En undersøgelse lavet af EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) i 2019 viser, at hver tredje nye studerende føler sig stresset. Det er et tal, som desværre viser sig at have været stigende de sidste år. Derfor er psykisk sundhed også et vigtigt punkt på uddannelsesområdet, og noget der vil fylde mere i løbet af din studietid. Men du kan faktisk gøre nogle ting for at komme din stress i forkøbet – se her hvordan.
Struktur og overblik
Stress og psykisk ubehag kan optræde på mange forskellige måder. Derfor er det vigtigt, at du lærer dine egne begrænsninger at kende. Og at du lærer, hvilken hverdag der passer bedst til dine behov. Hvis du oplever stress, findes der nogle simple tips, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i din hverdag.
Først og fremmest kan det være en god idé at strukturere din tid - start med en uge ad gangen. Du kan eksempelvis bruge din kalender på din mobil - så har du også din kalender ved hånden hele tiden. Du kan dele dine planer op i to dele: Hvilke ting skal du nå? Og hvilke ting kan du skippe, hvis tiden bliver for knap? Det vigtigste er, at du er realistisk omkring, hvilke ting du kan nå. Med urealistiske mål bliver du bare mere stresset – og det er jo unødvendigt.
I eksamensperioderne eller perioder, hvor du har større opgaver, kan det være en god idé at dele opgaven op i etaper. På den måde kan du også skabe en simpel struktur over større opgaver.
Når du er i gang med din planlægning, så husk at indsætte de pauser, der gør dig glad. Hvis du oplever, at det kan gøre dig glad at bruge en time på din hobby om dagen, så giv dig tid til det. Det kan også være, at du har brug for at deltage i sociale arrangementer om aftenen, så må du sætte det ind i din kalender. Og når du har planlagt, at der skal være tid til det sjove, så skal du huske at give dig selv lov til at være i det.
Søvn, motion og sund kost
Hver gang man snakker om psykisk sundhed, er der tre ting, der altid vil gå igen: Søvn, motion og sund kost. Og måske kan det kede dig, men det kan faktisk også gavne dig på længere sigt! Du behøver jo ikke være den nye sundhedsdronning, der løber 20 km hver morgen og altid har din grønne spinatsmoothie med på studiet. Men hvis du starter i det små, kan det faktisk give dig et større overskud til både dit studie, arbejde og dit sociale liv.
- Søvn er vigtigt. Uden en god nats søvn fungerer hjernen ikke optimalt. En gennemsnitlig voksen skal sove ca. 8 timer hver nat for at kunne præstere godt om dagen. Men du kan faktisk godt indhente det med en lur. Du kan læse her, hvordan du kan sove dig til et større overskud.
- Motion er den naturlige metode til at føle overskud i hverdagen. Kroppen har brug for at være i bevægelse en gang imellem. Derfor hjælper det ikke, at du ligger under dynen hele ugen og lige akkurat får slæbt dig ud til kaffemaskinen. Du kan læse om billige og gratis måder at motionere på her.
- Den sidste og tredje ting: Sund kost. Selvom det føles som den bedste beslutning i eksamenspresset at kværne en pose chips, for derefter at skylle ned med en energidrik - så synes din krop, at det er den dårligste beslutning, når du stadig har 10 dage til afleveringsfristen. Læs mere her, hvordan du spiser dig til en bedre eksamen.
Vær ikke bange for at spørge om hjælp
Det er selvfølgelig vigtigt, at du opsøger noget hjælp, hvis du oplever en nedtrykthed, som du ikke selv kan håndtere. Og der findes flere steder, hvor du kan søge hjælp i forhold til, hvor du mangler hjælp.
Nogle gange kan det være i det små – måske har du brug for, at din studiekammerat læser din opgave igennem? Så kan du spørge om I ikke skal give hinanden feedback. Har du brug for hjælp til at strukturere din eksamensperiode? Så kan din studievejledning enten hjælpe dig eller vise dig, hvor du kan få hjælp. Du kan også altid opsøge din læge, hvis du i en periode føler, at din stress overskygger din hverdag. Der findes både gratis tilbud i kommunen, som lægen kan henvise dig til, og psykologhjælp, hvis du får brug for det.