James havde fra helt lille en stor interesse for musik, så han blev sendt til klaverspil i en alder af 6 år. “I de første år var jeg ikke så vild med det, men så var jeg så heldig på et tidspunkt at få en virkelig god klaverpædagog, der fik det til at hænge sammen for mig. Jeg spillede hos hende i 7-8 år, hvor jeg fik mere og mere blod på tanden. Her tænkte jeg, at min karriere nok skulle have noget med musik at gøre.  

I sin barndom voksede James op i et hjem, hvor forældrene arbejdede inden for teater-, film- og tv-branchen. Derfor følte James sig hjemme, da han prøvede kræfter med skolekomedier og musikaftenener i gymnasiet. Her oplevede han en kombination af musik og teater, som han virkelig godt kunne lide. Desværre var der ikke en uddannelse at finde, der på samme vis kombinerede musik og teater.

Men på baggrund af sin passion for musik valgte James derfor at starte på komponistlinjen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Inden han kunne starte, skulle han dog først igennem et års privatundervisning, der hjalp ham til at komme ind. “De 5 studieår gav mig utroligt meget med i bagagen. Det er ikke alt sammen noget, jeg direkte har kunnet bruge i mit arbejdsliv, men det har alligevel været godt at have et solidt fundament at stå på.”

“Det var min første revy, og dér mærkede jeg, at det her er lige mig.” 

Det helt rigtige studiejob  

I studietiden blev James tilbudt at akkompagnere som pianist til en revy. “Det var fedt med et sommerferiejob, så jeg kunne tjene lidt skillinger. Det var min første revy, og dér mærkede jeg, at det lige var mig.” Det blev til flere engagementer som kapelmester og komponist i de kommende år. Denne kombination af teater og musik var præcis dét, James elskede. Det viste sig at være starten på den karriere, han kom til at beskæftige sig med resten af sit liv.   

James havde overvejet at droppe ud af studiet og bare fortsætte med kapelmesterarbejdet, men i dag er han glad for, at han valgte at færdiggøre studiet, da han har fået en god ballast med sig. Da James var færdiguddannet i 1984, var det dog udfordrende for ham at finde et arbejde. “Som freelance musiker er man som en pirat på det vilde hav. Du bliver ikke fastansat nogen steder, i stedet får du et 3-4 måneders engagement. Derfor er du hele tiden på jagt efter det næste engagement, så arbejdsliv og økonomi kan hænge sammen. Det var noget, der de første år gav søvnløse nætter, fordi jeg lå og spekulerede på, hvordan jeg kunne betale min husleje.”

 “Der vil altid være noget i livet, der er rugbrødsarbejde og småkedeligt. Og hvis ikke man har oplevet den disciplin, at man kan tygge sig igennem det, så bliver det svært at gennemføre et ordentligt arbejdsliv.” 

En madglæde blev til et arbejde 

Teaterglæden var ikke det eneste, James arvede fra sine forældre. Faderen, John Price, var utroligt interesseret i gastronomi og skrev bl.a. madartikler i Danmarks første madblad "Mad & Gæster" og i ugebladet Hjemmet. James og hans bror Adam deler denne madglæde, og da de var i 20’erne, fandt de også ud af, at de var gode til at samarbejde. Og vigtigst af alt, at de havde det afsindigt sjovt sammen. “Adam havde fundet sit forfattersøm, og jeg havde mit lille i musiksøm, jeg kunne hænge min hat på, og dette resulterede i et rigtig godt samarbejde.” 

På baggrund af deres tidligere samarbejde, og en særlig samtale i 2006-2007, fik brødrene en god idé. Her tog de deres skæbne i egne hænder, og deres karrierer foretog sig en drejning. De skrev et programforslag til Danmarks Radio, der udviklede sig til at blive en stor succes. “Det kom bag på alle - også os. Vi ramte ned i et eller andet, som folk synes, det var hyggeligt at kigge på. Noget der manglede på det tidspunkt i tv. Og det var mere held end forstand.” 

“Jeg betragter musikken som mit egentlige job, men det er også min hobby og min store kærlighed.

Lad dig ikke slå ud 

Musikken og maden. Det er de to ting, James er meget passioneret omkring, og som fra barnsben har været en stor del af hans liv. Når man ser på James' karriere, og hvordan hans arbejdsliv er forløbet, så har han valgt at gøre sin interesse til sit arbejde. “Musikken er mit egentlige job, men samtidig også min hobby og min store kærlighed. Det er jo vidunderligt og utroligt privilegeret at få lov til at arbejde med sin store kærlighed - og så oven i købet have to kærligheder og få mulighed for at arbejde med dem begge.”   

Ligesom de fleste har James måttet vælge, hvilken uddannelse han skulle satse på, og tage stilling til, hvad han ville beskæftige sig med. For at finde sit søm til at hænge sin hat på er det vigtigt at mærke efter, hvad man brænder for, og acceptere de ting, der ikke altid er lige sjove. “Der er måske en tendens til, at man giver op lidt for let. Der vil altid være noget i livet, der er rugbrødsarbejde og småkedeligt. Og hvis ikke man har oplevet den disciplin, at man kan tygge sig igennem det, så bliver det svært at gennemføre et ordentligt arbejdsliv.” 

Foto af Henrik Petit.