Da du var yngre, brugte du sikkert et par dage på at spidse dine blyanter, pakke din taske og gøre kladdehæfterne klar til dine fag. Allerede dengang kostede det altså penge at gøre klar til studiestart. I dag er blyanterne, penalhuset og skoletasken skiftet ud med andre udgifter, men det gælder stadig, at studiestart koster spir. 

Så hvordan undgår du, at din bankkonto skal lide overlast, når det er tid til studiestart? Her er et par tips.

Vær din egen barista

To ting der unægteligt hører sammen. Kaffe og at studere. Som studerende er du sikkert vant til at bunde en håndfuld kopper kaffe hver dag, for det kræves altså, når du er stuck med en PDF fra ham filosofikeren, som du ihærdigt prøver at forstå. Men kaffe er ikke gratis, og hvis du render i kantinen flere gange i løbet af en dag, løber kaffeudgifterne hurtigt op.

Heldigvis er der en nem løsning til at fikse kaffeproblemet. Investér i en fed genanvendelig kaffekop, som du kan fylde med din egen kaffe hver morgen. På den måde sparer du lynhurtigt kaffe, og din egen kaffe er sikkert mindst lige så god som den i kantinen, der kommer fra en kaffemaskine.

Når du så skal fylde op på kaffelageret i løbet af dagen, tager du din egen kop med til kantinen. Mange steder får du et par kroners rabat, hvis du har din egen kop med, og det er ikke kun din pengepung der vil takke dig - det vil miljøet også! 

Amok i kantinen? 

Nu er du blevet dus med din nye kaffekop og brygger med glæde din egen kaffe. Men hvad med maden? Det er nemlig ikke kun kaffe, der kan være en stor udgift som studerende.

Kantinen frister sikkert med kage, snacks og frokost, og inden du ser dig om, har du brugt flere hundrede kroner på at stille sulten og forkæle dig selv ved at forsøde tilværelsen som studerende med lækkerier fra kantinen.

Kage er godt for dig! Men ikke hver dag - det er både din pengepung og taljemål sikkert enige i. Hvis du er blevet en haj til at huske kaffen hjemmefra, så kan du også blive en haj til at lave din egen frokost eller pakke dine egne snacks. Fordelene? Du sparer penge, du bliver bedre til at lave mad, og du kan helt selv bestemme, hvad der skal være på menuen. Hvad med: 

Brugte bøger er vejen frem

Et nyt semester kræver nye bøger. Desværre koster de ofte en halv bondegård. Derudover er studiebøger ikke den aller sjoveste måde at bruge penge på.

Men til dit held er der tre gode alternativer til at undgå Academic Books eller der, hvor du normalt køber dine studiebøger:

  1. Spørg dit netværk om de tilfældigvis har nogle af de bøger, du skal bruge. Måske kan du få lov at låne dem kvit og frit. 
  2. Gå en tur på biblioteket, enten din skoles eller det lokale, og tjek om de har bøgerne hjemme. 
  3. Søg efter bøgerne online. Der findes mange sider hvor tidligere studerende sælger deres bøger, og ofte er de i perfekt stand. Det kan være en Facebookgruppe, hvor din studieretning specifikt sælger bøger, det kan være på DBA, Academic Books, Pensum.dk eller Studiesalg.dk

Er du rigtig smart, så sælger du dine egne studiebøger, så det næsten kan blive en business, der går i nul.

Ditch klubben og fyr op for en hjemmelavet fest

Studiestart rimer på fest - endnu en måde at forsøde tilværelsen som studerende. Stilen for det nye skoleår skal lægges, hvad end det indebærer fest på klubben med bord og flasker, bodega med flaskeøl eller en aften på cocktailbar med lækre drinks i hånden. Men vi ved allesammen, at byture har en pris. Og her mener vi ikke bare hovedpine og tømmermænd - vi mener også de økonomiske tømmermænd. For av, hvor kan sådan en nat ses på økonomien! 

Men du kan sagtens have en fest, uden at det behøver at gøre ondt på din bankkonto. Det kræver blot at du ditcher klubben og skaber din egen fest derhjemme. Her kan du mikse kulørte cocktails, drikke øl eller hvidvin importeret direkte fra Netto, og når festen er rigtig i gang, kan du ramme klubben i højt humør. Natten er ung! 

Her var fire tips til, hvordan du kan håndtere din studiestart, uden at din bankkonto skal lide overlast. Men vigtigst af alt - hav en fantastisk studiestart!


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 330.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.