Action og luksus i Cape Town

26-årige Helle skiftede sidste år sine kommunikationsstudier på CBS ud med et MBA-program i Sydafrika. Her fik hun venner fra hele Afrika, og hun vil ikke udelukke, at hun vender tilbage for at skrive specialet.

Jeg har tidligere været på udveksling i USA, men jeg syntes, der skulle være lidt mere action denne gang. Og så er Sydafrika et ekstremt spændende land bl.a. pga. dets turbulente historie og den multikulturelle befolkning. Jeg valgte at læse MBA-programmet i Cape Town, som er CBS' udvekslingsaftale, selvom det ikke har nogen direkte relevans til mit kommunikationsstudium herhjemme. CBS formidlede kontakten, men alt andet stod jeg selv for. Jeg søgte en masse legater for at få økonomien til at hænge sammen. Desuden kunne jeg tage min SU med, så det kunne sagtens køre rundt. Pengene rækker længere i Sydafrika, jeg boede derfor sammen med nogle andre udvekslingsstuderende i et stort hus med pool, bjerg- og havudsigt. Ren luksus, noget jeg ikke engang kan drømme om på SU herhjemme.

Fordi vi havde penge og var studerende på MBA-programmet, var de mennesker, vi mødte, automatisk afskåret fra det Sydafrika, som størstedelen af befolkningen lever i. Livet på skolen og studenterlivet var meget overklasse og beskyttet. Men det var ikke i min interesse udelukkende at leve et beskyttet overklasseliv, så mens vi var på programmet, havde vi et fag, hvor vi sammen med en lokal NGO indsamlede penge og byggede et hus i et township. På den måde fik jeg indblik i de vilkår, de fleste sydafrikanere lever under.

Det overraskede mig, hvor meget sikkerhed og fattigdom kom til at fylde i min hverdag. Selvom vi levede et rigt liv og blev hårdføre over for kriminalitet, havde vi da indbrud i vores biler, og jeg havde svært ved at forstå, at man efter mørkets frembrud ikke kunne gå på gaderne. Men det blev en vanesag, og så handler det om at bruge sin sunde fornuft. Det var samtidig nogle oplevelser, der gav mig netop det perspektiv på mit traditionelle CBS-liv, jeg var taget ud for at opleve, og jeg kan absolut ikke udelukke, at jeg kommer tilbage for at skrive speciale.

Jeg fik meget fagligt ud af opholdet, men det var på det personlige plan, at det var den største oplevelse. At opdage, at Sydafrika ikke er det store, farlige land, som medierne beskriver, var en sund øjenåbner, og så var det spændende at opleve et så multikulturelt samfund. Jeg er beæret over at have fået venner fra afrikanske lande, der med en radikalt anderledes kultur og baggrund tænker og drømmer om de samme ting som jeg.

Hvis man vil på udveksling i Sydafrika, skal man ikke være bange for de sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Hvis bare du bruger din sunde fornuft, ligesom du bør i alle andre lande, skal du ikke være bekymret.


Praktik i midten af ingenting

På trods af røverhistorier og skræmmende kriminalitetsstatistik besluttede 25-årige Peter sig for at tage i praktik i Sydafrika. Her oplevede han et splittet land med rigdom på den ene side og slum på den anden. Alligevel imponerede landet ham med fantastiske naturoplevelser.

Den primære grund til jeg valgte at tage i praktik i udlandet, var, at jeg aldrig havde været på et længerevarende udlandsophold før. Jeg havde skrevet bachelorprojekt om Sydafrika, og på overbygningen blev jeg venner med en fyr, der havde været i praktik på ambassaden i Pretoria, så der opstod tanken. Jeg så, at de havde et opslag som praktikant på Business to Business-programmet, som var interessant i forhold til mit Business and Development Studies på CBS. Jeg skulle bl.a. følge op på partnere, vurdere og behandle ansøgninger til programmet, forberede og deltage i møder osv. Ambassaden hjalp med bolig og andre praktiske ting, studiet var slet ikke involveret.

Sydafrika er et fantastisk land at rejse rundt i; der er strande, bjerge, ørken, fl oder, savanne, storbyer og steder, hvor du føler, du er i midten af ingenting. Samtidig er det et todelt land med 7-8 millioner mennesker, der har en levestandard som i Danmark eller bedre, og 20 millioner mennesker, som lever i fattigdom. Det giver én noget at tænke over.

Dog var den største overraskelse, at det egentlig ikke var mere anderledes end derhjemme. Sådan oplevede jeg det i hvert fald i begyndelsen. Men jeg fandt hurtigt ud af, at der var en del ting, der var anderledes. Jeg havde selvfølgelig læst om den høje kriminalitet, og selvom jeg undgik ubehagelige oplevelser, var det noget, jeg skulle vænne mig til og huske at være opmærksom på. Man går ikke ud efter mørkets frembrud, man låser altid dørene i bilen, og der er steder, hvor man kraftigt frarådes at tage hen. Men er man opmærksom på sine omgivelser, når man bevæger sig rundt, minimerer man kraftigt risikoen for, at der sker noget ubehageligt.

Hvis du gerne vil til Sydafrika, skal du prøve at danne dig dit eget indtryk af landet først. Før jeg tog af sted, hørte jeg flere røverhistorier, som viste sig overhovedet ikke at passe. Kriminalitetsstatistikken kan også virke skræmmende, men i forhold til ens personlige sikkerhed foregår størstedelen af kriminaliteten i områder, hvor du alligevel ikke kommer.

Rent personligt er naturoplevelserne i Sydafrika og nabolandene nogle af de bedste oplevelser, jeg har haft. Det kan lyde som en kliché, men for mig var det tiltrængt at få udvidet horisonten og flyttet nogle grænser rent mentalt. Det var virkeligt givende at møde en masse nye mennesker og få mange nye oplevelser i et fremmed land.