Et praktikforløb kan give dig fordele, når det kommer til dit CV efter uddannelse og bedre indsigt i, hvad det vil sige, at være på arbejdsmarkedet. Du kan tage praktikforløb både lokalt og i udlandet, men indhold og vilkår for dit praktikforløb kan variere, afhængig af din uddannelsesinstitution. Du bør derfor altid orientere dig om dine specifikke omstændigheder.

Størrelse på arbejdsplads

Mange internationale praktikpladser udbydes af store virksomheder, organisationer eller Danmarks repræsentationer i udlandet (ministerier, ambassader, osv.) Dette medfører så at du bliver en del af en stor arbejdsplads med mange forskellige parter.

Praktik på en stor arbejdsplads kan være en god vej ind sådanne steder i forbindelse med din fremtidige jobsøgning, men hvis du gerne vil arbejde på en mindre, mere personlig arbejdsplads, så kan et praktikophold hjemme i Danmark være mere egnet. 

Networking

Både praktikforløb lokalt og i udlandet kan hjælpe dig med at danne et netværk, som så kan være hjælpsomt senere hen i din uddannelse og/eller karriere. Nyttigheden af dit netværk kommer så også an på, hvor relevant det er i en given stund. Hvis du har et solidt netværk lokalt i Danmark, så er det mindre gavnligt, hvis du agter at arbejde i udlandet i fremtiden, og vice versa.

Hvis du gerne vil i praktik i udlandet, men vil arbejde lokalt, så kan det stadig sagtens fungere. Praktik giver dog muligheder inden for dannelse af netværk, og dette kan du inddrage i dine overvejelser, uden at det nødvendigvis afgør deres udfald.

Godkendelser og bureaukrati

Hvis du vil i praktik i udlandet, så kræver det som regel nogle ekstra godkendelser, for at der bliver sagt god for din kontrakt. De specifikke detaljer afhænger af din uddannelsesinstitution.

Det er som regel også en god ide at få en forsikring på plads, så du er dækket hvis noget skulle gå galt i udlandet. Samtidig er der ekstra omstændigheder, når det kommer til bolig og lign. som skal på plads, hvilket din praktikudbyder som regel kan assistere med.

Alle disse godkendelser og detaljer betyder også, at det er en god ide at begynde processen i meget god tid. Hvis du ikke har tiden, overskuddet eller lign. så kan et lokalt praktikforløb være en mere overskuelig mulighed. Du får stadig masser af erfaring og indsigt at trække på i fremtiden.  

Praktiske omstændigheder

Din uddannelsesinstitution plejer som regel at stå klar til at assistere med en god del af det praktiske, men virkeligheden er, at praktikophold i udlandet stadig kræver noget andet end praktik i Danmark. Det kan være en god ide at overveje dine personlige omstændigheder, såsom din finansielle status, om du har prøvet at bo ude i Danmark før du tager springet i udlandet, om du er sprogligt klædt på, og lign.

Det er også vigtigt at tjekke om dit praktikophold passer ind i dit planlagte studieforløb, da en god mængde af praktikophold i udlandet forløber i længere end blot et semester. Du kan få praktikophold til både 15 eller 30 ECTS, afhængigt af forløbets længde.