Men højskoleophold koster knaster. Og hvor får du lige dem fra? Læs med her - vi guider dig nemlig til, hvordan du kan forberede din økonomi på et højskoleophold.

Hvilken højskole passer til dig?

Har du brændt dig varm på idéen om et højskoleophold og tror, at det er lige noget for dig? You go! Allerførst skal du overveje hvilken højskole, der passer til dig. Der findes nemlig et hav af seje højskoler.

Men! Først og fremmest skal du være fyldt 17,5 år for at komme af sted. Derudover skal du overveje, om du vil på et langt eller kort højskoleophold. Du kan nemlig komme afsted i alt fra en uge til otte uger eller den længste slags ophold, der varer 40 uger.

Og nu til det måske vigtigste: Hvilket højskoleophold drømmer du om? Vil du gerne noget med musik, dans, drama, idræt, journalistik eller noget helt andet? De fleste højskoler har et specifikt tema, og det er op til dig at vælge, hvilken type højskole du gerne vil gå på.

højskolerne.dk kan du tjekke en oversigt over samtlige højskoler og researche, hvilken en du gerne vil søge ind på.

Hva’ koster’ed?

Nu til det lidt mere seriøse. Prisen for et kort højskoleophold ligger på cirka 4.600 kroner i egenbetaling for en uge og 6.500 kroner for to uger. Vil du på et 40-ugers ophold ligger prisen på mellem 40.000-100.000 kroner. Det er altså lidt af en sjat, du skal punge ud med. Dog er det værd at tænke over, at denne pris dækker alt fra husleje til mad samt undervisning. På den måde synes beløbet pludselig ikke så stort, for mens du er på højskole, skal du jo ikke tænke over at betale hverken husleje og indkøb i supermarkedet.

Desuden dækker prisen også undervisning i forskellige temaer af høj kvalitet. Det kan være, at du har valgt en højskole med fokus på skuespil, hvor du bliver skarp i teknikker, der senere kan hjælpe dig med en karriere netop inden for skuespil. Det kan også være, at du går på en journalistisk højskole, der forbereder dig på prøven til Journalisthøjskolen.

Mange får en helt fantastisk oplevelse på højskole, der skaber venskaber for livet og forbereder dem på deres drømmeuddannelse.

Lige pludselig lyder prisen på 40.000-100.000 måske ikke af så meget, fordi du egentlig får meget value for money.

Hvordan får du råd til højskole?

Du er stadig vild med tanken om højskole - men hvordan skraber du lige mange tusinde kroner sammen?

Mange vælger at få et arbejde, hvor de simpelthen knokler igennem, og inden for et par måneder har de sparet beløbet op. Sejt!

Dog er der også fede tilskud, du kan søge, så du endnu hurtigere kan skrabe penge sammen til opholdet. Dog kræver nogle af disse tilskud, at du er en specifik alder eller jobsøgende. Se her:

Du kan søge legater: Der findes et hav af legater, som forskellige typer studerende kan søge, hvis deres behov passer på legatets beskrivelse. Helt specifikt findes der en lang række højskolelegater. Ved at donere tid og energi på at tjekke legaterne igennem og søge dem, er du måske en af de heldige, der får et legat, der kan dække noget af prisen på dit højskoleophold. I vores legatdatabase finder du en overskuelig oversigt over legater.

Har du ingen ungdomsuddannelse? Hvis du er mellem 17,5 og 25 år, men har du ikke en ungdomsuddannelse, kommer det dig måske til gode. Nogle højskoler tilbyder nemlig nedsat egenbetaling for unge uden ungdomsuddannelse. Du undersøger, om din drømmehøjskole tilbyder dette ved at kontakte dem direkte.

Er du jobsøgende? Er du i en tørkeperiode på jobfronten og går med drømmen om at udvikle dig selv? Så er der måske hjælp at hente. Nogle arbejdsløse på offentlig uddannelse kan nemlig søge om et højskoleophold som led af en aktiveringsplan.

Er du udlænding? Er du fra udlandet og drømmer om et dansk højskoleophold, kan du søge et internationalt højskolestipendium til et højskoleophold på mindst otte uger. Du undersøger dette ved at kontakte den højskole, du har set dig lun på.

Vi krydser fingre for, at du finder en måde, du får gjort højskoledrømmen til virkelighed. Al held og lykke og hav et fantastisk ophold!


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 300.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu