Du kender det helt sikkert godt. På din to-do-liste står der, at du skal en tur i H&M efter en ny træningstop. I butikken løber du dog ind i den ene fælde efter den anden. Et udsalgsskilt, der viser en masse stærkt nedsatte varer. En flot t-shirt. Nå ja, og en ny vandflaske til træning?!

Inden du ser dig om, er du på vej til kassen med lidt flere varer end den træningstop, du egentlig kom efter. Ups.

Kan du relatere? Her får du tre skudsikre måder, du kan lægge en dæmper på din shoppelyst.

Hold øje med telefonen

Der er hjælp at hente gennem din telefon, hvor du kan downloade forskellige apps, der kan holde styr på dit forbrug. Blandt andet Spiir. Gennem appen kan du beslutte dig for, hvor mange penge du gerne vil bruge og herefter sætte forbrugsmål. Det kan for eksempel være, at du bestemmer dig for, at du højst vil bruge 1.000 kroner i supermarkedet denne måned.

Når du har indsat forbrugsmålet i appen, kan du nemt holde styr på, om du holder dig inden for målet. Det kan næsten udvikle sig til en konkurrence med dig selv. Og på den måde bliver det forhåbentligt nemmere at takke nej til de ekstra køb, der sniger sig med i din indkøbskurv, fordi du kæmper for at holde dig inden for det mål, du har sat for dig selv.

Stil dig selv de vigtige spørgsmål

Når du nu står midt i orkanens øje med kurven fyldt med sager, du egentlig ikke havde på din shoppeliste, hvad gør du så, før du når op til kassen? Tricket er, at du skal blive skarp til at stille dig selv de vigtige spørgsmål, så du undgår at shoppe amok.

Stands. Træk vejret dybt. Spørg dig selv: har jeg råd til det? Har jeg virkelig brug for det? Hvad vil jeg bruge det til? Vil det ændre mit liv til det bedre, hvis jeg køber det?

Er svaret ja? Go for it! Er svaret nej, så gør du måske dig selv en tjeneste ved at tage sagerne ud af din kurv og holde dig til det, du egentlig kom for at købe.

Kom scenariet i forkøbet

Hvis du i forvejen kan forudse, at det bliver svært at holde dig i skindet, når du skal på shopping, så kom situationen i forkøbet. Det kan du for eksempel gøre ved at lade dit kort blive hjemme, for så bliver det svært at betale.

Du kan også sørge for at tage det korrekte beløb med i kontanter, for så ved du, at du kun har råd til at købe det, du rent faktisk mangler. Smart, ikke? Hvis du ved, at det slet ikke går, så kan du gøre dig selv den ultimative tjeneste - bliv hjemme. Så risikerer du ikke at løbe ind i butikkernes fristelser. ;-)


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 330.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.