Mere end hver tiende studerende har ikke en indboforsikring, primært fordi de er for dyre. Det viser en undersøgelse foretaget blandt Studerende Onlines brugere.

Det kan have store økonomiske konsekvenser, fortæller forsikringskonsulent Riccardo Krogh Pescatori.

Nogen vil måske opfatte forsikringsselskaberne som pengegriske firmaer, der er ude på at ruinere din privatøkonomi. Uanset om du er af denne opfattelse eller ej, så er din privatøkonomi kun sikret, hvis du ejer en forsikring. En undersøgelse foretaget blandt 60 af so.dk's brugere viser, at 12 procent ikke ejer en indboforsikring. Riccardo Krogh Pescatori, konsulent hos Forsikring og Pension, er ikke overrasket over dette tal, og sammenligner det med en undersøgelse foretaget af forsikringsoplysningen.

"På landsplan er det 10-12 procent af befolkningen, som ikke har en forsikring. Kigger man på den yngre del af befolkningen, så stiger tallet. Hvis man kigger på de 21-24 årige, så er det ca. hver tredje, som ikke har en indboforsikring, og værst ser det ud for dem, der bor på kollegium, hvor ca. 60 procent ikke har en forsikring", fortæller han.

Bevidst fravalg af forsikring

Det høje antal af unge uden forsikring kan blandt andet skyldes glemsomhed men også uvidenhed om, at man ikke længere er dækket ind under sine forældres indboforsikring. Undersøgelsen blandt so.dk's brugere viser dog, at over 80 procent af dem som ikke har en forsikring, bevidst har fravalgt det, på grund af at prisen er for høj.

"Det er da glædeligt, at det er et bevidst fravalg, og ikke på grund af manglende viden at de studerende vælger ikke at tegne en forsikring, men jeg synes stadig, at det er bekymrende. Det er muligt at finde en indboforsikring for mellem 100-150 kroner om måneden, så det burde der kunne blive plads til i studenterbudgettet", forklarer Riccardo Krogh Pescatori.

Læs også: Spar penge på din forsikring

Langsigtede konsekvenser

At fravælge forsikringen kan have konsekvenser her og nu, eksempelvis hvis du har indbrud eller får ødelagt din nye cykel. Selvom det kan virke usandsynligt, at det lige netop er dig der bliver ramt, så kan det hurtigt gå hen og blive en dyr fornøjelse, hvis ulykken først er ude.

"Du gambler med din økonomi og din fremtid, hvis du ikke har en indboforsikring. Det er jo ikke sådan, at man kan tegne sin forsikring efter at skaden er sket", siger Riccardo Krogh Pescatori.
Hvis ikke man har tegnet en indboforsikring, så har man automatisk også fravalgt en ansvarsforsikring. Selv om man er afklaret med at kunne undvære sine ejendele, så kan det sætte dybe spor ind i fremtiden, hvis man forvolder andre skade uden en ansvarsforsikring.

"Hvis man er uheldig på sin cykel og kører ind i en person, som får varige mén, så kan det blive en meget dyr fornøjelse uden en forsikring" fortæller Riccardo Krogh Pescatori.

Det store forsikringsoverblik

Undersøgelsen blandt so.dk's brugere viser, at bedre information og billigere priser, ville kunne få flere til at tegne en forsikring. Dette er der faktisk sat fokus på, da der er blevet udviklet et værktøj, som gør det overskueligt at finde den forsikring, der passer dig bedst. Forbrugerrådet har i samarbejde med interesseorganisationen Forsikring & Pension skabt "forsikringsguiden", som giver overblik og mulighed for at prissammenligne de forskellige forsikringer. Du kan se mere her.

Måske er det alligevel værd at overveje, om forsikringen er det rigtige sted at spare.