Måneden er halvvejs overstået, og kassen er allerede tom. Dét er et scenarie, som de fleste studerende kan nikke genkendende til, og derfor vælger flere at supplere SU'en med et job ved siden af studiet.
Ikke alle studiejob er dog studierelevante. Men behøver du overhovedet at lede efter et job, der passer til din uddannelsesretning? Kan du ikke lige så godt beholde dit fritidsjob i butikken eller bag bardisken?
Studierelevant job kan sætte din karriere i gang
Så kort kan det siges. Den bedste grund for at få et studierelevant job er, at det vil give dig bedre muligheder for at finde et job efter afsluttet studie - en effekt, der også understøttes af statistikker. Men der er flere grunde til, at dit job skal være studierelevant. Her opridser vi nogle fordele ved et studierelevant job frem for et "almindeligt" fritidsjob.
Et relevant studiejob er meget mere end lidt ekstra penge på kontoen hver måned. Det kan gøre teorien fra forelæsningerne levende og give studerende et afgørende forspring, når de skal til at søge job. Analysen viser, at det er positivt med en tæt kobling til arbejdsmarkedet under uddannelsen.
- Fhv. uddannelsesminister Søren Pind
1. Bedre karrieremuligheder
Selv om alle studiejob har den umiddelbare fordel, at de giver dig nogle flere penge mellem hænderne, så har job med relation til din uddannelse flere langsigtede fordele at byde på. Dit studiejob kan nemlig have stor betydning for dine fremtidige ansættelsesmuligheder. I en undersøgelse foretaget af Dansk Magisterforening i maj 2018 peger 26% af alle adspurgte nyuddannede på erhvervserfaring fra tidligere studiejob som den vigtigste årsag til, at de fik deres første fuldtidsjob.
Undersøgelser viser også, at mange nyuddannede får et fuldtidsjob på samme arbejdsplads, hvor de tidligere har haft et studiejob. Effekten af et studiejob er også tydelig i statistikkerne - nyuddannede er oftere i job, hvis de har haft et studiejob under uddannelsen. Og et studierelevant job kan også gøre en forskel her.
2. Bedre karakterer
Det rette arbejde med relevans for dit studie kan give dig et indblik i faget, som du sjældent kan få i forelæsningslokalerne. Jobbet kan give dig bedre overblik og erfaringer fra det virkelige liv, som du kan bruge under opgaveskrivning senere. Det kan også give dig værdifuld indsigt i dine egne ønsker i forhold til dit kommende valg af fag og opgaveemner.
Et studierelevant job kan derfor i modsætning til et "almindeligt" fritidsjob være med til at styrke din viden på dit valgte felt.
3. Stærkere CV
Alle job under studiet pynter på CV'et, men et studierelevant job kan give dig erhvervserfaring, der er direkte relevant til de job, du vil søge efter afsluttet uddannelse. HR-chefer foretrækker som regel at se relevant erhvervserfaring, når de kigger på dit CV inden jobsamtalen.
Ikke-studierelevante fritidsjob medtages også gerne på CV'et, men bidrager i langt mindre grad til at definere dine evner og egenskaber som nyuddannet.
4. Relevant faglig netværk
Et studierelevant job kan give dig en masse gode kontakter i virksomheden og branchen. Du vil kunne få glæde af dine kolleger, arbejdskontakter og chefer senere i karriereforløbet - sørg for at holde kontakten ved lige, f.eks. på LinkedIn.
Find dit studierelevante job
Og hvor skal du så lede efter et job med forbindelse til din uddannelse? Du er heldigvis det rette sted - i vores studiejobbase har vi fokus på studierelevante stillinger for studerende på videregående uddannelser i hele landet. Vælg blot den ønskede uddannelsesretning under "Flere søgemuligheder" og gå i gang!
Affej ikke helt fritidsjob
Selv om studierelevante job er en klar fordel, så behøver du ikke droppe fritidsjobbet med det samme. Er du lige startet på studiet, kan et "almindeligt" job være nemmere at lægge ud med. Der kan nemlig være mere rift om de studierelevante stillinger, afhængigt af din uddannelsesretning.
Og uanset alle fordele ved studierelevante job, så giver alle job under studiet dig et klart nøk opad i din kommende jobsøgning. De bidrager til at definere nogle af dine bløde kompetencer - og giver ikke mindst et supplement til din SU. Så drop ikke dit eventuelle fritidsjob, før du har landet et studierelevant job i stedet.
Held og lykke med jobsøgningen!