1. Find ud af, hvad du brænder for

For at kunne gøre din idé til virkelighed, er det vigtigt, at du vil arbejde 100 % for den. Derfor skal du som noget af det første gøre op med dig selv, om du virkelig har et ønske om at realisere idéen. Hvis du ikke har det, kan det blive svært at finde det nødvendige overskud, det kræver at gå fra drøm til virkelighed.

2. Undersøg markedsmuligheder

Find ud af om din idé er holdbar. Stik en finger i jorden find ud af, hvad andre synes om idéen. Giv dem ikke hele din forretningsplan, men vær heller ikke bange for at dele din idé. Måske løber du en større risiko, hvis du ikke fortæller om din idé end hvis du deler den. Undersøg også om der allerede findes lignende idéer på markedet, så du ikke ender med et produkt, som allerede eksisterer.

3. Tænk langsigtet

At starte egen virksomhed er ikke et 100-meter løb - det er et maratonløb. Forsøg at bevare fokus på en langsigtet frem for kortsigtet plan. Der er stadig meget hårdt arbejde efter de første tre måneder, og overskuddet kommer måske først efter to år. Det kan være svært og økonomisk hårdt i starten, men det giver i sidste ende større succes.

4. Slip ikke alle tøjler med det samme

Tag det første spring fra 1-meter vippen - derefter kan du prøve 10-meteren. Lad være med at sige dit arbejde op eller stoppe på studiet med det samme. Arbejd i stedet på dit projekt ved siden af jobbet eller studiet. Se, hvordan din idé udvikler sig, og oplever du en positiv tendens, er der grundlag for, du en dag kan tage det store spring og satse fuldt ud.

5. Tænk økonomisk

Gå ikke ud og lån penge med det samme. Tænk i stedet i alternativer løsninger, så du ikke bruger penge, du ikke har, før du overhovedet er kommet i gang. Lav din egen hjemmeside eller blog i stedet for at købe en designet hjemmeside, eller lej dig ind i et kontorfællesskab i stedet for at leje dit eget kontor.

6. Fokusér på kundens behov

Pas på, du ikke bliver så forgabt i din idé, at du glemmer dine kunders behov. Det er netop kunderne, der er afgørende for idéens succes. Derfor er det vigtigt, at du ikke lader produktets fortræffeligheder være styrende, hvis det ikke har relevans for kunden.

7. Brug dit netværk

Brug dit netværk eller skab et, som du kan sparre med. Det er vigtigt at finde mennesker, som kan udfordre dig og give dig inspiration og kontakter til at udvikle din idé. At spørge andre til råds er ofte den bedste måde at bygge langvarige relationer på og giver dig samtidig en uvurderlig viden, som du kan handle på.

8. Lær af dine fejl

Fejl er uundgåelige i starten. Lad dig ikke slå ud af dem, og se i stedet fejlene som en god mulighed for at blive klogere og lære, hvordan du skal gøre næste gang.

9. Tag iværksætterkursus

Der er flere gode iværksætterkurser, der kan hjælpe dig i gang. Blandt andet tilbyder universiteterne løbende iværksætterkurser, ligesom der også er flere private kursusudbud, som du kan finde på internettet. Her kan du få nem og hurtig adgang til viden, erfaring og netværk, og det er en god hjælp til dig, der skal realisere en idé for første gang.

10. Brug internettet

På internettet kan du hente inspiration og hjælp til, hvordan du kommer i gang med din idé. Amino.dk, et debatforum for iværksættere, er fx et godt sted at starte. Her kan du debattere med andre iværksættere og få vejledning til din idé. Og på startupsvar.dk har de samlet flere gode råd til iværksættere lige fra de første spadestik i den indledende fase til registrering af virksomheden.