Der er kun et par måneder til, at studietasken skal lægges på hylden, og sommerkufferten skal pakkes i stedet. Her får du en række gode råd til at tilrettelægge en rejse, som kan klares inden for studenterbudgettets rammer.

Køb din rejse i rigtig god tid - eller på dagen

Der er flere måder at rejse på, men en ting er sikkert: Hvis du som studerende vil spare penge, giver det mening at være ude i så god tid som muligt. Priserne stiger i takt med at sommeren kommer nærmere. Derfor er det en god idé allerede at booke din ferie i starten af året. Et alternativ til det er at booke en afbudsrejse på dagen eller lige op til - her er der også mange penge at spare. Læs mere om afbudsrejser her.

Planlæg dit rejsebudget

Inden du går i gang med at finde alverdens spændende destinationer så læg et budget for, hvor meget du maksimalt vil bruge på din ferie. Med dette udgangspunkt er det noget lettere at finde frem til, hvilke rejsemål der er realistiske. Husk, at det ikke kun er flybilletten og overnatninger der koster. Alt efter hvordan man prioriterer, så er mad, vaccinationer og udflugter også noget, der tynger rejsebudgettet.

Forsikringer og gebyrer

Du bør altid tjekke, om du er dækket af en forsikring, inden du begiver dig af sted på ferie. Dit gule sygesikringsbevis gælder kun i Danmark og det er vigtigt, at du medbringer dit blå sygesikringskort på ferien i EU. Reglerne blev ændret i 2014 og det er derfor meget vigtigt, at du læser op på hvordan du er dækket i det enkelte land. Se mere her.

Husk også at tjekke om du allerede har en rejseforsikring gennem din indboforsikring, og i så fald hvad den dækker. Lad være med at tegne en afbudsforsikring, da denne sjældent kan betale sig. Hvis uheldet skulle være ude, er det kun udgiften til billetten, der er tabt. Få flere gode råd om forsikringer her.

Få mest muligt for pengene

Alt efter hvilken type ferie du ønsker at holde, så er det værd at overveje, at vælge et land som er billigt at bo i. Selv om flybilletterne til disse destinationer kan være dyre, så er der ofte penge at spare hvis du planlægger en ferie over flere uger. De steder hvor turismen ikke er udbredt er også at foretrække, hvis man vil spare penge. Nogle steder falder leveomkostningerne til det halve, hvis du bevæger dig væk fra de mest turistede områder. Et par eksempler på attraktive feriedestinationer hvor du kan leve billigt er: Asien, Østeuropa og mange dele af Sydamerika.

Vær grundig i din research

Inden du vælger din destination, er det altid en god idé at lave en smule research. For at gøre det nemt og billigt er flere guidebøger blevet udviklet som apps, som du ligeledes kan bruge mens du er af sted. Tjek eksempelvis Tripit eller Tripadvisor.

Hvis du er til backpacking-ferier, er www.backpackerplanet.dk også en rigtig god side til at finde nyttige informationer. Desuden er det et must at have en Lonely Planet-bog med - hvis du er hurtigt ude, kan du låne den på biblioteket, eller finde den til billige penge på Bogreolen.dk.

Nogle dage er bare bedre

Mange bestiller deres ferie med udrejse en fredag og hjemrejse en søndag. Men som studerende har du lidt friere tøjler, hvis ikke du arbejder fast i sommerferien. Undersøg derfor om det kan betale sig at rejse først eller midt på ugen frem for i weekenden. Ofte er efterspørgslen lavere her, og der kan være mange hundrede kroner at spare. Et andet godt råd er selvfølgelig at holde ferie uden for industriferien, hvor priserne stiger meget.

De billigste flybilletter

Når du har besluttet hvor rejsen skal gå hen, så handler det om at finde nogle billige billetter. På momondo.com eller skyscanner.dk kan du sammenligne billetpriserne mellem forskellige flyselskaber. Vær dog opmærksom på, at der både kan være stor kvalitetsforskel mellem selskaberne, og at der ofte også er mellemlandinger med lang ventetid i de billige flybilletter. Du kan også få tilbudt billige rejser på takeoffer.dk, www.travelmarket.dk eller travelbird.dk hvor du dagligt får tilbudt rejser med stor rabat.

Undgå rejsebureauer

Der er visse fordele ved at få et rejsebureau til at sammensætte en rejse for dig, men det er ikke den billigste løsning. Det kan spare dig noget tid, men hvis du eksempelvis får et bureau til at finde et hotel til dig, vil det som regel være deres samarbejdsaftale og ikke prisen, der afgør, hvilket hotel de tilbyder dig. Du kan selv søge efter billige alternativer her:

Spar penge på overnatninger!

Hvis du er til alternative rejsemetoder, så er couchsurfing en god mulighed for at spare penge på rejsen, og samtidig en fantastisk mulighed for at møde andre kulturer og folkefærd. Som navnet antyder, er konceptet bygget på, at man som en del af netværket har mulighed for at bo hos andre mennesker, som åbner deres hjem for dig. Læs mere her.

Mange er desuden begyndt at bruge airbnb.com til at overnatte når de rejser. Her kan man leje både værelser, hele lejligheder/huse og også dorms nogle steder. Det er privat og du kan ofte spare mange penge på at leje et værelse. Som bonus lærer du også nogle lokale at kende, der kan give dig gode tips med på vejen.