At starte ud som studerende kan kræve dybe lommer. Du skal være fagligt up to date, have et sted at bo, kunne socialisere - og få alt andet i dit liv til at hænge økonomisk sammen på et SU-budget. Herunder har vi samlet et par gode tips, så din studiestart ikke tømmer din bankkonto.
1. Få studiebøgerne som e-bog - eller køb dem brugt
Studiebøger er dyre, og pensumlisten kan få enhver bankbog til at virke tom. På Studybox.dk kan du streame faglitteratur- og studiebøger til en fast månedlig pris. Samtidig har appen en lang række funktioner, der gør dit studieliv nemmere: bogmærker, mapper og kildehenvisninger for blot at nævne få.
Saxo.com tilbyder også adskillige muligheder til studerende, fra prismatch på studiebøger og pensumlister til mulighed for at sælge dine brugte studiebøger gennem Saxo. Du skal dog være medlem af Saxo Premium Studie for at kunne drage nytte af de fleste fordele.
Apropos, så er brugte studiebøger også et hit blandt studerende. Du kan finde dem på Facebook via studiespecifikke grupper, DBA eller Pensum.dk.
2. Udnyt fordele ved gratis a-kasse for studerende
Som studerende kan du helt gratis melde dig ind i en a-kasse.
Melder du dig ind i en a-kasse senest et år før endt uddannelse, har du ret til dagpenge. De fleste a-kasser har udover a-kassen også en række andre fordele, du kan gøre brug af. Mange a-kasser tilbyder eksempelvis en personlig karriererådgiver, hvis du bliver ledig, så du kan få hjælp til at finde det rette job. Du kan ligeledes tilmelde dig workshops, så du kan lære at skrive en knivskarp ansøgning og CV. Det er med andre ord en god forretning at melde dig ind i en a-kasse, mens du stadig er studerende.
3. Skift caféen ud med Studenterhuset eller egen madklub
Når studiet går i gang, skal bøgerne passes - men det skal vennerne også. Med studiet følger som oftest et netværk, som man gerne vil bruge tid på, og det er nemt at falde i den dyre fælde med at mødes på en café.
I stedet kan I mødes i jeres studenterhus, hvor man ofte kan få både billig kaffe og billige drinks, samtidig med at I kan være heldige at rende ind i studievenner, som I ikke har set længe.
Udover at mødes over en varm cafe latté i Studenterhuset, kan du også samle dine bedste venner fra studiet og skifte cafébesøgene ud med jeres egen madklub. Det kan eksempelvis foregå ved, at I hver uge skiftes til at invitere de andre hjem på middag. Bestem jer sammen for et beløb værten maksimalt må handle ind for – og så kan I jo hjælpes om maden! Det er superhyggeligt at samles til hjemmelavet mad, og så koster det en brøkdel af, hvad et cafébesøg render op i.
4. Husk cyklen!
Bor du i den by, hvor dit studie ligger, kan det være en stor fordel at tage cyklen i stedet for bussen. Det skaber luft i budgettet – selv hvis du bare tager cyklen et par gange om ugen. Et rejsekort eller enkeltbilletter sluger hurtigt en del penge i budgettet, så det er værd at overveje at droppe bussen.
Med cyklen er du ikke afhængig af, at toget kører til tiden, eller om din bus dukker op. Så det er bare at hoppe op på jernhesten og få en gratis omgang motion.