Notat: Judith Rothenborg gik bort den 7. september 2023 i en alder af 74 år. Move On Career var heldige at få et interview med hende i foråret 2022 - vi har valgt at beholde artiklen i Judiths ånd, da hendes liv rummer god karriereinspiration. Artiklen er redigeret efterfølgende.


Judith Rothenborg havde hele livet drømt om at blive skuespiller. Hun havde kæmpet for at føre drømmen ud i livet, men karrieren bød på megen modgang og resulterede ikke i megen plads i spotlightet. “Jeg har altid villet være skuespiller, lige siden jeg var barn. Der var lige måske en weekend, hvor jeg gerne ville være forfatter, men ellers har det været skuespiller hele vejen igennem. Jeg har haft et hårdt liv, også som skuespiller, men jeg har aldrig været i tvivl.”

Efter andet forsøg blev Judith optaget på skuespillerskolen i Odense, og hun mindedes tiden med glæde. “Det var fuldstændigt lykken at komme ind på skolen efter andet forsøg. Det var lykken at gå der, men skuespilleruddannelsen var også fyldt med jalousi og konkurrence.”

Under uddannelsen rejste Judith med sin klasse til New York, og denne by uden den danske jantelov var med til at give hende en ny tro på sig selv. “Den der: ‘You can do it. What’s the problem? You’re great!’ -stemning hjalp mig, fordi jeg ikke blev forkælet i min karriere. Til gengæld har jeg overlevet i 48 år som skuespiller uden at være kendt.”

“Det var jo helt fantastisk at opleve. Det var ikke noget, du blev berømt af, men det var spændende.”

Manglen på gennembrud gjorde hende stærk

Judith matchede ikke stereotypen af en dansk pige, og måske derfor blev hun ikke tilbudt lige så mange castings som andre. “Jeg har haft det hårdt på den måde, at sammen med mine andre ukendte kollegaer, blev vi tilbudt de små roller.” Judith fortalte om sin medvirken i tv-serien Ørnen (2005), hvor hun ankom til et filmset og mødte et hold, der havde arbejdet i flere måneder sammen. Her var Judiths arbejde at sige et par linjer på tysk, men pludselig gik klappen ned. “Når du ikke er med i et team, så er det svært at skulle ind og være en funktion og ikke en rolle.”

Det var svært for Judith at få det store gennembrud, og hun måtte tilegne sig andre evner for at skabe en indtægt ind imellem nye skuespillerjobs. “Jeg syede tøj og kostumer, jeg har malet og lavet udstillinger, jeg har indtalt bøger og tegnefilm”. For at få så mange gode oplevelser som muligt tog Judith på et klovnekursus i Frankrig i 3 år. Dette bød på forestillinger med danske og franske skuespillere, der turnerede i Paris og Danmark. “Det var jo helt fantastisk at opleve. Det var ikke noget, du blev berømt af, men det var spændende.”

Senest blev Judith kendt som privatperson, da hun var med i DR’s tv-program ‘Mormor på mandejagt’. Det gav hende muligheden for at rejse rundt i Danmark og holde foredrag om sit liv og medvirken.

“Find ud af hvad du vil, for lysten driver værket. [...] Det er vigtigt at gå efter sine drømme. Det har jeg gjort.”

Succes uden gennembrud

Judith var tæt på mødet med gennembruddet mange gange, og hun fik stor ros for de ting, hun lavede. Desværre var målet om at blive kendt for sit skuespil svært at nå. I stedet skabte hun en travl karriere fyldt med andre jobs, der også gav hende glæde i livet. Nogle gange bliver man mødt med udfordringer i livet, og der er det ifølge Judith vigtigt, at man retter ryggen og prøver at komme igennem det. “Man skal kunne sluge alle de skuffelser, man får i live. Derfor er det også vigtigt, at man er fuld af håb og glæde, samtidig med at man skal have noget styrke for at kunne klare modgang og ikke lade sig slå ud af den.”

Succes i karrieren er ikke altid lig med berømthed og en høj løn. Man kan sagtens på anden vis have en god karriere og opnå lige så megen livsglæde. Det var Judith et godt eksempel på. “Jeg har aldrig givet op. Find ud af hvad du vil, for lysten driver værket. Det kan godt være, at man får nogen over snuden, [...] men det er vigtigt at gå efter sine drømme. Det har jeg gjort.”

Alt er et valg, hvilket bør være en universel indstilling, ligegyldigt hvilken uddannelse man har. Det er nemt at være negativ og tro på, at man ikke kan lykkes. Det kræver mere styrke at bevare troen på, at det nok skal lykkes, og at have glæden intakt. “Jeg vælger at tro. Der er dage, hvor jeg tænker: Det virker jo ikke. Og det er naturligt, at tvivlen kommer, men man må ikke give efter for den. Jeg spørger mig selv: Hvad gør mig mest glad? At tro på at det virker, eller at det ikke virker?”

Et sidste tip fra Judith, der gælder alle brancher, er noget, hun selv tænkte meget på og brugte, når hun underviste. “Husk på, at andres nederlag ikke er din sejr. Vi hænger sammen, og det er vigtigt, at vi overvejer, hvordan vi kan være sammen socialt.