Hvorfor tager du en uddannelse? Er det for at blive god til at forske, for at lære at skrive akademisk og omsætte teori til mere teori? Eller er det for at stå med bedre muligheder for at lande et job, der matcher dine interesser og ambitioner? Hvis du er som flertallet, er det joblandingen, du stiler efter.
Og det er vigtigt at huske netop dét undervejs i din uddannelse. At din uddannelse skal føre til, at du kan gå ud på arbejdsmarkedet og bidrage. At du kan være attraktiv for en arbejdsgiver. Og det kan du bedst være, hvis du har praktisk erfaring fra netop arbejdsmarkedet. Praktik er derfor din genvej til at stå stærkere i jagten på dit første job.
Under praktikken lærer du at koble teori til virkeligheden
De fleste har et mål om at komme i arbejde uden for uddannelsesverdenen, når diplomet er i hus. Netop derfor er det så vigtigt, at du får prøvet den virkelige verden af, inden du skal træde ud i den og bidrage.
Du lærer jo en masse på din uddannelse. Men det, du lærer, skal også helst fungere på en arbejdsplads. Derfor kan det være en god ide at opnå erfaring igennem et praktikophold, så du får erfaring med at omsætte din teoretiske viden til praktiske færdigheder.
Ofte kan et praktikforløb også være genvejen til et studiejob hos samme arbejdsgiver. Med et studiejob får du endnu mere af al den gode erfaring, som du opnår igennem et praktikforløb.
Igennem praktikperioden bliver du også meget klogere. Du tilegner dig en masse nye kompetencer, du lærer en masse nye mennesker at kende, og så - meget vigtigt - lærer du dig selv bedre at kende.
Du bliver fx afklaret omkring, hvad du er god til, og hvad du gerne vil arbejde med. Du bliver sikkert også afklaret omkring, hvad du bestemt ikke vil arbejde med. På den måde ved du også, hvilke jobs du skal søge, når du er nyuddannet. Det er altså erfaringer, som du opnår og har til rådighed langt inden dimissionsdatoen, og ikke først når du skal starte op i et nyt job.
Ofte kan et praktikforløb også være genvejen til et studiejob hos samme arbejdsgiver. Med et studiejob får du endnu mere af al den gode erfaring, som du opnår igennem et praktikforløb. Og for at det ikke skal være løgn, så kan et studiejob ligefrem også være genvejen til det første fuldtidsjob.
Den berømte erfaring
Men hvad er den egentlig for en størrelse, den der erfaring? Den berømte - og berygtede - erfaring. Den, som alle vil have, men som ingen kan få, fordi de ikke har den.
Din erfaring i løbet af et praktikophold består i at opnå gode resultater, at lave nogle fejl, at afprøve forskellige arbejdsopgaver og ikke mindst lære en masse nyt både fagligt og socialt. Erfaring består altså af en hel masse. Og det er den “masse”, som arbejdsgiverne vil have fat i. For med den kan du bidrage meget mere fra starten af et fuldtidsjob, end hvis du ikke havde gjort dig alle de erfaringer undervejs i studietiden.
Der er en verden til forskel i at sige, at du er nyuddannet, men uden erfaring - eller at kunne sige, at du er nyuddannet med 1, 2 eller 3 års relevant erhvervserfaring.
Så ved du eksempelvis, hvordan det er at være en del af en arbejdsplads. Det kan du ikke lære igennem studiet eller ved at åbne en bog - det forudsætter helt enkelt, at du bevæger dig ud på en arbejdsplads.
Du vil i løbet af praktikken opnå nogle faglige kompetencer, og du kommer til at lære, hvordan du kan bidrage med din viden og dine færdigheder. Du opnår måske ligefrem nogle meget specifikke kompetencer, som kan give dig et forspring i ansøgerbunken, når du fremadrettet søger matchende stillinger. Så din erfaring fra praktikken kan vise sig virkelig relevant på et senere tidspunkt.
Kort sagt, kan du efterfølgende bedre søge nogle af de job, der forudsætter lidt erfaring. Fordi du netop har erfaring. Den der, du ved nok, der er så svær at få fingrene i! Der er nemlig en verden til forskel i at sige, at du er nyuddannet, men uden erfaring - eller at kunne sige, at du er nyuddannet med 1, 2 eller 3 års relevant erhvervserfaring.
Det fantastiske netværk følger også med din praktik
Du lærer rigtig meget af at være i praktik. Men du lærer også rigtig mange nye mennesker at kende! Og de mennesker kan hjælpe dig i jagten på dit første job.
Først og fremmest har du nogen, der kan anbefale dig. Det kan være en skriftlig anbefaling, eller det kan være på en mere direkte måde. Hvis du søger et job i en virksomhed, hvor du kender nogen, der kender nogen, kan du få hjælp. Hvis de kan prikke rette vedkommende på skulderen og sige, at han eller hun skal læse din ansøgning og dit CV en ekstra gang. Ja, så er du allerede milevidt foran mange andre.
Der er rigtig mange jobs, der aldrig bliver annonceret offentligt. De bliver i stedet besat igennem netværket.
Så længe din ansøgning er god, eller dit CV er godt, så vil du med al sandsynlighed komme til jobsamtale. Blandt andet takket være dit netværk.
Men dit netværk kan også hjælpe dig med at finde jobmuligheder, som ikke bare sådan er til at se. Der er nemlig rigtig mange jobs, der aldrig bliver annonceret offentligt. De bliver i stedet besat igennem netværket. Og kender du ikke nogen, der kender noget til den pågældende stilling? Ja, så kommer du ikke i betragtning.
Så igennem praktikken kan du få et større netværk. Og netværket gør, at du får større chance for at lande en opslået stilling eller at blive prikket på skulderen, når en uopslået stilling er tilgængelig.
Sæt i værk - søg efter praktik med det samme - hellere i dag end i morgen! Vi har endda gjort det nemt for dig; her kan du se alle dagens aktuelle praktikopslag.