Som studerende skal du finde sig tilrette på et SU-budget med dertilhørende udgifter og indtægter. Et af de steder, hvor du som studerende prøver at spare for at få råd til mere af det sjove, er på madbudgettet. Men bare fordi budgettet lider, behøver din mave ikke gøre det samme.

Her får du tre principper, som kan være dig behjælpelig, når du skal handle ind til billig hverdagsmad, der ikke sprænger dit SU-budget.

1. Spis dig mæt og klog i æg

Protein er kroppens byggesten, og du har brug for protein i din kost, hvis du skal have energi til dagen og blive mæt af dine måltider. Danskerne spiser rigtig meget kød. Kød til aftensmad. Kød til frokost. Kød til morgenmad. Kød til natmad. Kød til mellemmad. Men kød er også dyrt.

Vil du skifte et par af de kødholdige madopskrifter ud med et billigere alternativ? Så skal du spise æg! Æg er sprængfyldt med gode næringsstoffer og protein - du får 13 gram protein i et æg. Derudover siges det, at æg er en såkaldt superfood på grund af æggets store mængder af næringsstoffet cholim, som får hjernecellerne til at samarbejde. Spiser du æg over en længere periode, vil du opleve øget koncentration, bedre reaktionstid og en højere stresstærskel. Æg er altså som skabt til dig som studerende, der hver dag bruger mange timer på skolebænken.

Og nu til prisen: Køber du en pakke med ti skrabeæg til 20 kroner (et æg vejer 67 gram og koster to kroner), får du 670 gram æg og 130 gram protein. Køber du derimod en pakke økologisk oksekød (8-12% fedt) til 33 kroner, får du 400 gram kød og 104 gram protein. Du får altså flere æg og mere protein for færre penge, end hvis du køber oksekød.

Det fantastiske ved æg er, at du kan tilberede dem på et hav af forskellige måder, så madplanen ikke bliver kedelig og ensformig: Omelet, scrambled, blødkogt, hårdkogt, pocheret, smilende, æggekage, spejlæg, tortilla, frittata, og listen fortsætter. Hvis du er lækkersulten, kan æg også bruges i bagværk såsom pandekager og muffins. Chancen for at du hurtigt bliver træt af at spise æg, er altså minimal. Det er nem hverdagsmad til billige penge.

2. Vælg grøntsager med lav kilopris

Tænk hvis du kunne leve af avocado, solmodne tomater og friske hindbær. Det kan du sagtens, men så bliver der ikke råd til ret meget andet, for disse fødevarer er pænt dyre. Vælg i stedet grøntsager med lav kilopris - så du får mest for færrest penge.

For ni kroner kan du få et kilo gulerødder. Til sammenligning kan du for de samme penge kun få 66 gram cherrytomater på stilk.

For 15 kroner kan du få et hvidkålshovede på to kilo. Til sammenligning kan du for de samme penge kun få halvanden avocado.

For 24 kroner kan du få otte styk Pink Lady æbler. Til sammenligning kan du for de samme penge kun få 125 gram friske hindbær.

Når du leder efter madopskrifter, kan det altså betale sig at kigge efter retter med grove grøntsager og rodfrugter. Og når du handler, sparer du mange penge ved at gå efter råvarer med en lav kilopris. Så får du meget mere for pengene, og du skal hverken nøjes eller mangle. Selvom du slås med et stramt budget, kan du stadig få råd til sunde råvarer, der er fyldt med vitaminer og næring.

3. Kulhydrater er din pengepungs bedste ven

Snakken om at de studerende lever af havregrød og pasta med ketchup, er ikke opstået ud af den tynde luft. Pasta er nemlig smækfyldt med kulhydrater, som er det allerbilligste, du kan spise dig mæt i.

Kartofler, brød, pasta, gryn og ris er fyldt med energi og gode næringsstoffer - især hvis du vælger fuldkornsvarianterne. Køber du en pose med 500 gram økologisk fuldkornspasta til otte kroner, har du pasta til fire aftensmåltider. Og køber du en pose med to kilo danske kartofler til 28 kroner, har du tilbehør til den næste uges retter på madplanen.

Du kan altså stadig få aftensmad på bordet, hvis du vælger kulhydratholdige måltider, selv når din konto faretruende nærmer sig den røde grænse sidst på måneden. For ganske få kroner kan du spise dig mæt i ovnkartofler, risengrød og pasta med krydret tomatsauce.

Det behøver altså hverken være kedeligt eller trist at leve på et lille madbudget. Det handler bare om at gå efter de billige proteinkilder, den lave kilopris på frugt og grønt, og at huske de billige kulhydrater. Bon appétit! 


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budgetapp, der hjælper over 330.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.