Du har netop fået studenterhuen på hovedet, været på den klassiske 'Laos-Vietnam-Cambodia'-grupperejse eller tjent en god spandfuld penge i dit sabbatår. Du er blevet optaget på dit drømmestudie, og om lidt er det første skoledag.

Nu tager du for alvor hul på voksenlivet, hvor du skal slås med forsikringer og madbudget. Det er virkelig voksent, men det er slet ikke så slemt, som det lyder. Med livet som voksen og udeboende følger nemlig også friheden til at leve præcis det liv, du har lyst til. Du kan drikke øl med vennerne en søndag aften, spise pizza til morgenmad og støvsuge præcis, når det passer dig.

Men inden alt det sjove bliver rigtig sjovt, er der en række økonomiske forhold i din tilværelse, der vil ændre sig. Her guider vi dig igennem de ting, der er vigtige at have styr på - så du kommer allerbedst fra start.

1. Flere udgifter - lavere indtægt

Har du delt hybel med mor og far i gymnasietiden? Og har du holdt sabbatår og haft et fuldtidsarbejde? Så har du haft et stort rådighedsbeløb og tid til dig selv.

Uanset vil dit rådighedsbeløb højest sandsynligt blive lavere, når du flytter hjemmefra og starter på studiet. Brug sommerferien inden studiestart på at omstille dig til en hverdag med færre penge, end du havde i dit sabbatår eller hjemme hos mor og far. Betragt de næste to, tre, fem år, alt efter hvor lang tid din uddannelse tager, som en investering i din fremtid.

Det kan godt være, at du skal lukke ned for forbrugsfesten, og at der bliver dage med vasketøj og tunge eksamensopgaver. Men når den sidste eksamen er afsluttet, kan du se frem til et velbetalt job, hvor du kan leve præcis det liv, din økonomi tillader dig. Og det bliver fedt!

2. Udeboende og på SU

5100 kroner i SU udbetalt hver måned. Det lyder da egentlig ret luksuriøst. Du får penge for at tage en uddannelse! Dog må du ikke glemme, at huslejepriserne er vanvittigt høje i landets største byer, og flytter du til Aarhus eller Hovedstadsområdet for at studere, er det ikke unormalt at betale mellem 3.000 og 4.000 kroner i husleje for et værelse i en lejlighed.

Som udeboende medfølger der, ud over huslejen, en række udgifter, som kommer til at påvirke dit månedlige rådighedsbeløb: Vand og varme samt el skal nemlig også betales. Har du brug for en TV-pakke, skal du også sørge for det. Internet skal du også ofte selv  få anskaffet dig, og så kommer medielicensen oveni. Ejer du et TV, en radio, eller et apparat, som kan gå på internettet, ja så skal du tilmelde dig licensen, som koster 207 kroner om måneden. 

Derudover skal du også have din egen indboforsikring. Mange forsikringsselskaber tilbyder forsikringer til studerende, så det kan betale sig at lave research og finde den billigste, som samtidig opfylder de behov, du har.

Alt afhængig af, om du spiser franskbrød eller smoothie til morgenmad, og om aftensmaden står på spaghetti eller mørbrad, bør en enlig person kunne leve for et sted mellem 1500 og 2000 kroner per måned. Beløbet inkluderer mad- og drikkevarer, shampoo, toiletpapir, bagepapir og andre husholdningsartikler. Makeup, tøj, gaver, byture og andre ting, der kan forsøde tilværelsen, kommer oveni.

Er du ved at blive kvalt i denne bunke af informationer, så husk at mor og far har været igennem præcis det samme. Bed hellere om hjælpe en gang for meget end for lidt, så du kommer allerbedst fra start, når du flytter hjemmefra.

3. Rusuge, hyttetur og øl i fredagsbaren

Når studiet går i gang, afholder de fleste uddannelsessteder en rusuge for alle nye studerende. Her skal du lære dine nye medstuderende at kende, og sammen skal I på tur i studiebyen, spise god mad, spille ølbowling og danse på disko til den lyse morgen.

Nogen vil mene, at det er en mere voksen udgave af studenterugen, men den koster mindst lige så meget på både søvn- og bankkontoen. Dertil afholder mange studier også en hyttetur et par uger inde i skoleåret, som du også skal punge ud til.

Med et nyt studie følger et socialt netværk, som skal passes og plejes. Lange snakke på kaffebaren og fest i fredagsbaren koster, og du må derfor investere både tid og penge i de venskaber, du forhåbentlig skal have de næste par år - og hvem ved, måske resten af livet?

Når et nyt semester eller modul begynder, skal du i gang med nye fag, som du selv skal anskaffe bøger til. Alt afhængig af dit studie, kan det hurtigt blive en dyr omgang at købe bøger, og det er ikke uhørt, at du må hoste op med 2000 kroner til studiebøger hvert semester.

Puha, kunne du holde tungen lige i munden? Det er den del, du skal tage højde for, når du flytter hjemmefra og starter på et studie. Vi håber dog, at du med denne guide er blevet klædt lidt bedre på til livet som udeboende og studerende.

Studietiden er fantastisk. Friheden som udeboende, den viden, du selv har valgt at tilegne dig og tiden med dine nye venskaber opvejer uden tvivl alle eksaminerne, tømmermændene og de mange udgifter, der er forbundet med voksenlivet. Rigtig god fornøjelse!


 

Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budgetapp, der hjælper over 135.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.