Forsikringer til studerende
Der opleves desværre stadig en tendens til, at studerende vælger forsikringerne fra, når budgettet skal lægges. Selvom det for mange opfattes som penge ud af vinduet, kan det vise sig at være en særdeles nyttig investering, hvis uheldet skulle være ude. Er skaden sket, og har du ikke tegnet en forsikring, er det desværre for sent.
Hvilke forsikringer, du som studerende skal tegne, er naturligvis forskelligt. Det afhænger af, hvilken situation du er i, og hvilke behov du har for at være dækket. De mest anvendte forsikringer vil typisk være indbo-, ulykkes- og rejseforsikring. Herudover kommer også ansvarsforsikringen, der ofte vil være en del af din indboforsikring.
Du kan finde meget mere information om de enkelte forsikringer og priser på de forskellige forsikringsselskabers hjemmesider. I første omgang er det blot vigtigt at understrege, at forsikringer ikke er noget, du bør prioritere fra, når du lægger dit budget.
Loven for studerende
På Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside kan du finde reglerne for, hvordan du som studerende er dækket, hvis uheldet skulle være ude. Her kan du blandt andet læse, at studerende ikke kan sidestilles med lønmodtagere, og at de derfor ikke kan få erstatning for følger af en personskade, som er opstået i forbindelse med et uddannelsesforløb.
Her er der måske nogle, der kan være tilbøjelige til blot at trække på skuldrene og tænke, at der ikke er mere at gøre. Har du tegnet en forsikring, er dette dog langt fra tilfældet. Selvom der for studerende gælder andre regler, er det ikke ensbetydende med, at studerende ikke kan søge både person- og arbejdsskadeerstatning, hvis uheldet skulle ske.
Person- og arbejdsskader
Hvis du er forsikret og har været ude for en ulykke, har du næsten altid krav på en erstatning. Det kan dog ofte virke som en stor mundfuld at skulle begive sig ud i forsikringsjunglen og finde ud af, om du kan få erstatning, hvem der skal betale den, og hvordan det skal forløbe.
Ofte vil det være forsikringsselskabets opgave at vurdere omfanget af din person- eller arbejdsskade. Det er dog ikke altid, at en sådan vurdering vil være helt korrekt. Derfor kan det være en god idé at få hjælp af en erstatningsadvokat.
Mange studerende vil højst sandsynligt stoppe op ved ordet advokat, da det lyder som en dyr og uoverkommelig udgift, der bestemt ikke er råd til i SU-budgettet. Men selv som studerende kan det faktisk lade sig gøre at få hjælp af en ekspert uden at skulle betale store beløb. Hos STORM Advokatfirma tilbydes for eksempel en gratis vurdering af din personskadesag. Her kan du få foretaget en vurdering kvit og frit uden at være forpligtet til at gå videre med sagen. Samme gode vilkår gør sig også gældende hos Advokatfirmaet Lone Horup.
Har du et studiejob, er der også hjælp at hente i forbindelse med arbejdsskader, både når det gælder arbejdsulykker og erhvervsbetinget sygdom. Når det drejer sig om arbejdsskader, vil det typisk være din arbejdsgivers forsikringsselskab, der skal betale erstatning. Igen kan det være en god idé at få hjælp fra en erstatningsadvokat, når omfanget af din arbejdsskade skal vurderes.
Arbejdsskadesager er ofte mere komplicerede end personskadesager. Der kan derfor være mange elementer og processer, som du som studerende ikke har kendskab til.
Du kan risikere, at du overser vigtige trin i processen frem mod din erstatning. Trin, der kan have stor betydning for, hvilket beløb du i sidste ende får tildelt. Det kan derfor anbefales, at du får en advokat til at hjælpe med blandt andet anmeldelse af arbejdsskaden og opgørelse af erstatningskrav.