Det er lige før deadline på en vigtig opgave. Rummet flyder med tomme kaffekopper, affald og papirer. Du er stresset og føler ikke, at der er styr på noget. Men hvad er der at gøre ved det? Feng Shui kan give dig nogle gode råd om, hvordan dit studieliv kan blive bedre organiseret og mere afslappet.

Hvad er Feng Shui?

Feng Shui-konsulent Simon Southall forklarer: "Direkte oversat betyder Feng Shui vind og vand. Det forsøger at balancere energi fra mennesker, jorden og atmosfæren."

Feng Shui har sine rødder i gamle kinesiske traditioner, og visdommen bag er det asiatiske 'balancesystem' som bruger begreberne yin og yang. Feng Shui benytter sig af metoder til at indrette hjemmet, så den positive livsenergi, 'chi', kan flyde frit i rummet og gøre dig mindre stresset og dit liv mindre kaotisk. 'Chi' påvirkes af vinduers og døres placering, samt af farver, former og materialerne i rummet.

Placeringens kunst

Feng Shui bliver også kaldt placeringens kunst, idet man ved at finde den bedste placering af møbler og ting kan opnå større harmoni, sundhed og succes. Simons mening med Feng Shui er dog meget klar, og han siger, at man ikke kan placere ting, der skal have en afslappende effekt, uden at det er noget, beboerne synes om eller finder beroligende. Ideen er at benytte sig af folks personligheder og ønsker for at få den tiltænkte virkning.

Hvad har det med mig at gøre?    

Livet som studerende kan være forvirrende, hektisk og besværligt. "Studietiden er en oplagt periode for eksperimenter", siger Simon og opfordrer i samme åndedrag studerende til at udnytte de gode muligheder for at prøve nye ting.

"Men når alt farer rundt, som det gør i studielivet, er det vigtigt at have en base, hvorfra du kan eksperimentere. Det skal være et sted, hvor du kan søge hen, når tingene ikke går, som de skal. Måden at gøre det på er ved at have et mindre område i boligen, som f.eks. et bord eller en hylde, hvor genstande af betydning placeres, hvilket skaber et tryghedspunkt.

"Ved at ændre på sin base kan man også ændre på andre aspekter af sit liv som f.eks. succes, rigdom og kærlighed".

Kedsomhed, eksamener og hvordan det kan håndteres

For studerende der er generelt energiforladte eller f.eks. gået i stå med en opgave, er der råd at hente fra Simon: "Arbejdsområdet er meget vigtigt", fastlår han. Man bør være bevidst om hvor ens arbejdsområde placeres, og man bør have de ting man bruger, mens man arbejder, samlet på det sted. "På den måde kan man sikre, at alt der placeres der, arbejder med dig og giver dig ro eller energi, og på den måde bidrager til en gunstig proces", forklarer Simon.

Indret kollegieværelset

Men hvad gør man, hvis man bor på et lille område med begrænsninger i både finanser og indretningsmuligheder? Simon siger: "En af de interessante ting ved studerende er, at de oftest skal have alt i et rum, så meget af spillet bliver om at skabe områder."

Han foreslår at være bevidst om de valg, man foretager, og samtidig skal man være opmærksom på rod: "Halvdelen er at være opmærksom, fordi rod opstår, når du ikke er opmærksom. Der er nogle, der synes, at det er fint at bo i rod, og det er okay, men hold et eller to områder i boligen hellige." Rod skaber nemlig stress og ubalance ifølge Feng Shui.

Nerver før eksamen? Slap helt af!

Eksamen er for de fleste forbundet med større eller mindre grad af stress. Du kan føle hjertet hamre i halsen, og dine nerver er ved at få overtaget. Men Simon har et godt råd. Han mener, at de vigtigste ting er selvtillid og ro.

"Først er det vigtigt at finde ud af, hvor dit rolige sted er. Der er nogle tidspunkter hos alle mennesker, hvor de er rolige. Det gælder om at være opmærksom på, hvor det er." Det kan f.eks. være, at man er rolig og afbalanceret, når man går en tur, læser avis eller sidder i lænestolen og hører musik. Det skal selvfølgelig ikke forstås sådan, at man ikke skal forberede sig, men hvis stressen tager over, er det vigtigt, at kende det 'mentale sted', hvor man ved, man slapper af og er rolig og velbalanceret.

Simon mener desuden, at det er vigtigt at have troen på sig selv: "Det er nyttigt, at du starter med at sige, at du skal nok klare dig godt til den eksamen. Men det kan kun komme fra, at du har basen, hvorfra du kan opbygge din selvtillid og ro."

Gode råd

Simons afsluttende råd er: "Brug lys, lyd og farver. Farver, der enten nærer eller dræner afhængigt af, hvad rummet bruges til." Så skal du studere, skal du have farver, der dulmer og gavner din koncentration, f.eks. blå eller sort, men det er også en god idé at inddrage en kreativ farve, der nærer, f.eks. rød. Men du må ikke overdrive: "Less is more".

Du kan desuden udnytte lyset, der kommer ind af dine vinduer. Ved hjælp af spejle kan du få lyset og energien til at flyde rundt i rummet. Et spejl må bare aldrig placeres overfor et vindue, for så reflekteres lyset, som er energi, direkte i spejlet og forsvinder ud af vinduet igen.

"Skab hvad du vil, men særligt den base du kan eksperimentere fra." Det er hovedpointerne fra Simon og Feng Shui til, at du kommer lettere igennem dit studieliv.

Vigtigt at vide

Feng Shui indeholder mange praktiske redskaber og teknikker, som man konkret kan bruge i indretningen. Der findes dog forskellige retninger inden for Feng Shui, og det kan være en fordel at undersøge disse retninger, inden man kaster sig ud i at nyindrette sin bolig fuldstændig. Nogle bruger f.eks. et kompas som udgangspunkt, og så er det mest gavnligt at arbejdsværelset placeres i det nordøstlige hjørne, mens andre bruger hjemmets hoveddør som udgangspunktet.