Så ved du måske også, at det ikke altid er det fedeste at være +20 år og stadig bo hjemme. Sådan havde jeg det i hvert fald, da jeg var 21 år og blev nødsaget til at flytte hjem til mine forældre igen efter at have boet i Berlin i tre år. Jeg skulle hjem til København og starte studie, og det var noget nær umuligt at finde et sted at bo i hovedstaden.
Det var knap så fedt, men jeg lærte hurtigt, at der var store fordele ved at bo hjemme. Her får du fire af dem!
1. En snak er vejen frem
Hvis du står og skal hjem til mor og far at bo igen, eller du bliver boende hjemme, selvom du egentlig er myndig og tjener dine egne penge, er det en rigtig god ide at lægge op til en snak med dine forældre. I skal nu fungere som en slags roommates, og derfor er det vigtigt at gøre det klart, hvad reglerne for jeres boligsituation er. Betragt snakken som en forventningsafstemning, hvor I hver især kan dele, hvad I forventer:
Skal du betale husleje? Skal du lave mad et par gange om ugen? Vil dine forældre have, at du giver besked, hvis du ikke spiser hjemme? Vi, og vores forventninger, er forskellige, og derfor kan du undgå konflikter og uvenskab ved at tage en forventningsafstemning.
2. Du kan spare penge og starte en opsparing
Flyt hjem til mor og far og oplev plus på kontoen, så du både kan spare penge og starte en opsparing? Det må da siges at være en win-win.
Selvom du måske spæder til med husleje hjemme hos dine forældre, betaler du højst sandsynligt ikke lige så meget, som det ville koste dig at bo ude. Og hvis du sørger for ikke at bruge alle dine hårdttjente penge på sjov og ballade, kan du hurtigt spare en masse penge.
3. Godt selskab og fyldt køleskab
På en god dag er mor og far det bedste selskab i verden, ikke? Se hvor heldig du er, at du kan hænge ud med dem meget oftere, end hvis du boede ude. At bo alene eller ude kan hurtigt blive ensomt, fordi selskab kræver, at du laver aftaler. Men hos mor og far er det bare at sætte dig ind i stuen, og så har du selskab i verdensklasse.
Derudover er der den fantastiske fordel, at mor og far højst sandsynligt har et langt federe køleskab, end du selv ville kunne diske op med, hvis du boede ude. Slut med tomme køleskabe, hvor det eneste indhold er et halvt glas sennep.
4. Der er hjælp at hente og tid til at overveje ‘what’s next’
På samme måde som at du altid har godt selskab hos dine forældre, har du også hjælp at hente. Har du en travl periode på arbejdet, vil de gamle helt sikkert gerne stå for madlavningen. Har du meget at gabe over i eksamensperioden på studiet? Så vil de sikkert gerne hjælpe med vasketøjet. Dine forældre er nogle hjælpsomme roommates, og de er meget værdsat i et travlt ungdomsliv.
Som hjemmeboende på barndomsværelset får du også muligheden for en ‘mental pause’. Du kan bruge tid på at overveje, hvad dit næste step er. Hvad vil du gerne? Og hvor vil du gerne bo? Skal du finde et værelse i et bofællesskab? Skal du spare op til en fed lejlighed? Eller har du behov for en periode, hvor du giver dig selv lov til at tage den med ro?
I stedet for at se det som et nederlag, at du bor hjemme, selvom du er gammel nok til at flytte hjemmefra eller bo ude, så se det i stedet som noget midlertidigt - nyd det så længe det varer og brug det som et springbræt til at spare op og bruge tid på at finde ud af, hvad der er rigtigt for dig! Og hvis du vælger at se på din boligsituation som noget positivt, så er det ikke så ringe endda at bo hjemme ;-)
Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 330.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.