Du får en flad 50'er i timen i dit job. Du takker nej til svigerforældrenes tilbud om en uges ferie på Maldiverne. Ferie har du nemlig ikke noget af. Du og din kæreste bliver gravide. Én af jer må sige jobbet op. I jeres kontrakter står der nemlig ikke noget om barselsorlov.
Er det et billede, du kan nikke genkendende til? Det tror og håber jeg ikke. Og det er der faktisk en ganske god forklaring på. Den hedder blandt andre Djøf, IDA, Kommunikation og Sprog, Prosa, DM mfl.. Hvis du alligevel kan genkende vilkårene, er der endnu mere grund til at læse videre.
Ikke sendt fra himlen
Forholdene på det danske arbejdsmarked er et resultat af et mangeårigt samarbejde mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Med mindst mulig indblanding fra staten forhandler arbejdsmarkedets parter sig frem til den løn og de arbejdsvilkår, som gælder for dig.
Det har sine fordele. Det betyder nemlig, at din løn og dine vilkår varetages af dem, der kender dig og din faglighed bedst. Og som ved, hvad du er værd. Frem for at staten går ind og bestemmer din løn gennem lovtiltag. Eller arbejdsgiverne ensidigt fastsætter din løn og dine vilkår. Med en faglig organisation i ryggen får du råd og sparring om det jobmarked, du ønsker at gøre karriere på, så du ikke står som Palle alene i Verden, når du søger job og skal forhandle din første løn.
Lyder det støvet? Ja, måske. Ikke desto mindre er det årsagen til, at du har ordentlige forhold, mens du studerer, og når du skal ud i dit første job.
Fordi det betaler sig
Ordentlige forhold er en forudsætning for, at du som færdiguddannet akademiker kan bidrage til produktiviteten og væksten i virksomheder, ministerier og organisationer. De faglige organisationer er med til at skabe rammerne i samarbejde med arbejdsgiverne. Det betaler sig nemlig. Også på bundlinjen.
Måske ved du endnu ikke, hvad du skal bruge din uddannelse til, og det kan virke lidt langhåret at finde ud af, hvor du "hører hjemme" fagligt. Men det er vigtigt, at du tager stilling. Et manglende valg eller et fravalg har nemlig konsekvenser. Og kan i sidste ende betyde, at du får mindre i løn, har færre feriedage til rådighed, eller at du ikke har krav på løn under sygdom.
Og lad mig slutte med at sige, at dit kontingent hurtigt tjener sig ind mangefold, hvis du samtidig benytter dig af nogle af de tilbud, alle foreningerne tilbyder i form af fx billige forsikringer, bograbatter, rabat på fitness-abonnementer osv.
Dit valg af faglig organisation har betydning.