Din mave rumler, og du mærker sulten snige sig på. Rent intuitivt åbner du køleskabet for blot at opdage, at der kun gemmer sig sørgelige madrester på køleskabets hylder. Øv.

Den nemme men dyre løsning? At drible ned på pizzeriaet og bestille en nummer syv. Den kloge, billige løsning? At forvandle madresterne til en lækker gang aftensmad.

Udover at din pengepung vil takke dig for den kloge og billige løsning, så takker resten af verden dig også for, at madresterne ender på din tallerken frem for i skraldespanden. Sådan er du nemlig med til at mindske den globale opvarmning. Ifølge FAO, FNs fødevare- og landbrugsorganisation, går en tredjedel af alt mad til spilde, og intet mindre end 1,3 milliard ton mad ender som madspild hvert år.

Er du klar til at forvandle dine typiske madrester til et lækkert måltid? Læs med her!

Grøntsager

Grøntsager kan camoufleres og bruges i et hav af måltider. Smid dem i en kødsovs eller andre slags sammenkogte retter og kog en omgang pasta, ris eller kartofler til. Blend dem til suppe og tilsæt lidt fløde for ekstra god smag. Du kan også tilsætte æg, og du får en lækker omelet.

Kartofler

Et par overskuds-kartofler gør det fabelagtigt skåret ud på en rugbrødsmad med mayonaise, purløg, salt og peber. Du kan også brase dem på panden til din aftensmad eller lave dem til kartoffelmos. Kartofler er også en sikker vinder i sammenkogte retter, hvis du blot skærer dem ud i mindre bidder.

Kød

Hvad gør man lige med den sidste stump kylling eller skive kød fra dagen før? En kødrest er formidabel som frokost oven på et stykke rugbrød. Du kan også bruge dem i klassikeren biksemad, eller du kan skære kødet i små stykker og tilføje dem i din sammenkogte ret.

Moden frugt

Bananen har fået pletter, og du har egentlig ikke lyst til at spise den. Men vent! Inden den når skraldespanden, er der masser af andre muligheder for en overmoden banan - og alle mulige andre overmodne frugter. Overmodne bananer er perfekte til at lave grød, bananbrød eller bananmuffins med. Jo mere modne, des mere søde. Andre modne frugter kan bruges i smoothies og juices eller som topping på en omgang havregrød.

Forhåbentlig er du nu fyldt op med inspiration til, hvad du kan bruge dine madrester til, så de ikke ender i skraldespanden (eller bio-spanden!). Held og lykke med madlavningen og high-five til dig, der går med i kampen mod madspild!


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 200.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.