvad de rigtige valg kan være. Når du så har truffet et valg, skal du investere i det valg."

Netop at investere i det valg man har truffet er særdeles vigtigt, da man ellers kan have en tendens til at holde andre muligheder åbne, og dermed mister fokus.

"Jeg tror ikke der er noget farligt i at træffe et forkert valg. Det kan være en vigtig livserfaring. Vi vil bare gerne bidrage til, at man undgår nederlag," slutter Anne-Mette.

Læs mere om studie- og karrierelab