Lever du af havregrød og pasta med ketchup og undrer dig over, at dine studiekammerater har råd til at gå på café hver anden dag?

Det har de heller ikke. På SU er der ikke plads til kæmpe svinkeærinder, så dine medstuderende har højst sandsynlig studielån eller bruger en stor del af deres fritid på et studiejob.

Men selv for 6.015 kr. om måneden kan du godt leve nogenlunde. Der er gode penge at spare, hvis du eksempelvis flytter lidt uden for centrum af de større studiebyer, selv smører madpakke og køber bøger og møbler brugt.

Et hummer i centrum ELLER kollegieværelse i cykelafstand

I de store studiebyer er der rift om boligerne. Alle vil gerne bo lige midt i centrum, og derfor er priserne høje her. Et værelse på 10 m2 i centrum af Aarhus starter omkring 3.500 kr. I København er det tal 1.000 kr. højere.

Er du villig til at gå lidt på kompromis, kan du nemt spare penge på de mursten, du bor i. Et værelse en smule uden for centrum kan få prisen til at falde med en hel tusindelap eller mere. Vælger du at bo på kollegie, kan du finde værelser på 20 m2 fra omkring 2.000 kr.

Når du bor lidt uden for centrum, er en god tommelfingerregel at finde et sted at bo i cykelafstand til dit studiested. Bor du længere væk får du brug for et abonnement til bybussen eller S-toget, og så er der ikke den store fidus i den billige husleje. En cykeltur på 7-10 km frem og tilbage til studiestedet sparer dig også for at lægge penge i et fitnesscenter!

Sparet: 1.500 kr.

Spritnye møbler ELLER møbler fra storskrald, genbrug eller arvegods fra familien

Du har nu et sted at bo. Så langt så godt. Men hvad med en god seng, et bord, stole, lamper, en reol, et tøjskab og lidt kønt på væggene?

Du kan vælge at køre en tur i IKEA eller et andet bolighus og købe alt fra nyt. Så får du en lejlighed med det hotteste nye udstyr. Sådan en omgang koster hurtigt 5-10.000 kr.

Måske har du lidt møbler fra teenageværelset, du kan tage med, når du vinker farvel til dine forældre. Og måske har din onkel en gammel kommode stående, han tilbyder dig. Det kan være, at du derfor kun mangler et skrivebord og en lænestol til dit nye hjem.

Hvis du ikke har noget imod at sidde i en stol, andre har brugt i forvejen, så er der masser af brugte møbler at få fingrene i. Både på DBA, i genbrugsforretninger og på storskrald. På DBA og i genbrugsforretninger skal du betale lidt for møblerne. Men er du heldig at finde en lænestol, der er sat på gaden til storskrald, koster det dig ikke en rød reje.

Der findes Facebook-grupper, hvor storskrald bliver posted og grupper, hvor folk giver ting væk gratis. Det er en god måde at holde øje med, hvad du kan finde af gratis goder til din hybel.

Tjek facebookgruppen? Storskrald i København eller facebookgruppen Storskrald i Aarhus kan du finde her!

Er du til genbrugsmodellen, får du møbler til dit hjem for intet andet end en kærlig omgang med en spand sæbevand og en klud. Og så får du oveni din helt egen særlige indretningsstil. Retro og unikt og ikke som alle dine studiekammerater. Falder du over bedre møbler, kan du altid skifte ud.

Sparet: 10.000 kr.

Ny ELLER brugt computer og studiebøger

Hører du til dem, der køber alt fra nyt? Jamen så koster udstyret til din uddannelse kassen. Du har sikkert brug for en studiecomputer, og fra day one på studiet skal du investere i den ene fagbog efter den anden.

Er du til design og går efter apple-produkter, så koster en ny computer dig i omegnen af 10.000 kr. Det kan godt gøres billigere med andre mærker. Bøger koster fra ny minimum 200 kr. og skal du have ti af dem ved studiestart, så har du allerede brugt 2.000 kr.

Alternativet er at lede efter en brugt computer på DBA. Du kan finde en computer, der måske kun er brugt et halvt til et helt år og så slå nogle tusinde kroner af prisen.

Det samme gælder studiebøger. Der er altid nogle studerende, der har brugt de samme bøger, som du skal bruge, året inden. På pensum.dk kan du finde brugte studiebøger helt ned til under halvdelen af ny-pris.

Sparet: 5.000 kr.

Kantinemad ELLER madpakke

Det er let at blive fristet af den lækre salatbuffet, sandwich eller gryderet i kantinen. En sammenklappet rugbrødsmad med leverpostej blegner totalt ved siden af. Men køber du frokost i kantinen, så ryger der let 50 kr. ud af din konto hver dag. Det bliver cirka 1.000 kr. om måneden.

Til sammenligning er det ikke nær så dyrt at smøre en madpakke hjemmefra. Du kan sikkert gøre det til det halve eller mindre. Det behøver ikke være kedeligt, det du tager med. Du kan selv lave salater eller en sandwich med kylling og bacon og en hjemmerørt dressing. Bliver du alligevel fristet af kantinens mad? Så er der ingen skam i at købe dig til lidt luksus i kantinen et par gange om måneden.

Sparet: 500 kr. om måneden

Fitnesscenter ELLER løbetur i skoven

Foretrækker du at svede igennem på et løbebånd, koster det dig cirka 199 kr. om måneden i abonnement. Så har du også adgang til alle mulige maskiner og holdtræning.

Vil du spare lidt penge til en god bytur, så snør løbeskoene og snup en løbe- eller gåtur i den nærliggende skov eller park. Så får du både motion og frisk luft. I nogle skove og parker kan du finde træningsmaskiner til fri afbenyttelse. Og prøv om du kan finde åbne udendørs træningshold. Eksempelvis Yoga i det fri om sommeren.

Sparet: 199 kr. om måneden

Designertøj ELLER H&M, bytte og second hand

Skal det bare være Diesel, Sand, Munthe+Simonsen eller et andet designmærke, du iklæder dig? Så ryger der let 1.000 kr. for et par jeans.

Kan du nøjes med noget, der minder om fra H&M, bliver det noget billigere. Men du kan også prøve at opstøve tøj i second-hand forretninger eller bytte tøj, du ikke bruger til nyt. Eksempelvis på appen Resecond. På den måde bliver dit tøjbudget væsentligt mindre, og du undgår samtidig at gå i det samme som dine kammerater.

Bliv en SU spare-haj

Der er mange andre steder at finde alternativer til at gå ud at købe det nyeste udstyr. Kig dig omkring og du finder anderledes måder at få din SU til at række.

Med de ovenstående råd sparer du i alt 16.500 kr. på at etablere dig og 2.200 hver måned på faste udgifter. Det betyder meget i hverdagen, og måske kan du lave en lille opsparing, hvor pengene kan blive til en tur på Roskilde eller en skøn rejse i din meget lange sommerferie væk fra studierne.

Hos Spiir ved vi godt, at det kan være svært at holde sig på måtten. Der er fristelser alle vegne. Derfor husk at der også skal være plads til lidt forkælelse ind i mellem. Og så kig ellers ind på Spiir.


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis app, der hjælper over 330.000 danskere med at holde snor i deres penge. Du får et nemt og overskueligt overblik over dit forbrug. Med et enkelte par klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til kantinemad, café latte, buskørsel eller dagligvareindkøb. Assistenten holder dig på sporet og vil med tiden blive din privatøkonomis bedste ven.