Hvis du har oplevet en periode med for lidt søvn, så vil du nok have lagt mærke til, hvordan du føler, at du indlæringsevnen og hukommelsen er svækket. Og det er der en god grund til: Søvn – eller skal vi sige manglende søvn – kan nemlig i høj grad påvirke både din indlæringsevne og din hukommelse.
Søvn, læring og hukommelse er komplekse fænomener, der endnu ikke er fuldt forstået. Dog viser dyre- og menneskestudier, at mængden og kvaliteten af søvn har en stor indvirkning på læring og hukommelse.
Forskning tyder på, at søvn hjælper med både indlæring og hukommelse. For det første kan en søvnberøvet person ikke fokusere opmærksomt optimalt og kan derfor ikke lære effektivt. For det andet har søvn selv en rolle i konsolidering af hukommelse, hvilket er afgørende for at lære ny information.
De fleste af os ved, at en god nats søvn er nøglen til et godt helbred og produktivitet, og omvendt kan en nat med dårlig søvn have negative virkninger på vores præstationer i løbet af dagen. Men en undersøgelse har formået at vise, hvordan hjernens indlæringsevne kan blive påvirket af dårlig søvnkvalitet.
Schweiziske forskere har undersøgt sammenhængen mellem en forstyrret dyb søvnfase og hjernens evne til at lære nye ting. Mere specifikt ser undersøgelsen på hjernens evne til at ændre og tilpasse sig som reaktion på de stimuli, der modtages fra miljøet, i motorcortexen, og hvordan det påvirkes af dyb søvn.
Motorcortex er et hjerneområde, der er ansvarlig for udvikling og styring af motoriske færdigheder, og den dybe søvnfase er nøglen til at hjælpe hjernen med at genoprette sig selv efter en dag med aktivitet.
Undersøgelsen involverede seks kvinder og syv mænd, der blev bedt om at udføre motoriske opgaver i løbet af dagen efter en nat med uforstyrret søvn og efter en nat, hvor deres dybe søvn var blevet forstyrret.
Forskerne påviste, at efter en nat med god søvn var deltagernes læringseffektivitet høj. Men efter en nat med dårlig søvn faldt læringseffektiviteten signifikant.
Hvilken virkning har søvnløshed på indlæringsevnen?
Søvn spiller en stor rolle, når det kommer til at lære nye opgaver, der kræver både koordinering og ydeevne. Forskning har især fokuseret på søvn og dens rolle i hukommelse og indlæring – eksempelvis at huske "hvordan" man gør bestemte ting såsom at cykle, læse eller spille klaver.
REM-søvn synes at spille en afgørende rolle i konsolideringen af hukommelse og indlæring. Eksempelvis menes det, at indlæring afhænger af mængden af de lettere søvnfaser, mens visse typer visuel læring synes at afhænge af mængden og timingen af dyb søvn og REM-søvn.
Et andet område, som forskere studerer, er den virkning, manglen på tilstrækkelig søvn har på læring og hukommelse. Når vi er søvnberøvet er vi ukoncentrerede og uopmærksomme, hvilket gør det sværere at modtage informationer.
Uden tilstrækkelig med søvn og hvile kan neuronerne i vores hjerne ikke længere fungere optimalt, og der opstår manglende evne til at koordinere informationer og oplysninger korrekt, hvorfor vi mister vores evne til at få adgang til tidligere kendte informationer og oplysninger, hvilket kan gøre det sværere at huske ”gamle ting” og lære ”nye ting”.
Kronisk træthed gør tilværelsen sværere
At være kronisk træt eller udmattet betyder, at vi er mindre tilbøjelige til ikke at klare os godt, når det kommer til indlæring. Neuroner i hjernen fungerer ikke optimalt, musklerne hviler ikke og kroppens organsystemer kan ikke gøre deres arbejde ordentligt.
Mangel på søvn påvirker også humøret negativt, hvilket har konsekvenser for indlæringen. Ændringer i humøret påvirker vores evne til at erhverve nye oplysninger og informationer og efterfølgende at huske disse informationer.
Selvom kronisk søvnmangel påvirker mennesker på forskellige måder (og virkningerne ikke er helt kendte), er det ifølge forskning tydeligt, at en god nats søvn har en markant indflydelse på både indlæring og hukommelse.
De fleste søvnforskere har den opfattelse, at mangel på søvn reducerer vores evne til at lære. Selvom der forbliver masser af åbne spørgsmål og debatter, tyder det samlede bevis på, at tilstrækkelig med søvn hver nat er vigtig for både din indlæring og hukommelse.
Vil du vide mere om, hvordan søvn påvirker din indlæring, så kan du læse mere hos Københavns universitet her eller læse yderligere forskning fra det amerikanske universitet Harvard her.
Sådan forbedrer du din søvn
Når det kommer til en god søvn hver nat, så er liggepositionen vigtig. Men en anden faktor, der er lige så vigtig, er din seng.
Du har sikkert prøvet mange gange at være udmattet og træt efter en lang dag på arbejdet eller i skolen. Du går derfor tidligt i seng i håbet om at få en god og lang nattesøvn i sengen. Dog har du problemer med at falde i søvn, eller også oplever du endnu en nat med alt for mange opvågninger.
De fleste danskere er ikke klar over, hvad de skal gøre ved manglende søvn. Dog er der flere faktorer, der kan spille ind, når det kommer til en dårlig nattesøvn.
De fleste søvnproblemer skyldes, at mange mennesker ejer en seng, der ikke opfylder kroppens behov. Der er mange, der blot vælger en tilfældig seng, men det er vigtigt at sætte sig ind i, hvad for en seng, som man har brug for.
Internettet er fyldt med et væld af informationer om senge, hvorfor det hurtigt kan virke uoverskueligt at finde den rigtige seng, der kan forbedre din søvn.
En af de mest væsentlige ting er, at sengens opbygning skal være et godt match til din krop. Hvis dette ikke er tilfældet, så vil du aldrig opleve en nattesøvn, hvor du vil vågne op frisk og veludhvilet samt være klar til en lang dag i skole eller på arbejde – og det er jo formålet med at sove om natten.
Sengen er blot én ud af mange faktorer, der kan påvirke din søvn om natten – dog er det et godt sted at starte, da et utal af danskere sover i senge og på madrasser, der hverken støtter eller aflaster kroppen optimalt.
Mange danskere er i dag vilde med de to sengetyper kontinental- og elevationssenge, hvorfor disse kan findes i mange danske soveværelser.
Der er fordele og ulemper ved begge former for senge, hvorfor du altid skal vælge den type af seng, som du føler er den mest rigtige til dine præferencer og behov. Hvis du vil forbedre din søvn, så er det derfor vigtigt, at du først og fremmest sover i den rigtige seng, der afspejler dine behov og præferencer.
Det rette valg af seng til din kropstype
Du skal starte med at finde ud af, hvad du er mest interesseret i, når det kommer til de forskellige sengetyper på markedet. Der findes som sagt flere forskellige former for senge, hvorfor du skal finde ud af, hvad for en sengetype, der bedst kan opfylde dine behov.
At matche den rigtige form for seng til dig, så du kan opnå den optimale støtte og aflastning, er essentiel, da dette i sidste ende kan være med til at forbedre din nattesøvn. Du har mulighed for blandt andet at finde disse forskellige sengetyper på markedet:
Boxmadras
Med en boxmadras får du en seng med en topmadras, en madras og et par sengeben. Hvis du gerne vil have eksempelvis en sengegavl eller lignende, så kan dette som regel tilkøbes.
Boxmadrasser er kendt for at være den mere prisvenlige mulighed på markedet. Derudover er boxmadrasser som regel enkle og simple, hvorfor du nemt kan tilpasse dem alt efter dine ønsker. Hvis du ønsker noget specielt eller har nogle specifikke behov, kan en boxmadras være et godt bud.
Elevationsseng
Med en elevationsseng er der mulighed for at sænke og hæve både fodende og hovedgærde. Denne sengetype bliver mere og mere populær, fordi elevationssenge er justerbare senge, hvorfor de er gode, hvis du gerne vil justere og indstille din seng efter din liggeposition og dine bevægelser.
Ofte bliver elevationssenge også brugt, hvis du gerne vil spise, se fjernsyn eller læse i sengen, da hovedgærdet kan hæves, så du kan sidde op i sengen med et ryglæn.
Elevationssenge er udstyret med en motor, hvilket styrer de forskellige elevationskomponenter. Det er en praktisk og fleksibel seng, der er god til at støtte og aflaste kroppen uanset behov.
Hvis du er interesseret i at læse mere om elevationssenge, kan du læse mere i Forbrugsguidens elevationsseng guide, hvor du finder nærmere forklaring om hvordan denne type seng er opbygget, samt hvad du skal overveje før du anskaffer en sådan type seng.
Kontinentalseng
Med en kontinentalseng får du en seng, der er udstyret med flere madraslag. Det er derfor et godt bud på en seng, der kan give dig en god støtte, komfort og aflastning.
I og med kontinentalsenge er udstyret med flere madraslag (som regel tre forskellige madraslag), så er der mulighed for forskellige tilpasningsmuligheder alt efter behov.
Kontinentalsenge er som regel også højere end andre sengetyper på markedet, hvorfor det er en sengetype, der kan være nem at komme både ind og ud af.
Hvis du er interesseret i at læse mere om kontinentalsenge, så kan du læse den store guide hos Forbrugsguiden.dk. I denne guide finder du mere viden om hvordan kontinentalsenge er opbygget, samt information om alle de overvejelser du bør gøre dig, inden du eventuelt anskaffer dig en kontinentalseng. Du kan blive klogere på kontinentalsenge her i denne store guide.
Madrassen er lige så vigtig som sengen
Madrassen er en lige så vigtig og afgørende faktor for en god søvn om natten, som selve sengen er. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at have den helt rette madras på din seng. Først og fremmest så skal du finde en madras, der støtter og aflaster din krop optimalt.
Når du ligger på ryggen på madrassen, så skal du have svaj i ryggen, hvorimod du skal have en ret rygsøjle, når du ligger på siden.
Hårdhed og fjedertyper
Din madras skal altid passe til din vægt, hvorfor du skal vælge en madras med en passende hårdhed afhængig af din vægt. Der findes forskellige hårdheder, hvorfor din vægt er særdeles vigtig for den optimale støtte og aflastning.
Din vægt fortæller nemlig, om du skal vælge den ene eller den anden hårdhed samt, hvad for en fjedertype, der vil være den bedste mulighed. Vær opmærksom på at hvis I sover to i samme seng, så skal I ikke nødvendigvis købe en madras med den samme hårdhed.
Hvis I ikke er indenfor den samme vægtklasse, har I brug for to forskellige typer af hårdhed. Det er muligt at købe senge og madrasser, hvor I kan vælge at få en madras, hvor der er en forskellig hårdhed i hver sin side af madrassen.
Kig efter den rigtige topmadras
Topmadrassen er det øverste lag, hvorfor det er den madras, som du er tættest på, når du sover i sengen. For at få det optimale ud af din nattesøvn, så skal en topmadras vælges med omhu.
Det er essentielt, at du vælger en topmadras, der kan aflaste og støtte din krop bedst muligt. Tag derfor et kig på topmadrassernes forskellige materialer og støtte og se, hvad der vil passe bedst til dine behov.
Hvis du har det meget varmt om natten, så kan en topmadras med latex være et godt bud, hvorimod hvis du har det meget koldt om natte, så kan en topmadras med skum være det rette valg for dig.
5 tips til en bedre nattesøvn
Vil du gerne forbedre din nattesøvn? Så gør brug af disse råd, da de kan være med til at forbedre din søvn om natten.
1: Undgå skærmtid 1 time før sengetid
Hvis du snart skal i seng, så er det ikke fordelagtigt at kigge ind i en skærm. Sørg for at put alt elektronik væk 1 time, før du går i seng. Brug i stedet tiden på at læse en bog, høre en lydbog, meditere, spille spil eller lignende. Det er vigtigt at slappe af inden sengetid med andet end en skærm, da dette kan forstyrre din nattesøvn.
2: Få pulsen op hver dag
At få pulsen op og dyrke motion hver dag kan være en hjælp, når det kommer til at forbedre din nattesøvn. Når du er aktiv, vil du blive udmattet og træt på en anden måde, end hvis du ikke har været aktiv i løbet af dagen.
Udover at det kan være godt for din sundhed og dit helbred at få pulsen op i minimum 30 minutter om dagen, så kan det også hjælpe med at forbedre din nattesøvn.
3: Sov køligt
Temperaturen i soveværelset kan være en afgørende faktor, når det kommer til nattesøvnen. Det anbefales, at du sover i et køligt rum på minimum 16 grader.
Soveværelsets temperatur skal helst ikke komme under de 16 grader, men temperaturen skal på samme tid heller ikke blive alt for høj.
4: Undgå sukker og fedt
At undgå sukker og fedt er ikke kun godt for dit helbred – det kan også hjælpe med at forbedre din søvn. Sukker kan forstyrre dit blodsukker, så det giver store udsving, hvorfor det kan blive en del sværere at slappe af og falde i søvn, hvis du har spist sukker eller fedtholdige madvarer for tæt på din sengetid.
5: Undgå koffein og alkohol
Det er selvfølgelig tilladt at indtage alkohol- eller koffeinholdige drikkevarer. Men hvis du gerne vil forbedre din nattesøvn, er det en god idé ikke at indtage disse drikkevarer for tæt på din sengetid.
Søvnforskere har nemlig fundet ud af, at koffein og alkohol forstyrrer både søvn, døgnrytme og søvnkvalitet i og med, at kroppen får en opkvikning, inden den skal til at slappe af.