Vi har lagt hovedet i blød og kommet med 13 forslag til, hvordan du forbereder dig på jobsøgningen allerede inden, du er færdig med dit studie. God fornøjelse!

  1. Find ud af, hvad dit studie fører til
  2. Få dit første job
  3. Skab et netværk
  4. Lav frivillige initiativer
  5. Få udlandserfaring
  6. Indsaml referencer
  7. Find et fagrelevant studiejob
  8. Tag i praktik
  9. Mød virksomhederne
  10. Skriv opgave for virksomheder
  11. Tag på udveksling
  12. Tag til foredrag
  13. Tilmeld dig en a-kasse

1. Find ud af, hvad dit studie fører til

Er du også i tvivl om, hvad du kan bruge din uddannelse til? Tal med studerende fra årgangene over dig eller dem, der er færdige, og spørg til, hvilke job de har. På den måde får du en idé om, hvilke kompetencer du får gennem studiet, og hvad virksomhederne kan bruge dig til.


2. Få dit første job

Som nystartet studerende kan det være svært at finde et studierelevant job. Men når du senere søger disse job, er det en stor fordel, hvis du allerede har erhvervserfaring på CV’et. Det gælder også, selv om det er et fritidsjob, tastejob, telemarketing eller tjener.

Find studiejob her


3. Skab et netværk

Mange job bliver besat gennem netværk. Det tager tid at opbygge et solidt netværk, så sørg for at begynde med det samme. På studiet kan du deltage i fredagsbaren, fagudvalg eller studiegrupper. Husk også at dyrke netværk uden for studiet fx kollegiet, fodboldholdet eller frivilligt arbejde.

gode råd til at netværke og vær med på fællesskabet på Facebook eller LinkedIn.


4. Lav frivillige initiativer

Den nemmeste, og sikkert også sjoveste, vej til at få noget på CV’et er selv at tage teten. Start en filmklub blandt vennerne, arrangér udflugter for håndboldklubben, bliv økonomiansvarlig for kollegiekassen, lav bestyrelsesarbejde i boligforeningen, lav en hjemmeside for din onkels énmandsfirma. Mulighederne er utallige.

Find gode råd til frivilligt arbejde som studerende her og find opslag med frivilligt arbejde her.


5. Få udlandserfaring

Brug sommerferien på at rejse rundt i verden. Det kan gøres billigt, og du får erfaringer med andre kulturer og trænet dit sprog og din evne til at agere i uforudsete situationer. Du kan også søge om udvekslingsophold igennem dit studie.

Se hvordan du får råd til at komme ud i verden og læs erfaringer fra andre, som har været i udlandet.


6. Indsaml referencer

En vigtig detalje er at kunne dokumentere dit arbejde. Så husk at få referencer og anbefalinger fra chefen og samarbejdspartnere undervejs i forløbet, ligesom du skal kunne dokumentere resultatet af dit arbejde.


7. Find et fagrelevant studiejob

Når du er på et niveau i dit studie, hvor du har fået relevant fagviden, bør du teste den af. Du bør derfor sætte krav til dig selv om at gå efter et studiejob, hvor du kan bruge dine kompetencer. Det er guld værd, når du skal ud og søge job efter uddannelsen.

Læs mere om vigtigheden af at have et studierelevant job her. og find studierelevante stillinger her.


8. Tag i praktik

Et praktikophold er en god måde at se, hvordan det fungerer, når man er del af en arbejdsplads. Samtidig er det en oplagt vej til at forene teorien fra dit studie med erhvervslivets praksis.

Find praktik for studerende her.


9. Mød virksomhederne

Det er en god idé at danne sig et indtryk af, hvilke virksomheder der kan være interessante for dig. Den bedste måde er ved at vise interesse for dem så tidligt som muligt. Tag på de årlige karrieremesser og tal med medarbejderne eller tilmeld dig nyhedsbreve fra dem.

Læs mere om netværk via karrieremesser her og find spændende arbejdspladser her.


10. Skriv opgave for virksomheder

Du kan bruge dit speciale eller studieprojekt som en indgangsvinkel til virksomhederne. Nogle har måske helt konkrete projekter på tegnebrættet, andre kan du kontakte og bruge som case, eller du kan interviewe medarbejdere til din opgave.

tip til speciale- og opgaveskrivning her og find studieprojekter og specialer her.


11. Tag på udveksling

Et studieophold i et semester eller to er med til at give dig international erfaring og sprogtræning. Samtidig viser du, at du er i stand til at bygge en ny tilværelse op i en anden kultur.

Læs mere om studieophold her og få hjælp og legater til dit udlandsophold her.


12. Tag til foredrag

Allerede inden du afslutter studiet, kan du tage til foredrag og kurser, som hjælper dig til at skrive ansøgninger. Både fagforeninger, a-kasser og karrierecenteret på dit studiested har gode tilbud, som kan løfte dig op i ansøgerfeltet.


13. Tilmeld dig en a-kasse

Gå ikke glip af dagpengene, når du er færdig med studiet. Tjek med din a-kasse, hvad reglerne er på området. Det kan betale sig at melde sig ind minimum ét år før studieafslutning, og de fleste steder er det gratis for studerende.

Læs mere om a-kasser, der er relevante for studerende.