En tilstedeværelse på diverse sociale medier er ikke blot meget normalt, men også ofte en nødvendighed, når det kommer til kommunikation med medstuderende og deltagelse i studielivet. Det kan dog være vigtigt at være bevidst om, hvordan dine opslag og kommentarer kan give bagslag længere nede ad vejen. 

Det online er stadig offentligt

Selv hvis du ikke har masser af følgere, eller hvis du kun skriver kommentarer til andres indlæg uden at lave nogen selv, så er det stadig deltagelse på en offentlig platform. Hvis nogen kender dit navn, så kan de sandsynligvis finde frem til din profil. Og finder de én af dine profiler, så kan de sandsynligvis finde flere.

Skriver du en kommentar til et familiemedlem eller lign. i hvad der føles som en samtale mellem to personer, så er det stadig noget, som alle kan gå ind og kigge på. Man kan sammenligne det med, at sige noget højlydt et offentligt sted, frem for bag lukkede døre. Forskellen er dog, at ens online adfærd næsten altid er skriftlig og dermed ikke en flygtig størrelse som det udtalte ord, der forsvinder i samme øjeblik, det er sagt. Gamle skriftlige udtalelser på nettet, som du ikke nødvendigvis identificerer dig med længere, helt fra da du fik din første telefon og først begyndte at udforske de digitale stepper, kan derfor stadig fremsøges og stille dig i et dårligt lys lang tid senere.

Dette kan du dog også udnytte til noget positivt. Hvis du gerne vil portrættere dig selv på en bestemt måde, så kan du gradvist konstruere dette image online. Du kan fx gå i gang med din imageskabelse allerede i din studietid, så du har en solid online profil, når du er færdig med din uddannelse.

I sidste ende så husk, at hvad du skriver i den digitale verden kan både hjælpe og hindre dig – så lad være med at spænde ben for dig selv!

Vær bevidst om, hvad du skriver og hvordan det kan tolkes, men vær ikke bange for at bruge de sociale medier

Arbejdsgivere kigger også med

Internettet er ikke kun for individuelle brugere og til privat brug – arbejdsgivere er der også. Hvis du ansøger om et job, vil de sandsynligvis søge på dig online. Medmindre du har været meget god til at holde alle dine profiler låste og private, og aldrig kommenteret på andres opslag, så er du nok ikke særlig svær at finde. Det er fuldkommen lovligt og helt normalt, at arbejdsgivere kigger på dine personlige profiler og din online ageren.

Inden du laver opslag, kommenterer eller foretager dig andet online, er det derfor altid en god idé at overveje, om du kan stå inde for det over for en kommende arbejdsgiver. Og hvis ikke, så lad være. Eller omformulér, så du kan stå inde for det, uanset hvem der senere måtte kigge med.  

Vær ikke bange, men vær bevidst

Vær bevidst om, hvad du skriver og hvordan det kan tolkes, men vær ikke bange for at bruge de sociale medier. For mange er det en nødvendighed i forbindelse med studiet, og så kan du lige så godt drage fordel af det. Udover at bygge dit image op, så du fremstår, som du gerne vil fremstå, så kan forskellige sociale medier være meget nyttige i din studietid. Du kan f.eks. med fordel lave en LinkedIn profil, selv hvis du ikke får brug for den i noget tid endnu.

I den forbindelse er det vigtigt at vide, hvad der foregår på hvilke medier, i forbindelse med opslag, praktik, ansøgninger, osv. Facebook er måske ikke længere den hippeste platform blandt unge, men du kan finde mange opslag om studiejob, praktik og lignende muligheder dér. En virksomheds eventuelle Instagram kan fortælle dig om, hvordan de gerne vil fremstå for omverdenen, og arbejdsgivere kan sagtens også bruge TikTok, i et forsøg på at nå den yngre generation.

De sociale medier kan spænde ben for dig, men de kan også være et nyttigt redskab. Alene bevidstheden om dette kan gøre meget for, at du ikke kommer til at spænde ben for dig selv, og at du i stedet vender din digitale fremtoning til din egen fordel.