Råd 1 – lav en tidsplan
Det første råd er måske det vigtigste. Inden du går i gang, bør du under alle omstændigheder lægge en tidsplan for det kommende forløb. Du kan selvfølgelig ikke forudsige alt, og det skal du bestemt heller ikke. Tidsplanen giver dig dog nogle generelle rammer, som er rare at have, når du efter 2 måneder er i tvivl om, hvorvidt du bliver færdig til tiden. Her kan tidsplanen hjælpe dig med at holde skruen i vandet.
Råd 2 – få hjælp og spar tid
Tid er en knap ressource – det erfarer de fleste ganske hurtigt. Du kan naturligvis ikke lade andre skrive hele eller dele af dit speciale eller din bachelor, men der er flere ting, som du helt legitimt kan lade andre varetage, så du kan koncentrere dig om skriveri og research, som jo i sidste ende er det, der er afgørende for din bedømmelse. Få eksempelvis hjælp til korrekturlæsning af selve opgaven eller at transskribere dine interviews, og brug de frigjorte ressourcer til at koncentrere dig om det indholdsmæssige.
Råd 3 – skriv med andre
Selvom du måske arbejder bedst alene, kan det være en rigtig god idé at sætte en dag eller to af hver uge til at sparre med en studiekammerat. Her kan I give hinanden inputs til og feedback på det, I har lavet i løbet af ugen, og hjælpe hinanden med at stikke kursen for den kommende tid.
Råd 4 – husk at holde pauser
Ingen kan holde til at sidde med næsen i bøgerne flere måneder uden pauser. Husk, at du er et menneske – ikke en maskine. Indlæg små pauser i løbet af dagen, hvor du kan få luft og tankerne væk fra specialet eller dit bachelorprojekt.
Råd 5 – kom ud af huset
Dit uddannelsessted stiller faciliteter til rådighed alle døgnets vågne timer, så sørg for at bruge dem! Det giver rigtig god mening ikke at sidde derhjemme hver eneste dag – hjemmet er ofte fyldt med fristelser og faldgruber, som distraherer dig fra arbejdet med dit bachelorprojekt eller speciale.
Råd 6 – masser af søvn og sund mad
Uden mad og drikke duer helten ikke. Selvom det er fristende at fylde depoterne op med chips, chokolade og cola, er det i bedste fald en kort fornøjelse. Ja, sukker kan være fint i små mængder, når du har brug for et ekstra skud energi, men over de mange måneder, du bruger på at skrive din bachelor eller dit speciale, er det vigtigt, at du er opmærksom på din kost, så du har overskud til at komme igennem dagen.
Råd 7 – brug din vejleder
En god vejleder og brugen heraf kan være forskellen mellem top- og dumpekarakter. Vær omhyggelig i dit valg af vejleder, men husk i lige så høj grad at bruge vedkommende – det er trods alt det, der er hans/hendes opgave.
Råd 8 – tag kontakt til virksomheder
En konkret opgave med anvendelige betragtninger og konklusioner er som udgangspunkt en god opgave. Tøv ikke med at tage kontakt til virksomheder eller organisationer for at inddrage disse i din bachelor eller dit speciale. Det giver et praktisk element til din opgave, som kan være guld værd.
Råd 9 – husk at angive kilder
Dine kilder er selv fundamentet, som din opgave er bygget på – er de mangelfulde, falder det hele til jorden. Husk løbende at notere, hvor du har fundet pointer, argumenter eller statistikker, så du ikke skal bruge tid på at grave dem frem fra nettet igen. Stil dig desuden kritisk over for samtlige kilder, uanset om det er DR eller en personlig blog. På denne måde er du forberedt, hvis din eksaminator eller censor gør det samme i forbindelse med dit mundtlige forsvar.
Råd 10 – start i god tid
Det siger på mange måder sig selv, men jo før du kommer i gang, jo tidligere er du (som udgangspunkt) færdig. At komme i gang med det samme er desuden en motivationsfaktor i sig selv, da du helt konkret har noget at forholde dig til, når du lukker bøgerne efter en lang arbejdsdag.