Føler du, at pengene til tider fosser ud af kassen, og har du brug for, at der går lidt flere ind på kontoen, når det bliver den første i måneden. Læs videre her hvor vi giver dig gode råd, hvis du overvejer at tage et SU-lån.

Start med budgettet

Før du overhovedet overvejer, hvorvidt et SU-lån er en fordel for dig, er det vigtigt, at du får et overblik over din økonomi.

Et SU-lån er uden tvivl det mest fordelagtige lån på markedet, hvis du som studerende har brug for at få lidt ekstra penge på kontoen i starten af måneden. Den månedlige ydelse er, pr. 1. januar 2012, på 2.897 kr., og det er vel og mærket et beløb, der ikke bliver trukket skat af. Så skal du låne penge et sted, er det SU-lånet, du skal ty til.

Hvorfor? - Hvorfor ikke?

"Jeg lever lidt i nuet, synes jeg". Ordene kommer fra 28 årige Jesper Frandsen, der er en af de mange studerende, der har valgt at tage et SU-lån. "Jeg har udelukkende valgt at tage et SU-lån for at slippe for at arbejde 20 timer ved siden af mit studie", fortæller Jesper Frandsen, der er ved at færdiggøre sin uddannelse som cand.comm. i journalistik på RUC.

Jesper Frandsens SU-lån går primært til at forsøde tilværelsen, og var det ikke for SU-lånet, var huslejen stadig blevet betalt til tiden. "Lånet giver mig mere fritid og mere tid til studiet, hvilket jeg prioriterer," siger Jesper Frandsen, der har fået SU-lån i to et halvt år ud af de seks år, hans uddannelse varer.

Det kan skræmme mange at gældsætte sig i en så ung en alder, men det er vigtigt at holde sig for øje, at du kan sætte dit lån på pause, hvis du ønsker det. Har du fx et ekstra sommerferie job eller lignende, kan du afmelde dit SU-lån i den pågældende periode og på den måde formindske din gæld, så du ikke ender med at skylde mere, end hvad godt er, når din studietid er slut.

Rie Stahl Poulsen, der blev færdiguddannet sygeplejerske i januar 2010, er kommet igennem sit studie uden at tage et lån. "Jeg kender mange, der har døjet med studielånet mange år efter, at studiet er afsluttet, så på grund af disse skrækhistorier, valgte jeg at tage et studiejob fremfor et lån", fortæller Rie Stahl Poulsen.

Selvom Rie Stahl Poulsen fravalgte SU-lånet føler hun ikke, at hun er gået glip af noget. "Sommetider har den dog stået på pasta et par dage," griner hun.

Når pengene skal retur

Det er vigtigt at huske, at et SU-lån er et lån ligesom alle andre lån, og det vil sige, at hver en krone skal betales tilbage. Ønsker du at afvikle din gæld hurtigst muligt, kan du lave en ordning, hvor du bestemmer, hvor meget og hvor ofte du har lyst til at afbetale på din gæld. Vil du i stedet have en helt konkret plan, kan du få Statens Administration til at udforme en tilbagebetalingsplan. Reglen er blot, at du skal have betalt hele din gæld af inden 15 år.

Læs mere om SU-lån her.