“Does it spark joy?”

En minimalisme-bølge er skyllet ind over verden med den famøse Marie Kondo som frontfigur. Med andre ord: Hvis minimalisme og Marie Kondo er ukendt for dig, hvor har du så gemt dig de sidste par måneder?

Marie Kondos metode, der ligger tæt op af minimalismen, går ud på, at du kun skal beholde de ting i dit liv, der ‘sparker joy’, så du for alvor kan blive kvit med rodet i dit liv, der også fylder i dit hoved.

Lyder det ikke ret godt? Som studerende med nok bolde i luften, er det måske lige den inspiration, du har brug for, så du kan få ryddet op og på den måde få mere tid til det, der virkelig betyder noget for dig.

Her er 3 læringer fra minimalismen, du kan bruge i din hverdag.

1. Det starter med en god omgang oprydning

Når du skal inspireres af minimalismen, handler det først og fremmest om, at du skal i gang med en god gammeldags oprydning. Du skal simpelthen endevende alt, hvad du ejer, og hvis du ønsker at tage Marie kondos metode i brug, skal du tage hvert et objekt, du ejer, op i hænderne og spørge dig selv, om objektet betyder noget for dig.

Hvis svaret er ja, så må du beholde det. Hvis svaret er mere en rysten på hovedet, så skal du skille dig af med det. Målet er, at du i sidste ende kun ejer ting, der gør dig glad indeni.

Når du først har endevendt dit hjem og dine ejendele og skåret dine sager ind til benet, vil du nok opleve en skøn form for ro. Selvfølgelig i dit hjem, fordi der er orden på sagerne, men også indeni, fordi der er styr på sagerne rent mentalt.

 2. Det handler om at være kritisk overfor, hvad du køber

Nu har rengørings-tornadoen været på visit i dit hjem, og der er simpelthen ikke en finger at sætte på din pletfrie, pinligt opryddede hybel. Det skal da gerne forblive sådan, ikke?

Minimalismen inspirerer også til, at du skal være kritisk, før du stormer ud og shopper. Hvad end det gælder en ny t-shirt til samlingen eller en plastik-dingenot, som du i et svagt øjeblik føler, at du bliver nødt til at eje.

Her skal du træne dig i at stoppe op, trække vejret og stille dig selv en række spørgsmål, før du tankeløst trækker kortet frem og betaler.
Spørgsmålene kan være, om du virkelig har brug for det, du er ved at købe. Har du noget lignende i forvejen? Hvilket behov vil denne ting udfylde hos dig? “Does it really spark joy?” ;-)

Hvis du kan svare ja til det sidste spørgsmål, så står der intet i vejen for, at tingen kommer med dig hjem. Det handler mest af alt bare om at træne den rationelle-købs-muskel, der stiller skarpt på, om du skal købe eller ej.

3. Det handler om at værdsætte, hvad der virkelig betyder noget

Med minimalismen vil du forhåbentlig få øjnene op for, at glæden ikke kun ligger i, om du ejer sæsonens smarteste sneakers, eller om din iPhone er den nyeste udgave. Det er nemlig ikke det, der i virkeligheden betyder noget i dit liv.

Derimod betyder det noget, at du lever et liv med plads og råd til dine drømme og med tid til dine gode venner og familie. Ville det ikke være for fedt, hvis du kunne bruge din SU og hårdt tjente penge på oplevelser med dem, du elsker, der senere hen vil blive til minder, frem for at kaste penge efter alle mulige ting, du i virkeligheden ikke behøver?

Der er altså masser af mulighed for at blive inspireret af minimalismen uden at det betyder, at du skal leve på en sten og kun eje 10 stykker tøj, som nogle minimalister efterlever. Du kan i stedet bruge metoden til at finde ud af, hvad du gerne vil i dit liv og prioritere det. Det lyder da ikke så dårligt, vel?


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 330.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.