Anne Hjort Fredskild fik sin datter mellem andet og tredje semester på studiet. Hun gik til de afsluttende eksaminer på andet semester som højgravid, og fødte kort tid efter.

For Anne var det vigtigt, at hendes datter ikke skulle ligge under for Annes arbejdsliv og bruge meget af sin tid i institution eller pasning, når hun var lille.

”Jeg kunne ikke forestille mig at starte fuldtid efter endt barsel. Fordelen ved at være studerende, når man får barn, det er den tid man har. Det er tid, som man ikke får igen, og derfor er det vigtigt at bruge den med sit barn.”

Det rigtige tidspunkt var under studiet

Annes graviditet og fødsel lå heldigvis sådan, så hun kunne fortsætte sit studie uden en stor forsinkelse, og samtidig have sin datter mere hjemme, end hvis hun havde et fuldtidsjob.

”Nu er min datter ti måneder, og jeg valgte at starte på studiet igen efter seks måneders barsel, fordi det ikke var fuldtid. Så hun kunne være meget få timer i dagplejen i løbet af dagen, og så have nogle dage fri,” siger Anne og fortsætter: ”Det har været altafgørende, at jeg kunne tage den tid der skulle til, for at køre hende ind i dagplejen, så både hun og jeg kunne vænne os til det.”

Anne og hendes kæreste bor i Odense, men har begge familie i Jylland. Aflastning har derfor været svær at få, hvis der for eksempel opstod pludselig sygdom eller hvis datteren havde en svær dag i dagplejen.

”Derfor har det været vigtigt at have fleksibiliteten til, at jeg kunne tage en dag hjemme, hvis vi havde brug for det.”

Men hvis fordelen er fleksibilitet og tiden, som Anne kan bruge med sin datter, så er ulempen ved at få sit barn under studiet ifølge Anne lige så indlysende: ”Ulempen er økonomi. Hvis du får barn som studerende, så bliver du nok nødt til at tage SU-lån.”

Ulemper ved at få barnet under studiet

Der er ikke det store råderum i den lille families økonomi. Men Annes situation har også været lidt anderledes, da kæresten er selvstændig, og ikke altid får samme løn som en fastansat. Derfor har hun samtidig taget SU-lån, selvom hun har fået ekstra SU-klip.

”Man får jo 12 ekstra SU-klip, når man får barn. Dem kan man kombinere på tre måder: Som enkeltklip, hvor man ikke behøver studere, dobbeltklip med dobbelt SU eller mixklip hvor man får dobbelt SU, men skal studere,” siger Anne og understreger, at selvom der er mange måder at planlægge det på, så er det stadig svært at få økonomien til at slå til.

Da Anne og hendes kæreste heller ikke har råd til bil, så bliver der brugt en del tid på at leje biler på GoMore, når familien i Jylland skal besøges. Men den praktiske planlægning tror hun ikke hun havde undgået, selvom økonomien havde været bedre.

Der er fordelene som studerende med barn

Anne har planlagt at læse videre, når hun er færdig som serviceøkonom til vinter. Det er hun sikker på giver hende en fordel frem for andre jobsøgende kvinder, som ikke har fået børn før eller under studiet.

”Det er en kæmpe fordel, at jeg allerede har mine børn, når jeg er færdig på studiet. Så står jeg forhåbentlig stærkere på arbejdsmarkedet bagefter, fordi jeg ikke står med villa, mand, Volvo og ingen børn” siger Anne, selvom hun godt ved, at arbejdsgiverne ikke må fravælge kandidater på den baggrund.

Der er også muligheder for at søge støtte, hvis man som Anne har en lille økonomi, som godt kan bruge lidt hjælp. Det er derfor en fordel at tjekke op på tilbud og muligheder, inden du står i en travl hverdag som småbørnsfamilie:

”Du kan søge ekstra børnepenge som studerende. Det fandt jeg selv ud af lidt for sent, men det kan man,” slutter hun med et grin.


Denne artikel er den del af vores tema "Børn og karriere". Læs også artiklen: Skal jeg få et barn efter studiet?