Som studerende har du en enestående mulighed for at hjælpe dig selv. Altså dit fremtidige selv. Når du skal søge job som nyuddannet, kommer du nemlig til at konkurrere med en masse andre nyuddannede og mere erfarne profiler. Og her er det altså vigtigt, at du kan skille dig ud fra de andre.
Du skiller dig fx ud ved i løbet af studietiden at få relevant erhvervserfaring, som hjælper dig med at tilegne dig nye, vigtige og relevante kompetencer. Derudover får du opbygget et stærkt og større netværk igennem dine erfaringer. Så via en stærk indsats allerede i studietiden kan du optimere dine fremtidige jobmuligheder.
Vigtigst af alt, så bliver du også afklaret omkring det, du gerne vil arbejde med. Det gør det lettere for dig at målrette din læring under uddannelsen, så du står stærkere, når du skal søge job som færdiguddannet.
Når virksomheder skal ansætte medarbejdere, så ser de på, hvor meget de kan bidrage, og hvor hurtigt de kan lære det, de ikke kan i forvejen.
Erhvervserfaring er nøglen til at komme tættere på dit første job
Hvis du læser en bred, lang eller mellemlang uddannelse, uddanner du dig ikke til noget specifikt. Dermed er det op til dig selv at skabe din egen profil undervejs i uddannelsen. Det gør du ved at få en vis mængde erhvervserfaring og dermed tilegne dig nogle kompetencer. Kompetencer, som du ikke kan få igennem dit studie.
Men hvordan får du så den omtalte erfaring? Det gør du ved at komme i praktik via din uddannelse eller ved at få dig et relevant studiejob.
Praktikforløb og studiejob hænger ofte sammen. Hvis du gør det godt i praktikken, kan du ofte blive ansat som studentermedhjælper bagefter. Hvis du allerede arbejder som studentermedhjælper, er det lettere at komme i praktik i samme virksomhed.
Når virksomheder skal ansætte medarbejdere, så ser de på, hvor meget de kan bidrage, og hvor hurtigt de kan lære det, de ikke kan i forvejen. Hvis du har 1, 2 eller 3 år relevant erhvervserfaring på dit CV, så vidner det om, at du kan bidrage fra start. Og du kan bidrage mere end andre nyuddannede, der ikke har tilegnet sig samme mængde erfaring. Dermed kommer du foran i køen.
Men erfaring er heller ikke bare erfaring. Erfaring er de kompetencer, du tilegner dig. Du bliver dygtigere og skarpere til det, du gerne vil arbejde med. Det gør det meget lettere for dig at byde dig til og bidrage, når du skal søge dit første job.
Du kan opnå denne fordel og blive mere attraktiv, hvis du sørger for at få dig et relevant studiejob eller en relevant praktikplads. Så hjælper du dit fremtidige jeg med at optimere jobmulighederne.
Dit netværk hjælper dig også - opbyg det som studerende
Når du kommer ud i den virkelige verden igennem praktik og studiejob, så får du ikke bare erfaring og kompetencer. Du får også et bredt netværk, der kan hjælpe dig i jagten på dit første job.
Mange jobs bliver aldrig slået op på det store jobmarked. Det eksisterer kun i netværket, og du finder det kun, hvis du kender dem, der kan sætte dig i forbindelse med det. Derfor er det vigtigt, at du igennem din studietid får opbygget et netværk. På den måde kan du nemlig komme i kontakt med jobs, der ikke umiddelbart er til at finde.
Derudover - og det er meget vigtigt - kan du få hjælp af dit netværk til at komme tættere på jobs, som alle kan finde. Forestil dig, at du søger job i en virksomhed, hvor du kender én, der kender kontaktpersonen. Kan din kontakt sige god for dig og dine kompetencer, inden du søger, er du langt foran i køen.
Folk elsker at hjælpe, og har du en god relation til vedkommende, kan du sagtens række ud og bede om hjælp. Og det virker. For en anden persons ord vægter tungt, og det er virkelig noget, du kan bruge til at skille dig ud fra mængden. Derfra skal du selvfølgelig selv klare jobsamtalen, men det er stadig en stor hjælp.
Så hvis du gerne vil optimere dine fremtidige jobmuligheder, skal du sørge for at få dig en masse relevant erhvervserfaring, mens du studerer.