Et studienævn er et organ tilknyttet et institut, sammensat af både forskere og studerende. Den præcise sammensætning kan variere, afhængigt af hvilket studienævn der tales om.

Studienævnet er ikke kun ren symbolsk – de står for planlægning og udførelse af uddannelserne, der er tilknyttet deres specifikke institut, sammen med studielederen og studieadministrationen. Hvis du søger dispensation, forhåndsgodkendelse eller lignende undtagelser fra din studieordning, er det fx studienævnet, der behandler det.

Når du laver kursusevalueringer, så er det også studienævnet, som modtager dem. De baserer efterfølgende deres overvejelser om ændringer af kurserne på disse indberetninger.

Hvad kan studienævnet gøre for dig?

Studienævnet arbejder hele tiden på at forbedre de tilknyttede uddannelser, og det betyder behandling af klager, ændringer af studieordninger og andre forslag. Har du et forslag til noget der bør ændres eller forbedres, så kan du indsende det til dit studienævn.

Dit studienævn behandler også forskellige ansøgninger, om fx dispensation eller merit. På grund af at især ansøgninger om dispensation kan indeholde følsomme oplysninger, så har studienævnet tavshedspligt. De må altså ikke afsløre nogle af de oplysninger, som du inkluderer i en ansøgning. 

Udover dette, er studienævnet også et godt sted at dyrke dit netværk. Hvis du skulle være heldig at blive medlem, vil du møde andre engagerede studerende, med en aktiv interesse i studielivet på din institution. Hvis du ikke er medlem, så er møderne stadig offentlige, medmindre dørene lukkes på grund af følsomme oplysninger eller lign. Du kan altså stadig overvære møder, hvis du vil have indblik i studienævnets processer, eller hvis du vil møde andre studerende med en aktiv interesse i dem. Du kan læse mere om at danne netværk under din uddannelse her

Kan du blive medlem?  

Som studerende kan du blive medlem af dit studienævn. Der udskrives valg til studienævnet hvert år, hvilket du burde få besked om i en mail. Denne mail beskriver også hvordan du stiller op. Men hvis du gerne vil opstilles til valget, så kan det være en god idé at være bevidst om deadlines og formularer på forhånd. Denne information kan du finde på din uddannelsesinstitutions hjemmeside.

Hvis du stiller op, så husk, at du ikke automatisk bliver godkendt – det er en kampagne, hvor dine medstuderende indgiver stemmer. Det kan ske, at nogle uddannelser kun opstiller én kandidat, hvilket betyder, at det går direkte til fredsvalg.