De vil også redde verden. Med Økonomer Uden Grænser kobler de to økonomistuderende - Ludvig Wier, 22 år og læser på 7. semester og Nickels Mandrup Köhling, 26 år og læser på 2. semester - faglighed med velgørenhed.

Hvad er værdien af en lektiecafé? Og hvordan beregner man de økonomiske konsekvenser, landbrugsstøtten har for tredjeverdenslande? Det er bare nogle af de spørgsmål, studenterinitiativet Økonomer Uden Grænser, ØUG, har beregnet på. Move On har mødt organisationen, hvor økonomistuderende siden 2011 har brugt deres faglige viden til at bistå hjælpeorganisationer og velgørenhedsprojekter med store og små talopgaver.

Hvorfor kan en kynisk videnskab som økonomi ikke bruges til at hjælpe andre?' Ligesom Læger Uden Grænser bruger deres viden og Tandlæger Uden Grænser deres, så ville vi også gerne bruge vores viden

Når teori bliver til velgørenhed
»Umiddelbart kan det være svært at sige, hvilken samfundsmæssig gevinst Red Barnet Ungdoms lektiecafé har. Men vi laver nogle beregninger på, hvordan det gavner samfundet, at børnene bliver klogere. Den beregning kan organisationen bruge, når de skal søge penge til projektet,« forklarer 26-årige Nickels Mandrup Köhling, der er næstformand i ØUG. »Vores arbejde går altså ud på at beregne og værdisætte for derefter at forudsige konsekvenser,« supplerer den 22-årige medstifter af ØUG, Ludvig Wier.

Ideen om at bruge undervisningens teori til velgørenhed opstod for knap to år siden. Her stod Ludvig og studiekammeraten Jakob Nielsen og så på en »typisk« reklameplakat for velgørenhed. Sådan én hvor en fattig ulandskvinde holder en baby i armene og har et blik, der appellerer til medlidenhed. »Vi elskede begge to økonomi og syntes, det var nogle virkelig fede værktøjer, vi fik. Så vi tænkte 'hvorfor kan en kynisk videnskab som økonomi ikke bruges til at hjælpe andre?' Ligesom Læger Uden Grænser bruger deres viden og Tandlæger Uden Grænser deres, så ville vi også gerne bruge vores viden,« fortæller Ludvig.

Bred opbakning
Efter det første introduktionsmøde i et klasselokale på Økonomisk Institut, stod det da også klart, at det ikke var bare var en fiks idé fra de to medstifteres side. Køen af økonomistuderende, der ville høre om det nye initiativ, var længere end, hvad der var plads til i lokalet. »Der har været virkelig positiv interesse blandt de studerende, og det er rigtig fedt. Da vi for eksempel skulle præsentere projektet for de nye studerende i sommer, fik vi 220 underskrifter ud af de 290, der var fremmødt,« siger Nickels. I dag er mere end 700 studerende tilmeldt maillisten for medlemmer, hvor ØUG ansøger blandt de frivillige studerende, når en ny opgave melder sig. Og netop den proces er en del af succesen. »Man kan få noget på cv'et uden at forpligte sig for meget fremadrettet. En opgave tager måske 3-6 måneder at løse, og når du har løst den, er du fri igen. Det tror jeg, mange studerende godt kan overskue,« forklarer Nickels.

Umiddelbart kan det være svært at sige, hvilken samfundsmæssig gevinst en lektiecafé har. Men vi laver nogle beregninger på, hvordan det gavner samfundet, at børnene bliver klogere.

Fantasifulde økonomer
Næste store projekt er også det første udenlandske projekt. Når Ludvig til sommer tager til Vietnam for at læse et halvt år, har han sammen med medicinstuderende Frederik Federspiel arbejdet på et projekt, der skal overtale vietnamesiske privatfabrikker til at forbedre deres medarbejderforhold. »Det handler ikke om, at fabriksejerne skal gøre det for at være søde, men simpelthen fordi de har et økonomisk incitament for at gøre det. Ligesom man kan investere i at holde en maskine ved lige, så den producerer bedre, så kan man investere i en sund medarbejder, som så kan arbejde bedre,« forklarer Ludvig.

Lektiecafeer, landbrugsstøtte og vietnamesiske fabrikker. De to drenge mener, at økonomer kan meget mere end at sidde med deres lommeregnere på et kedeligt kontor og lægge budgetter. »Jeg tror faktisk, at det er et af økonomens generelle problemer. Der er mange, der reelt ikke ved, hvad økonomi er. For selvom vi arbejder med økonomi på områder, hvor økonomi ikke er set før, så arbejder vi stadig med kerneøkonomiske begreber,« siger Ludvig og tilføjer med et smil: »Kun fantasien sætter grænser for en økonom.«

Interesserede kan henvende på hjemmesiden economistswithoutborders.net eller på Facebooksiden Økonomer Uden Grænser.