Skal du klare studietiden uden at sætte dig i gæld, så skal du bruge din økonomiske sans.
1. Undgå at blive fristet af lånetilbud
Vil du klare studietiden uden studiegæld, så hjælper det ikke, at du lader dig friste af lånetilbud. Selvom du drømmer om flere penge mellem hænderne, så bør du modstå fristelsen, hvis du vil undgå at skulle betale af på en gæld i mange år.
Det kan virke som en god idé at optage et lån i dette øjeblik, men har du tænkt over de mulige konsekvenser i fremtiden? Gældsforpligtelser kan føre til bekymringer og stress, hvilket ikke ligefrem er noget, der er gavnligt for hverken studie eller karriere.
Hvis du bliver enig med dig selv om, at du sagtens kan klare studietiden uden at låne penge, så vil det være fordelagtigt. Hvis du alligevel ønsker om at låne penge, så bør du tage en snak med din bankrådgiver eller en anden økonomisk rådgiver.
2. Anvend rabatkoder, når du handler på nettet
Danske studerende er ellevilde med at handle varer og tjenesteydelser på nettet, så det gælder måske også dig. Du kan i hvert fald gøre nogle fremragende handler på nettet, når du køber tøj, møbler, rejser, hårde hvidevarer og meget mere.
Selvom det er billigt at handle på nettet, så kan man spare endnu flere penge, hvis man vælger at anvende rabatkoder. Du kan bruge rabatkoder på langt de fleste webshops. Det eneste du skal gøre er følgende:
- Søg efter en gyldig rabatkode – Indtast ”Butiksnavn + rabatkode”
- Kopier en gyldig rabatkode
- Indtast og aktivér den pågældende rabatkode i checkout-fasen
- Glæd dig over den fine rabat. Det bliver altså ikke meget nemmere at spare penge online. F.eks. efter en aften i byen kunne det jo blive aktuelt med en Hungry rabatkode ;-)
3. Køb brugte bøger til studiebrug
Det er ikke helt korrekt, at det er gratis at studere på danske uddannelsessteder, da man som studerende skal købe alle de fornødne bøger. Køber du nye studiebøger, så kan dine udgifter hurtigt løbe op i mange tusinde kroner. Skal du spare penge på studiebøger, så skal du købe brugt, da der er rig mulighed for at spare en stor sum penge. Det er meget almindeligt, at man kan spare omkring halvdelen af den vejledende pris, hvis man køber brugte studiebøger. Du kan handle med private forbrugere eller opsøge en boghandler, hvis du har det fint med at købe studiebøger, der har været i brug.
4. Bliv boende hjemme så længe som muligt
Vælger du at flytte hjemmefra i din studietid, så skal du forholde dig til udgifter som depositum, husleje, vand, varme, el og meget, meget mere. Det kan være en meget stor mundfuld, når din månedlige indtægt er forholdsvis begrænset.
Den økonomibevidste studerende vil vælge at blive boende hjemme så længe som muligt. Det er ikke altid lige sjovt at bo sammen med sine forældre, men det er ikke desto mindre det bedste for din økonomi. Er du hjemmeboende, så kan du tilmed spare op til dine største drømme. Selvom du måske bidrager med et symbolsk beløb for kost og logi hos dine forældre, så vil det være langt billigere end at flytte hjemmefra. Det skal du have in mente, hvis du går og overvejer, om det er på tide at flyve fra reden.
5. Spar penge på mad og dagligvarer
Det er nemt at spare penge på mad og dagligvarer, hvis man blot er opmærksom på, hvordan man kan reducere sine udgifter. Du får en række brugbare tips nedenfor:
- Læg en madplan (hver uge eller hver måned)
- Spis rester (undgå at smide mad ud)
- Tjek reklamer for tilbud
Der kan være særligt mange penge at spare på mad, der nærmer sig sidste holdbarhedsdato. Disse varer vil typisk være markeret med et lille klistermærke, hvor der er noteret en ny pris og information om sidste holdbarhedsdato.
6. Spørg efter studierabat
Der er mange virksomheder, der er bevidste om, at studerende ikke har uanede økonomiske midler at gøre godt med. Disse virksomheder tilbyder studierabat på deres produkter og / eller ydelser. Det er meget normalt, at man kan få rabat på følgende:
- Frisør
- Café
- Sport
- Koncert
Du skal i de fleste tilfælde blot fremvise et gyldigt studiekort, hvis du skal have glæde af den pågældende studierabat. Det er ikke alle virksomheder, der skilter med studierabat, men du kan alligevel vælge at spørge, om der ydes rabat til studerende. Studierabatter på omkring 10-20 % er langt fra en sjældenhed, så hvorfor ikke benytte dig af muligheden?
7. Få et job
SU kan ikke nødvendigvis dække alle dine månedlige udgifter, så det vil være relevant for dig at få en ekstra indtægtskilde. I den anledning kan du forsøge at få et job, så du nemmere kan klare hverdagen og undgå studiegæld.
Der er mange relevante jobmuligheder for studerende. Nedenstående jobs hører til blandt de mest almindelige, hvis du ikke nødvendigvis bekymrer dig om studierelevans:
- Kasseekspedient (supermarked, tøjforretning, tankstation m.fl.)
- Lektiehjælper (hjælp børn og unge med deres lektier)
- Tjener (restaurant, café, kro m.fl.)
- Bartender (bar, diskotek, café m.fl.)
- Barnepige
- Rengøringshjælper
Et studierelevant job giver dig dog klart den bedste erfaring, efterlader en markant postering til dit CV og kan muligvis være med til at sikre dig et job efter afsluttet uddannelse. Heldigvis byder vi på en masse studierelevante job her - det er bare om at komme i gang.
Studiejobs hænger ikke på træerne, men du kan være sikker på, at du ikke får et studiejob, hvis du ikke er opsøgende. Du skal med andre ord i gang med at kigge efter jobopslag og få sendt en masse jobansøgninger.
8. Vælg offentlig transport frem for bilen
Det er rigtigt dyrt at være bilejer, fordi du både skal betale for brændstof, reparationer, vægtafgift, bilforsikring, vask og meget mere. Offentlig transport er stort set altid billigere end at tage bilen, hvorfor du bør tage bus, tog eller metro, når du skal fra A til B.
Du kan som studerende minimere dine udgifter til offentlig transport, hvis du bestiller et ungdomskort. Det giver dig nemlig rabat på transport fra bopæl til uddannelsessted. Hvis offentlig transport ikke er en realistisk mulighed, så kan du overveje at benytte dig af samkørsel, hvor du kan skåne både miljø og pengepung.