Som studerende er det svært at få erfaring med det job, du gerne vil have efter studiet. Men hvis du godt ved, hvilket job du håber på at få, kan det godt betale sig at lære at bruge det software, man bruger i det job. Det udviser både ekstra interesse for jobbet, beslutsomhed for at lære det, og at du proaktivt vælger at lære noget specifikt og relevant til et afklaret job, udover pensum.

Spørgsmålet er så, hvordan du finder ud af, hvilket software du skal sætte dig ind i? Det kan du finde ud af på flere måder. De to nemmeste er:

  • En simpel Google søgning efter hvilket software, man bruger i den ønskede stilling.
  • Find og ræk ud til én eller flere personer på LinkedIn, der arbejder i det job, du gerne vil have. Spørg dem, hvilket software de bruger mest i deres hverdag for at kunne udføre deres job. Hvis der er flere, så spørg efter, hvilket de bruger mest. Spørg også gerne mere end én person for at se, om flere forskellige software går igen.

Hvorfor lære at bruge software til en ønsket jobfunktion?

Formålet med at være på forkant med dit fremtidige jobs software, er ikke bare at udvise interesse for jobbet, men at vise forståelse for jobbets funktion. Det er som at finde ud af, at ens nye møbel skal have olie, efter man har købt det. Når du lærer det, lærer du både, at det skal have olie, at der er noget, der hedder olie til møbler, og forstår, hvorfor møbler skal have olie, såvel som hvordan du påfører det.

Den samme overordnede forståelse for en jobfunktion får du igennem software, du aldrig har hørt om. Det er en måde at blive bedre til jobbet og forstå det bedre, inden du overhovedet har fået det.

Igennem læring af software får du indblik i, hvilke data man arbejder med, hvilke funktioner det udfører, og hvilke key performance indicators der måles og arbejdes ud fra.

Investér i software for at lære dets funktioner og formål

Når du har fundet de forskellige software – gerne 2-3 stykker – der anvendes i det ønskede job, skal du bruge dine surt opsparede penge og investere i det.

Men … bare rolig. Oftest er der en billig introduktionspris for den første måned. Andre software har gratis-udgaver med begrænsede funktioner, der oftest er ganske fine. Jeg anbefaler dog, at du investerer i én måneds adgang til det fulde software, hvis ikke det sprænger dit budget. Det vil være givet godt ud, når du skal søge jobs og starte i et nyt job.

En person, der har 30 timers erfaring med at køre rundt i en lille Fiat Panda, vil stadig køre en Jaguar mere rutineret end en person, der ikke har kørt bil før

Vis, at du har brugt tid på at sætte dig ind i det rette software

Med dit nye software installeret går du ind på eksempelvis Udemy og finder et kursus i det givne software. Tag et kursus ad gangen for et software. Du kan også selv supplere undervisningen med tutorials på YouTube for at lære mere. Fordelen ved at tage kurser på Udemy og lignende udbydere er, at du får et diplom, du kan dele på din LinkedIn profil.

Tag gerne et kursus, der varer mindst 5 timer, for at virke både dedikeret og for at få mere end en overfladisk introduktion.

Bemærk: Ikke alle software, virksomheder bruger, er billige. Men du kan oftest finde et billigere alternativ ved at google efter ”Alternatives to X”. Oftest vil du lære principperne fra det enkelte software, der giver en forståelse for, hvorfor man bruger det.

En person, der har 30 timers erfaring med at køre rundt i en lille Fiat Panda, vil stadig køre en Jaguar mere rutineret end en person, der ikke har kørt bil før. Det samme gælder med billigere udgaver af software.

Det er sjovere ”lektier”, fordi det er hamrende relevant

Ikke alle lektier er lige nemme at komme igennem. Især ikke dem hvor du ved, at du aldrig kommer til at bruge det, du har lært. Når du bruger tid på at lære relevant software, føles det til gengæld langt mere berigende, fordi du ved, at du sidder og øver dig i nøjagtig det, du gerne vil arbejde med, når du er færdiguddannet. Det er også med til at give dig en bedre forståelse for det job, du gerne vil have. Det ved en arbejdsgiver også godt.

Bonustip: Valgte du den svære løsning og spurgte en person på LinkedIn om råd til software? Fornuftigt! Du kan, nu hvor du har taget ét eller flere kurser og kan bevise din yderligere interesse for stillingen, spørge vedkommende, om du må komme ind og jobskygge vedkommende, for at lære mere om rollen.

Du kan også finde studiejobs, du er interesseret i på StuderendeOnline.dk, og række ud og spørge, hvilket software du skal arbejde med i de stillinger. Gør du dét og følger denne guide, står du med et stærkere CV, når du en måned eller to efter har taget et online kursus i det software og kan fremvise et diplom på LinkedIn.


Christian Jespersen

For en komplet guide til at forstærke dit CV under studietiden og mange flere måder at blive en stærk kandidat til dit første job, så investér i Studiebooster – En CV-manual for universitetsstuderende af Christian Jespersen.