I Danmark er leveomkostningerne højere end i de fleste andre lande, og når du skal på udveksling, er dette en fordel. Er du nøjsom, kan du nemt komme afsted på udveksling på SU. Læs med her hvor privatøkonomisk konsulent på Mikonomi.dk, Camilla Grøn, hjælper dig til at komme afsted for ingen penge.
Vælg flybillet og destination med omhu
Før du bestiller flybilletten, bør du undersøge alle tilbud på markedet. Spørg Kilroy, STA travel og søg selv på Momondo, Skyscanner eller Travelmarked. Bestil desuden både tur/retur, det er billigst.
Nogle destinationer er dyrere end andre, og har du ikke sat dig fast på et bestemt land eller universitet, kan det virkelig betale sig at overveje destinationer med lave leveomkostninger. Tænk leveomkostninger og ikke transportomkostninger - flybilletten skal trods alt kun betales én gang.
Eksempelvis kan flybilletten til Sydamerika være dyr, men til gengæld er leveomkostningerne lave. Derfor kan det være billigst at tage til Argentina for 10.000 kr tur/retur, frem for England, der koster 1000 kr tur/retur, da England er dyrere at leve i.
Vær realistisk og vær lokal
Har du ikke en solid opsparing, kommer du højst sandsynligt ikke på den store jordomrejse. Det betyder dog ikke, at du ikke kan få en fed udvekslingsoplevelse. Husk at udvekslingsprogrammets essens er at prøve at leve som studerende i et fremmed land på et andet universitet. Der hvor du tager hen, er der med sikkerhed også mange studerende, som lever på budget.
Bo som en lokal. Undersøg alternativerne i stedet for bare at hoppe på den student-housing universitetet tilbyder. Du kan spare mange penge ved at bo i et privat kollektiv. Samtidig får du en unik mulighed for, at komme helt tæt på kulturen i det land du læser i.
Hænger du ud med de lokale, kan du få en masse oplevelser serveret på sølvfad. Du vil blive del af et community fyldt med billige og gratis oplevelser. Overvej derfor at droppe udflugterne med de andre udvekslingsstuderende til fordel for fede events med lokale.
De fleste studievisa tillader, at du arbejder, mens du er afsted. Gå en runde i dit nye lokalområde og udlevér dit CV til caféer og barer. Derudover kan du gøre det til en vane at tage madpakke med overalt. Det kan du spare mange penge på.
Legater og EU-støtte
Spild ikke tiden på at søge irrelevante legater. Du har størst chance for at få legater direkte tilknyttet din uddannelse, lokalområde eller på anden vis til dig som person. Du kan få gyldne råd til din legatsøgning her og besøge Mikonomi.dk for at undersøge lånemuligheder. Rejser du til et europæisk land, kan du desuden få et månedligt Erasmusstipendium på minimum 1200 kr. Er dette land samtidigt billigt at bo i, kan du leve rigtig godt af din SU, Erasmus og eventuelle legater.