Er du på udkig efter et internationalt netværk af venner, en kulturel oplevelse i et fremmed land, mulighed for at teste din faglighed på ukendt grund og forbedre dine sprogfærdigheder og er du ikke mindst klar til udfordringer, så er et udvekslingsophold helt sikkert al papirnusseriet, pengene og forberedelserne værd!

Those Were The Best Days Of My Studies

Jeg har tilbragt et semester i USA (Madison, Wisconsin) på min kandidat. Dels fordi jeg var ved at være lidt træt af at se på de samme lokaler, undervisere og studerende år ud og år ind, og dels fordi jeg elsker at rejse. At jeg valgte først at tage af sted på min kandidat, viste sig at være lidt af en udfordring rent administrativt, da den amerikanske opdeling af bachelor/overbygning ikke forenes helt gnidningsfrit med det danske system. Men ser man bort fra de mange administrative udfordringer, er det klart én af de bedste beslutninger, jeg har taget i hele mit uddannelsesforløb.

To "bunk bed" or not to "bunk bed"

Dit valg af bolig kan være ret afgørende for din oplevelse som udvekslingsstudent. Da min destination var USA, hvor gennemsnitsalderen for universitetsstuderende er væsentligt lavere end i Danmark, var jeg på forhånd klar over, at et klassisk "dorm" (kollegium) ikke var en oplagt boligløsning for mig. Én ting var at skulle være langt den ældste i alle mine fag, en anden ting var at skulle dele værelse, køjeseng og tilværelse med tre 17-årige piger, der lige var flyttet hjemmefra. I stedet valgte jeg at gå på den amerikanske pendant til Den Blå Avis (craigslist.com), hvor jeg, efter et par ugers intens søgning, fandt tre søde piger at dele lejlighed med 100m fra byens centrale hovedattraktion,The Capitol.

Kalkun og yam eller schnitzel og nachos?

Langt de fleste af de andre internationale studerende, som jeg læste med, havde valgt internationale kollektiver eller kollegier. Som resultat fik de en kæmpe international omgangskreds, hvilket helt klart kan være både en fordel og et decideret mål med ens udlandsophold. Til gengæld fik de ikke samme indblik i den amerikanske kultur, hvilket var et af mine mål med at tage til et land, som rent kulturelt ikke forekom mig særligt tiltalende eller interessant - og som derfor skulle undersøges for enten at bevise eller modbevise denne hypotese.

Jeg oplevede således Thanks Giving, kinesisk høstfest, Halloween, jul, lærte at lave Jell-O shots, blev introduceret til nye bands, handlede ind på grøntmarkedet hver lørdag, spiste Cheetos (stadig ikke fan), opdagede serien "Arrested Development", festede på en paradevogn til Home Coming Parade og spiste alt alt for meget is og pizza sammen med mine nye amerikanske venner.

Fagligt farligt?

Nok er et udvekslingsophold en social oplevelse, men du skulle jo også meget gerne få noget ny faglig viden med hjem. Når du læser om de forskellige uddannelsesinstitutioner, skal du således sikre dig, at de kan give dig de faglige udfordringer, du søger (og som kræves, for at du kan få det godkendt af din danske uddannelsesinstitution). Én ting er det faglige, en anden er uddannelsens værdier og profil. I et land som USA, hvor campus-livet er en kæmpe del af universitetsoplevelsen, er det vigtigt at undersøge, hvilken profil universiteterne har og dermed også hvilke studerende, der vil søge ind på dem.

Playboy og elfenbenstårnet

Jeg valgte et universitet, hvor det uofficielle motto var "Study Hard, Party Hard" (hjulpet godt på vej af en Playboy-kåring som landets "Party College"), hvilket var en ideel kombination for mig. Universitetet har høje krav til dets studerende, hvilket også betyder en underviserstand, der ikke er helt uden betydning i det internationale akademiske miljø. Samtidig var universitetets film-, tv- og musikinstitutter yderst aktive og synlige i studielivet. For slet ikke at nævne alle sportsholdene. Det betød en stærk fælles ånd, hvor der hver uge var gratis koncerter på fællesterrassen med kendte kunstnere, ugentlige filmaftner, en meget toneangivende universitetsradio samt folkevandring mod stadion, når hjemmeholdene spillede.

Ude er godt, hjemme er svært

"Ude er godt, men hjemme er bedst". Jovist, men et udvekslingsophold kan godt skubbe til denne forestilling. Efter et semester på udveksling kan "hjemme" føles fint og trygt, men "ude" føles som ens nye "hjem". Det kan derfor være svært at affinde sig med, at eventyret er overstået, at man ikke længere oplever noget nyt hver dag. Jeg havde en ret lang akklimatiseringsperiode efter hjemkomsten: de "nye" venner fulgte ikke med hjem og de "gamle" venner ikke kunne være med på den nostalgiske "kan du huske"-samtale, som man tit har brug for, for at kunne bearbejde de mange nye indtryk og oplevelser. Heldigvis gør sociale medier som Facebook det nemmere at vedligeholde kontakten til nye venner, ligesom man trods alt også genfinder sin plads i den gamle "fold".

Den endelige beslutning

Når de positive og negative ting ved et udvekslingsophold gøres op, hersker der dog ingen tvivl om, hvad du bør gøre. Den negative liste er nemlig ganske sølle og overkommelig:

  • Tidskrævende bureaukrati i ansøgningsfasen (start min. 1 år før, hvis du vil udenfor Europa!
  • Potentielt en udgift alt afhængigt af, hvor du søger udveksling
  • Fravær fra venner og familie

Mens den positive liste bugner af gode grunde til at tage af sted:

  • En oplevelse i et fremmed land, man næppe får samme mulighed for at opleve igen
  • Nye venner og et større internationalt netværk
  • Chancen for at prøve sig selv og sin faglighed af
  • Muligheden for at blive undervist af en ledende forsker inden for ens eget felt
  • Et nært og altomfavnende studiemiljø, der kun sjældent opstår i Danmark
  • Tilegnelse af et nyt sprog
  • Og så naturligvis et positivt aftryk på ens CV

Derfor: just do it! For mig er det lige så indlysende berigende at tage på udveksling som på efter- eller højskole: du udvikler dig socialt og fagligt, du får en masse venner (nogle for livet) og du får et bredere perspektiv på den verden, du befinder dig i. At du så også liiiige får det med på CV´et er naturligvis heller ikke skidt, da det KAN være det, der gør, at du foretrækkes frem for andre ansøgere til et fedt fremtidigt job.