Ligesom tusinder af andre studerende står du over for din måske sværeste udfordring, inden du kan starte din nye tilværelse som studerende. Du skal finde en bolig. Og det skal være en bolig, som du faktisk har råd til at betale på et SU-budget.
Skal du leje, eller skal dine forældre eje?
Udvalget af lejeboliger er desværre begrænset i forhold til den store efterspørgsel. Især i de større byer vil du ofte opdage, at boligerne siver ud mellem dine fingre, bedst som du troede, at du var ved at have en aftale på plads. Derfor er det ikke altid så ligetil at finde en lejebolig. En anden mulighed er at sætte jagten ind på en ejerbolig. Det kræver oftest hjælp fra dine forældre.
Flere og flere forældre begynder at se gode muligheder og fordele i at købe en lejlighed til deres børn. Hvis økonomien kan hænge sammen, er forældrekøb på mange måder en rigtig god løsning for både børn og forældre.
Ved forældrekøb vil udbuddet af lejligheder ofte være langt større end ved lejeboliger. Derudover resulterer den nuværende lave rente og de attraktive boligpriser også i, at det ofte bedre kan betale sig at foretage et forældrekøb.
Faldgruber ved forældrekøb
Hvis dine forældre foretager et forældrekøb, er der nogle ting, I skal være særligt opmærksomme på. Det kan anbefales, at I søger hjælp fra en advokat for at sikre, at I undgår de mest almindelige faldgruber. I kan for eksempel søge hjælp hos en boligadvokat, som kan hjælpe jer sikkert igennem processen.
Ved forældrekøb skal I være særligt opmærksomme på at fastsætte en husleje, der svarer til markedslejen. Hvis lejen er for lav, kan det i sidste ende medføre skattemæssige konsekvenser. Derfor er det altid en god idé at spørge en boligadvokat til råds og udarbejde en solid lejekontrakt, også selvom det er mellem forældre og barn. Derudover er det også en god idé at få hjælp til at vurdere, hvilken skatteordning I skal anvende, når I udlejer en helårsbolig.
En sidste ting, som også er yderst relevant ved forældrekøb, er, at der ved ejerlejligheder er krav om, at ejerne er medlem af ejerforeningen. Ejerforeningen står blandt andet for vedligeholdelse af fællesarealer og bestanddele. Derfor kan det også anbefales, at I får hjælp til at gennemgå ejerforeningens vedtægter og regnskaber, inden I beslutter jer for at købe.