Træning er ikke bare godt for dit generelle helbred, men også for din hukommelse og stamina, hvilket naturligvis er vigtigt, når man studerer og har brug for at koncentrere sig i lang tid ad gangen.

De fleste er godt klar over, at man bør træne regelmæssigt for at holde kroppen og hjernen i gang, men det er ikke alle, der har råd at betale for et fitnessabonnement, eller har tiden til at tage derned og tilbage flere gange om ugen.

For dem der kan relatere til det, er hjemmetræning en god mulighed. Men hvordan kan du bedst træne derhjemme, hvis du er vant til maskiner og vægte? Hvad skal du spise for at få større muskler? Her er et par tips til dem, der gerne vil begynde at træne seriøst derhjemme.

Fordele ved at træne derhjemme

For det første behøver du ikke bruge tid på at tage hen til et fitnesscenter. Det giver dig allerede mere tid til træning, lektier og hvad du ellers vil lave. Du kan også sætte et par episoder af din yndlingsserie på, mens du træner, hvilket gør det hele lidt mindre kedeligt. Man behøver heller ikke investere i moderigtigt træningstøj, da der ingen tilskuere er, og i stedet for et par smarte, sporty høretelefoner kan du bare smide musik på dine højtalere.

Det er også en fordel, hvis man ikke har meget tid til at træne. 20 minutters hurtig træning inden man tager et bad, kan gøre en stor forskel på ens helbred og mentale kapacitet, og det er nemt, hvis man gør det derhjemme.

Et alternativ til vægte

Hvis man træner seriøst, bliver man ofte nødt til at variere vægten, man løfter og forskellige øvelser kræver også forskellige vægte. I stedet for at købe dyre vægte kan du nøjes med at købe en stor 20 eller 30 liters vanddunk med et solidt håndtag. Spænd et bælte omkring håndtaget og du har et meget alsidigt træningsværktøj. Fyld den med mere eller mindre vand for at variere vægten (1 l = 1 kg). Vandet bevæger sig også i dunken, når du træner, hvilket aktiverer flere muskler end normale håndvægte, da det får tyngdepunktet til at skifte hele tiden.

En pull-up bar er også et must at have, hvis man hjemmetræner. Du kan bruge den til at styrke hele din overkrop. Hvis du hænger med strakte arme og prøver at trække dine knæ op til brystet, kan du hurtigt mærke, hvor meget du aktiverer dine mavemuskler.

Smarte øvelser derhjemme

Brug dine møbler til at træne forskellige muskler. En stol eller et sofabord kan bruges til at lave forskellige øvelser for triceps og lunges, men pas på med ikke at falde i fælden med at sætte fødderne i spænd under sofaen eller en radiator, når du laver mavebøjninger. Det har i virkeligheden modsatte effekt, så hoftebøjerne trækker læsset og mavemusklerne slipper for at arbejde.

Bor du i en ejendom med trapper, er dette også en oplagt øvelse. Gå op og ned med tunge vanddunke i hænderne eller træd kun på hvert andet trin på vej op, så ben og baller kommer på hårdt arbejde.

Der findes også nok variationer af push-ups til at ramme næsten hver eneste muskel i din overkrop, og hvis man synes, det bliver for nemt, kan man altid købe en vægtvest. Her er nogle gode variationer af push-ups med billeder til.

Brug desuden nettet, hvis du har brug for inspiration til hjemmetræning. Der findes et hav af træningsprogrammer, træningsvideoer, osv., så der er rigeligt at gå i gang med. Husk dog altid at være kritisk, så du ikke tager alt, hvad du læser, for gode varer. Fitness og hjemmetræning er blevet så stort nu, at mange har forslag til, hvad der er bedst, men husk altid at lytte til din krop og bruge din sunde fornuft. Hvis der er noget, der lyder for mærkeligt eller for godt til at være sandt, er det nok også tilfældet.

Protein som supplement til styrketræning

Hvis du gerne vil have større muskler, behøver man ikke bruge dyre maskiner og håndvægte, medmindre man går efter en bodybuilderkrop. Hvis man træner med sin egen kropsvægt, varierer sine øvelser og bruger vanddunken smart, kan man sagtens få større muskler. Det gælder om at være konsekvent med sin træning og spise nok protein. Det er en myte, at man skal spise protein lige bagefter sin træning, og det er faktiskt vigtigere at tænke over, hvad man spiser før sin træning. Hvis du vil lære mere om protein, kan du med fordel læse denne guide.

Som studerende kan det være dyrt at købe kød hver dag, men der er mange billigere alternativer med masser af protein i. Linser, quinoa og bønner indeholder masser af proteiner og er billige i forhold til kød. Hvis man spiser meget ris, kan man med fordel købe vilde ris, da de har flere proteiner end andre ristyper. Seitan er også et godt og billigt alternativ, som har hele 75 gram protein per 100 gram. Hvis du er til saltede snacks, så drop chipsene og gå i stedet efter nødder, da de både indeholder lidt proteiner, men også en masse sunde fedtstoffer, mineraler, vitaminer og antioxidanter.

Tag træningen udendørs og med på ferie

Disse tips til hjemmetræning kan også bruges, når du er på ferie, eller det er for flot vejr til at være indenfor. Husk at motion ikke er begrænset til øvelser og repetitioner.

De seneste år er det blevet meget populært at tage styrketræningen udenfor, så man både får træning og frisk luft på samme tid. Der findes efterhånden mange parker og arealer, hvor der er opsat et træningsområde med forskellige maskiner, som giver mulighed for at klare styrketræningen i det fri. Disse områder er desuden oplagte, hvis man vil skabe noget socialt omkring træningen - tag enten afsted med nogle venner, eller se om du ikke falder i snak med nogle af de andre, der bruger redskaberne og I fremover kan lave træningsaftaler, så I holder motivationen oppe.

Hvis du er på strandferie, kan du træne meget effektivt ved at løbe rundt i sandet. Det er utroligt hårdt, og alle aktiviteter i sandet er hårde, så kast dig bare ud i alt fra fodbold og frisbee til beachvolleyball og strandtennis. Man behøver desuden ikke betale en masse for at rejse ud af Danmark for at nyde en god strandferie eller strandtur. Der er masser af gode strande i Danmark og man kan eventuelt besøge danmarks billigste og bedste strand.

Konklusion

Man kan sagtens træne sig til en sundere krop derhjemme eller udenfor, uden at skulle betale for et fitnessabonnement eller dyrt træningsudstyr. Man behøver heller ikke købe en masse kød for at få fyldt sine proteindepoter op, da man kan nøjes med flere billigere alternativer eller proteinpulver. Det sværeste er sådan set at komme i gang og holde en rutine i så lang tid, at man kan begynde at se resultater, så tag det første skridt og du er allerede langt på din træningsrejse.

God fornøjelse!