Danmarks velstand skyldes viden, siger man. Det handler dog ikke kun om viden, men også om ganske almindelige danskeres gode ideer, som ofte er spiret frem i et lille garageværksted eller foran hjemmecomputeren. Tilbage i 2014 udtalte Jakob Engel-Schmidt, daværende Venstres ordfører for iværksætteri og innovation, at entreprenørskabskulturen skulle fremelskes som en fast bestanddel af vores identitet, og dermed være et bærende fundament for vores velstand.

Fremtidens arbejdsmarked byder på flere iværksættere

Allerede i dag er mange akademikere ansat i projektstillinger eller arbejder freelance, ligesom flere og flere starter egen virksomhed. Fremtidens arbejdsmarked vil kun byde på endnu flere af disse jobtyper, lyder det fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune i ”Akademiker Aftalen” fra marts 2016. Aftalen satser på at få flere ledige akademikere i arbejde og lyder blandt andet på, at jobcentrene i videst muligt omfang skal sikre, at akademikere søger hen imod disse muligheder. Dermed skal flere ledige akademikere finde beskæftigelse på det nye arbejdsmarked, eventuelt gennem de forskellige støttemuligheder, som findes.

Støttemuligheder er der nemlig flere af for dig, der har fået en god idé, men synes, at det virker som en uoverskuelig proces at blive selvstændig. Langt de fleste kommuner har såkaldte Erhvervshuse, Væksthuse, Erhvervsråd eller lignende initiativer, der finansieret af kommunen giver personlig vejledning eller udbyder gratis kurser til dig, som har et ønske om at starte noget op, men som mangler den grundlæggende viden og erfaring.

Få løn for at udleve din drøm

Innovationsfondens initiativ for nyuddannede, Innofounder, er blevet sat i værk for at fremme iværksætteri blandt nyuddannede akademikere. Innofounder er et 12 måneder langt fuldtidsforløb for iværksættere med en videregående uddannelse. Du kan søge Innofounder, hvis du har færdiggjort en videregående uddannelse inden forløbets start og du kan søge både søge som enkeltperson, og som iværksætterteam på op til 3 founders.

Forløbet består af:

  • Finansiering af løn - så du kan arbejde fuldtid på at udvikle din iværksætteridé og opbygge en virksomhed omkring den. 
  • Sparring og læring - i form af bl.a. workshops, mentorsessions og feedback fra andre iværksættere, så du kan modne din idé og udvikle dig som iværksætter.

Din ansøgning vil blive vurderet af et uafhængigt Iværksætterpanel bestående af eksperter indenfor iværksætteri. Selve ansøgningen vil blive vurderet ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, beskrevet på Innovationsfondens hjemmeside:

  • Klarhed: Er det tydeligt, hvad idéen går ud på?
  • Markedspotentiale: Er der et marked for iværksætteridéen?
  • Skalérbarhed: Kan iværksætteridéen realiseres i form af et skalérbart produkt eller ydelse?
  • Innovationshøjde: Bygger iværksætteridéen på ny viden eller ny anvendelse af eksisterende viden?
  • Jobs: Kan realiseringen af iværksætteridéen skabe jobs?
  • Gennemførbarhed: Er det sandsynligt, at idéen kan gennemføres i praksis?
  • Ansøger/team: Hvilke erfaringer og kompetencer med iværksætteri har ansøgeren/teamet af ansøgere?
  • Økonomi: Er det klart, hvordan der på sigt kan tjenes penge på ideen?

Du kan finde mere information på Innovationsfondens hjemmeside, hvor der også er link til ansøgninger. Undersøg også hvilke muligheder netop din kommune tilbyder, som hjælp til at bringe din drøm til virkelighed.