64 pct. af de fuldtidsstuderende har job ved siden af. Men ser de selv jobbet som studierelevant? Nej; det er konklusionen i en ny undersøgelse, som TNS Gallup har udført for Nordea.

Kun én af tre studerende har et job, som er relevant for studiet. Der er ingen tvivl om, at hovedformålet med studiejobbet er at få smør på brødet og sikre, at økonomien hænger sammen. Er jobbet tilmed studierelevant, er det ikke kun en bonus. Det er nødvendigt for de studerende, fordi det studierelevante job ofte kan bane vejen til et fast job bagefter.

Studierelevante job er en mangelvare

Studierelevante job er en mangelvare, og nu har vi fået sat tal på. Det er velkendt, at arbejdsgiverne gerne ser, at der er relevant erhvervserfaring fra studieårene på det første CV. Men undersøgelsen viser, at ikke alle kan honorere det ønske.

Vi oplever for tiden en alt for høj ungeledighed. Næsten 15 pct. af alle unge mellem 15-24 år, som gerne vil have et job, og som står til rådighed for arbejdsmarkedet, var uden job i andet kvartal af 2012. Det viser tal fra august fra arbejdskraftundersøgelsen (AKU). Studerende og andre, der ikke er medlem af en A-kasse, tælles med i AKU-undersøgelsen.

Under pres

Der er ingen tvivl om, at kombinationen af høj ledighed og øget optag på uddannelsesstederne sætter den enkelte unge, der er i gang med en uddannelse under yderligere pres.

Er man nyuddannet kemiingeniør er det faktum, at man har haft vagter på benzintanken henne på hjørnet hele studietiden næppe det, der baner vejen til ønskejobbet i første omgang. Men man må håbe, at kravene der stilles til de nyuddannede trods alt i højere grad fokusere på den formelle uddannelse end på de kompetencer, som de unge har tilegnet sig ad andre kanaler.