Sommeren byder for mange studerende på ferier, festivaler, byture og andre aktiviteter, som tærer på bankkontoen. Når øllene er drukket, grillmaden er spist, og du har suget det sidste af ferien til dig, begynder et nyt skoleår.

Uanset om du skal starte på en helt ny uddannelse, eller om du vender tilbage til et igangværende studie, er det desværre aldrig en gratis fornøjelse at sidde på skolebænken. Du skal socialisere, være fagligt ‘up-to-date’ og få alt andet i dit liv til at hænge økonomisk sammen på et SU-budget.

Har ferien budt på lidt for mange fristelser, som gør, at du nu bliver nødt til at skære ned på forbruget, når studiet begynder? Her forærer Spiir dig tre tips til spare lidt på moneterne, når du starter på studiet igen.

1 - Køb og sælg brugte studiebøger

På mange videregående uddannelser vil du som studerende blive tilbudt at købe en samlet bogpakke med de bøger og kompendier, du skal bruge til det kommende semester/modul. Fordelen ved en bogpakke er, at du slipper for besværet med selv at finde de forskellige bøger. Derudover får du spritnye bøger, som hverken indeholder overstregninger eller størknede kaffepletter.

Selvom det er smart, så kan du dog spare mange penge ved at købe studiebøgerne brugt. Kender du en, som går årgangen over dig, og som gerne vil af med sine brugte bøger. Han/hun vil med garanti gerne give dig en god rabat. Måske kender du en studerende på årgangen under dig, som du kan sælge dine bøger til?

Mange studier har også interne bogportaler på Facebook, hvor du både kan sælge og købe brugte bøger til netop dit studie.

Pensum.dk kan du også sælge og købe brugte studiebøger. På siden findes der over 75.000 bruge studiebøger, og ved en enkel søgning får du lynhurtigt overblik over udvalg, priser og levering for netop den bog, du søger. Det er desuden gratis at oprette dig som bruger på siden.

Når du skal anskaffe dig bøger til studiet, er det dog først og fremmest en god idé at undersøge hvor meget, du skal læse fra hver bog. Kig pensumlisten fra din underviser igennem. Hvis du kun skal læse et enkelt kapitel fra en af de bøger, du skal anskaffe dig, kan det være en idé at t undersøge muligheden for at dele udgiften til bogen med et par medstuderende, finde bogen som e-bog, låne bogen på biblioteket, eller læse kapitlet i et gratis uddrag på Google bøger.

2 - Skift cafébesøg ud med egen madklub

Når studiet går i gang, skal bøgerne passes - men det skal vennerne også. Med et studie følger oftest et socialt netværk, som du gerne vil bruge tid sammen med i din fritid. Feriens udskejelser har sat sine spor på bankkontoen, og nu hvor du gerne vil spare, bliver der ikke råd til uanede mængder af caféburgere og øl i fredagsbaren.

Men der er ingen grund til at du giver dine venner den kolde skulder, bare fordi du er på økonomisk slankekur. Saml dine bedste venner fra studiet og skift cafébesøgene ud med jeres egen madklub.

Hver uge (eller hvornår det lige passer jer) skiftes I til at invitere de andre hjem til middag. Bestem jer for et beløb, som værten maksimum må handle for. Der findes næsten ikke noget hyggeligere end at samles en kedelig tirsdag aften til hjemmelavet mad i hjemlige omgivelser. For de 150 kroner, en caféburger og en cola ville koste én mand på den lokale café, får du både hakket oksekød, burgerboller, kartofler, salat og cola til fire personer i Netto.

Vil du generelt gerne spare penge sammen med vennerne? Så skift iceblenden fra Baresso til 45 kroner ud med en hjemmelavet iskaffe til 5 kroner, skift den dyre strawberry daiquiri fra cocktailbaren til 70 kroner ud med en hjemmelavet variant til 20 kroner, og skift madbuffeten fra Restaurant Flammen til 200 kroner ud med hjemmegrillede bøffer og rosé på terrassen for under det halve.

Mottoet her må være: Ude godt - hjemme bedst. Også for pengepungen.

3 - Op på jernhesten!

Et af de steder, hvor du som studerende lynhurtigt kan skabe luft i SU-budgettet, er ved transporten til og fra studiet. Er du vant til at punge ud til rejsekort, eller har du måske en bil, ja så har du hver måned en stor udgift. Mange anser transport som en fast ufravigelig udgift, men det kan der laves om på.

Hvis du har mulighed for det, så byt rejsekortet eller bilen ud med jernhesten - eventuelt bare et par gange i ugen. En cykel koster intet at bruge og har minimale vedligeholdelsesomkostninger. Med en cykel får du også gratis motion, og så skal du aldrig tilpasse dig bus- eller togtider.

Har du valgt at køre i bil, med bus eller tog for at spare tid? Hvis dit studie ligger i en storby, slipper du som cyklist for at holde i kø i myldretiden om morgenen og om eftermiddagen, og du ankommer højest sandsynligt samtidig med den bus, du ellers ville have taget til studiet.

En cykel giver dig altså næsten ingen omkostninger, og du får motion, frisk luft og fleksibilitet. What’s not to like?

Med lidt arbejdskraft fra din side får du med disse tre tips en glimrende studiestart, som din bankkonto vil takke dig for. Rigtig god fornøjelse.


_________________________________

Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budgetapp, der hjælper over 135.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.