Vi tror tit, vi kan spare på søvnen, for så at få mere tid. Men hvis du skal holde dig kørende på kaffe eller andre stimulanser, for at få noget ud af den tid – hvad er den så dybest set værd?

1. Bevæg dig. Enhver for for bevægelse i løbet af dagen, gør kroppen naturligt træt. Vi er skabt til at bevæge os, så cykel til studiet/arbejdet, lav havearbejde, dans, gå til i skoven eller hvad sjov bevægelse er for dig. Yoga eller pilates er godt, hvis du skal bevæge dig efter en stresset periode.

2. Sov mørkt. Meget mørkt. Hav mørklægningsgardiner og persienner, så alt lys lukkes ude. Det driller kroppen, hvis der slipper lys ind. Jeg plejer at sige, der skal være så mørkt, at det føles som at være en muldvarp. Jeg går all in på den front og sover også i mørkt sengetøj. Brun giver dig jordforbindelse.

3. Sluk mobilen eller sæt den på fly og hav den liggende langt væk fra sengen, hvis du anvender den som vækkeur. Signaler er ikke godt for vores søvn. Vælg også en behagelig lyd på den, hvis du bruger den som vækker. Jeg synes den vækkelyd, der kommer når man indstiller alarm inde under’sengetid’ er så meget mere behagelig at vågne til, end den almindelige dingelingeling.

4. Ikke guffe efter kl 20. Giv fordøjelsen ro til at gøre den arbejde. Planlæg i stedet en lækker morgenmad. Er du sulten efter kl 20, så stil den sult med en kop kakao eller te. Se opskriften på min nærende kakao. Søvnen er den tid, hvor alle organerne restiturer og renser sig. Skal kroppen i stedet bruge energi på at fordøje, ja så sløver det de andre processer.

5. 8 timer. Jeps… Det er igen lidt af en skrøne at tro, man i det lange løb kan klare sig med 5-6-7 timer per nat. Jovist går det an her og der, når bare du kan indhente de tabte timer lige efter. Men at have det som livsstil, konsekvent at undertrykke sit søvnbehov, tjener ikke noget godt formål. Søvn er en investering. I overskud, mental styrke osv.

6. Snup en lur. Har du af en eller andet grund sovet mindre, end du plejer, så snup en velfortjent lur i løbet af dagen. det nulstiller hjernen og gør dig skarp igen.

7. Lys. Kom udenfor hver dag. 1 time som minimum er optimalt. Hele året rundt. Også efterår/vinter. Også selvom solen ikke skinner. Kom udenfor hver dag. Kombiner det gerne med natur. Kig til hav eller i skoven.

Sov godt.


Agna Johannesen, psychoterapeut

Agna Johannesen er uddannet kandidat i Folkesundhed ved Københavns Universitet, har forsket i unges trivsel og har specialiseret sig som psykoterapeut ved Københavns Gestalt Institut. Med en speciale i studerende og stress har hun især fokus på at gøre studielivet og karrieren sjov, lærerig og spændende. Læs mere og følg Agna her: Agna Johannesen - translating psychology