Kære praktik-/ jobsøgende!

Jeg brugt noget tid på at læse praktikansøgninger fra håbefulde studerende. Hvis du, der læser med lige nu, er nogenlunde gennemsnitlig i forhold til de ansøgninger, jeg har set, vil jeg bare sige:

Du er formentligt en STJERNE medarbejder, der kan gøre en stor forskel på en arbejdsplads. ✨🤩

MEN… måske glemmer du at vise det i din ansøgning? 🤔

På Journalisthøjskolen fik vi undervisning i, hvordan den gode jobansøgning kan skrives. Genialt træk og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor samtlige uddannelsessteder ikke gør det samme?

Hermed kommer mine bedste råd til dig, der lige nu sidder og slider med en ansøgning:

  • Husk en overskrift! IKKE, hvor du blot skriver ”Ansøgning til xx stilling…”. Skriv i stedet din vision for arbejdspladsen eller en relevant/kreativ beskrivelse af dig som ansøger! Her er et eksempel på en overskrift, der fx kunne få mig til at invitere på kaffe: ”Ai kan booste den måde, vi brander Aarhus på – ansæt mig, og jeg vil vise jer, hvordan!”

  • Udfold dine visioner for, hvordan DU kan gøre en forskel for arbejdspladsen. Husk at dit nye job IKKE handler om, hvad det kan gøre for DIG, men om hvad DU kan gøre for dem. Undgå at skrive, at du søger stillingen, fordi du gerne vil udvikle dig. Forestil dig i stedet, at du er en slags ekstern konsulent, der skal sælge dine ydelser til en potentiel kunde. Hvordan giver du dem lyst til at invitere dig til det første møde?

  • Synes du, stillingen lyder spændende? Skriv hvorfor!!! ”Jeg søger stillingen, fordi jeg synes, den lyder spændende”. Siger ikke rigtig noget nyt, vel? Her er et andet bud, hvis du nu søgte et job hos HEADSTART: ”At fortælle de gode historier om at bo og arbejde i Aarhus, er en fantastisk mulighed for at være med til at skabe endnu mere vækst i regionen. Dét vil jeg gerne være med til”.

  • Skil dig ud! Hvorfor skal vi vælge dig fremfor en anden? Læs din ansøgning igennem med kritiske briller på. Er den for generisk?

  • Søger du job inden for kommunikation eller marketing? Så sørg for, at din ansøgning er lækkert skrevet, og at kommaerne er sat rigtigt. Din ansøgning er en fed mulighed for at vise en arbejdsgiver, hvad du kan. 💪🏽

  • Personligt kan jeg godt lide ansøgninger, hvor skribenten er lidt fremme i skoene. Du må gerne være modig og have fede visioner på din kommende arbejdsplads’ vegne. Det er naturligvis en smagssag – men jeg vil gerne mærke en drivkraft og et ønske om at skabe forandring.

  • Vær ægte. Mærk efter. Kan du se dig selv i den ansøgning, du lige har skrevet? Er den både velskrevet, har fokus på arbejdspladsen – og viser den noget om dig? Så er du i mål og sikkert godt på vej til at lande en jobsamtale. 🙌🏽

God fornøjelse derude, kære studerende! Jeg hepper på jer 🙌🏽🤩


Helle Bastrup er Team Manager hos HEADSTART Career med baggrund inden for journalistik, kommunikation, marketing og HR samt erfaring fra nyhedsmedier og private virksomheder inden for lang række fagområder, aktuelt særligt med fokus på tiltrækning af arbejdskraft og branding.