To af opskrifterne er hverdagssupper, som er hurtigt lavet efter en hel dag på læsesal. Den tredje kan du servere til dine gæster lørdag aften. »God mad handler i virkeligheden meget mere om indsats og omhu end om økonomi. Hvis man tager udgangspunkt i lokale sæson-grøntsager - som altid er billige - og rester af kød fra andre måltider, så er man mere end halvvejs i mål,« siger Bo Frederiksen og fortsætter: »Det sidste stykke kommer man ved at være omhyggelig med tilsmagningen - altså at man omhyggeligt bruger salt, peber og noget syrligt, som f.eks. æbleeddike til at balancere maden med inden man serverer den«.
Hver opskrift mætter fire personer.
Cremet grønkålssuppe med æble. I alt 35 kroner + brød
1 liter hønsebouillon
250 g frisk grønkål med stilk
1⁄2 dl piskefløde
Salt og friskkværnet peber
2-3 spsk. æbleeddike
2 danske æbler
Vask grønkålen i koldt vand. Tag ca. 50 g kål fra til servering. Snit stilkene ud af kålbladene og læg både stilke og blade i en gryde med kogende vand og kog i 2-3 min. Kom derefter kålen direkte over i en skål med koldt vand, så kogningen stopper. Afdryp den blancherede kål i en sigte. Kog bouillonen op i en gryde. Hak de blancherede kålblade groft, hak stilkene fint og kom begge dele i en blender. Overhæld kålen med varm bouillon og blend, til suppen er glat. Smag suppen til med fløde, salt, peber og eddike.
Det er vigtigt, at eddiken først kommer i lige inden servering, da suppen ellers vil miste sin flotte grønne farve. Hæld suppen tilbage i gryden.
Skær æblerne i små stykker. Snit den rå grønkål fint på tværs af stilken, og kom både kål og æbler i suppen som fyld. Varm suppen igennem og servér den med brød til.
Flækærtesuppe med 'riste-rester'. I alt 45 kroner
1 løg
2 fed hvidløg
Lidt madolie
200 g flækærter (tørrede gule ærter)
5 kviste timian
1,5 liter vand eller bouillon
Salt og friskkværnet peber
Lidt æbleeddike
En håndfuld bredbladet persille
Ca. 200g stegte kødrester - fx fra en svine- eller kalvesteg.
Hak løg og hvidløg og svits det i lidt olie, uden det tager farve. Tilsæt flækærter, timian, vand/bouillon, og lidt salt og peber og lad det hele koge, indtil ærterne let kan trykkes i stykker med en ske mod grydens side. Tag eventuelle timianstilke op fra gryden og blend resten til en glat suppe. Smag suppen til med salt, peber og lidt eddike.
Skær kødresterne i små tern og rist dem i lidt olie på en pande. Vask persille, afdryp den grundigt, og afslut med at give din flækærtesuppe et ordentligt grønt drys sammen med det ristede kød på toppen. Spis gerne friskt groft rugbrød til.
Tip: Suppen vil kun blive endnu bedre med lidt grov sennep eller friskrevet peberrod.
Gylden løgsuppe med kartoffel, fisk og ristet rugbrød. I alt 80 kroner
5 løg
2 fed hvidløg
2 spsk smør
8 kviste timian
1 1⁄2 liter vand eller tynd hønsebouillon
100g kogt kartoffel
2 spsk. æbleeddike
Salt og friskkværnet peber
200g hvid fiskefilet i stykker uden skind og ben - fx torsk eller rødspætte
4 skiver rugbrød
Snit løgene fint. Hak hvidløget. Smelt 1 spsk smør i en stor gryde, kom løg og timiankviste heri og lad det svitse stille og roligt, indtil løgene begynder at karamellisere og tage lidt farve. Når grydens bund er blevet gylden af løgene, så tilsæt hakket hvidløg og hæld en dl vand/bouillon på. Kog op, så det brune fra grydens bund blandes i løgene og lad så det hele simre igen, indtil grydens bund på ny er gylden.
Hæld resten af vandet/bouillonen i gryden og kog op - sørg igen for at få det hele med fra grydens bund. Lad suppen koge i 10 min. på lavt blus. Skær kogt kartoffel i små tern og vend i suppen.
Skær fiskefileten i mindre stykker og vend den i suppen - den bliver tilberedt på få minutter. Når suppen er kogt færdig, så smag til med eddike, salt og peber, hvis det er nødvendigt. Rist rugbrødet gyldent i smør på en pande. Pynt suppen med lidt frisk timian og server den med brødet.