Her får du tre bud på, hvordan du kan komme i gang med din genbrugsjagt – uden at du ender i din morfars aflagte skjorter.

1. Genbrugsbutikkerne

Du kan starte din genbrugsjagt med at søge efter genbrugsbutikker i dit nærområde. Find ud af, om din nye yndlingskrejler måske er din nabo? På den måde kan du også udforske dit (måske nye) kvarter.

Genbrugsbutikkerne findes i mange afskygninger. Du kan starte med de butikker, der kommer fra frivillige velgørenhedsorganisationer: Røde Kors, Blå Kors, Kirkens Korshær, Danmission mfl. Fællesnævnerne for dem er, at de har stort set alt – fra møbler til tøj – og så går pengene til et godt formål.

Der findes også et hav af andre små genbrugs- og secondhand butikker. I nogle af butikkerne opkøber de selv tøjet eller redesigner det. De har oftest mere fokus på moden, end de butikker der får doneret tøjet. Derfor kan prisen også være lidt højere end i de frivilligt drevne butikker.

En relativt ny type af genbrugsforretning er de såkaldte loppesupermarkeder. Det er en hel butik, hvor man som privatperson kan leje en stand i en periode. Når du selv har sat prisen på dine varer, vil butikken sælge tingene for dig. De to mest dominerende kæder i Danmark er Kirppu og takeNOW. Butiksformen er meget populær, og antallet af butikker med samme koncept under forskellige navne popper lige nu op i hele Danmark.

2. Loppemarkeder   

Sommeren er lig med loppemarkedssæson. De findes alle steder – fra små, private gade-/gård-/vejmarkeder til kæmpestore loppemarkeder. Og de er faktisk værd at udforske allesammen!

Du kan være heldig, at der er loppemarked hver lørdag eller søndag i lige netop din by! Og hvis du synes, der mangler et loppemarked i dit område, så kan du jo slå dig sammen med din studiegruppe, venner eller naboer og lave dit eget.

Loppemarkeder er som oftest gratis eller koster mellem 20-40 kr., og det kan derfor også være en hyggelig søndagsaktivitet med dine venner. Der er tit kaffeboder, og så kan I jo fejre dagens genbrugsguld over en kop kaffe.

3. Apps

Hvis du hellere vil sidde derhjemme i sofaen og shoppe, så er der også muligheder for genbrugsshopping på telefonen. Der findes faktisk rigtig mange apps, og der kommer hele tiden nye til!

Trendsales og Tise er nogle af de førende apps inden for køb og salg af brugt tøj, sko, interiør mm. Her kan du søge efter specifikke mærker eller bare surfe lidt rundt. Reshopper er børnefamiliens svar på en genbrugsapp. Her sælges der både tøj til hele familien, børneudstyr, legetøj og meget mere. Du kan selvfølgelig også bruge den, selvom du ikke har mand, kone og børn! De tre apps har et fragtsamarbejde, som gør det både nemmere og mere sikkert at handle gennem deres apps – både for dig der køber, og dig der sælger.

Facebook har også lavet sit bud på en platform til køb og salg af brugte ting: Facebook Marketplace. På Facebook Marketplace bliver der solgt rigtig mange forskellige ting. De har dog ikke noget samarbejde med nogle fragtvirksomheder, og derfor bør du være ekstra opmærksom, hvis du køber noget, der skal sendes.

DBA og Gul og Gratis er nok Danmarks ældste og største platforme for online genbrugsshopping. I dag sælges der alt mellem himmel og jord, og det er derfor et rigtig godt sted at kigge, hvis du leder efter noget specifikt eller større ting, eksempelvis møbler. De findes begge både som hjemmeside og app.

Genbrugsshoppingen behøver nemlig ikke kun at være til klædeskabet. Det er også en god måde at spare penge på møbler, service og meget mere, når pengene er små.