En afbudsrejse er kort og godt en andens rejse, som er blevet afbestilt igen. Derfor står rejseselskabet med en rejse som skal afsættes, hvis ikke fly og hotel skal stå tomt, og rejseselskabet skal miste sine penge. Det er de samme udbud/efterspørgsel-regler, der gælder for denne type rejser som alle andre, men ofte er der gode penge at spare, hvis rejsetidspunktet nærmer sig.

Populære rejsemål er lettest for rejseselskaberne at få afsat, derfor er det sjældent, at du sparer de helt store beløb her. Hvis du har mod på en alternativ destination, som de mindre byer i Tyrkiet eller Grækenland, kan du til gengæld finde rejser til spotpriser.

Flere typer afbudsrejser

Der findes forskellige typer af afbudsrejser. Den ene type er almindelige flybilletter enten envejs eller retur. Når det kun drejer sig om flybilletter, skal man ofte springe til hurtigt, da de er lettere for rejseselskaberne at afsætte end eksempelvis sammensatte rejser, hvor både flybilletter og hotel indgår. Den anden type afbudsrejse er pakkerejser med både uspecificeret og specificeret hotel. Ved uspecificeret hotel ved du ikke præcis hvilket hotel du kommer til at bo på, dog kan du ofte få garanti for at visse minimumskrav er opfyldt. Eksempelvis at hotellet er trestjernet, eller at afstand til vandet er inden for en vis rækkevide.

Fordele og ulemper

Den store fordel ved afbudsrejser er, at prisen stort set altid er billigere, end hvad du ellers finder af rejser. Det kan være en fordel at vente til sidste øjeblik med at bestille din rejse, da prisen bliver lavere jo tættere på afrejsetidspunktet du kommer. Til gengæld er der også mulighed for at en anden køber rejsen for næsen af dig. De rigtig gode tilbud finder du ofte inden for et par dage før afrejse

Ulempen ved at bestille en afbudsrejse er, at du ikke har så meget indflydelse i forhold til afrejsetidspunkt eller destination. Du bør derfor have tålmodighed og samtidig være fleksibel hvis der kommer et tilbud, hvor du skal slå til med det samme.

De gode råd

Hvis du vil udnytte det fulde sparerpotentiale ved afbudsrejer, bør du have is i maven, og evt. pakke din kuffert så du er klar til at tage af sted med kort varsel. Hvis du har tålmodighed og bruger tid på at søge nettet igennem for højaktuelle tilbud, så kan du ende med at spare flere tusinde kroner på din rejse.

Det er vigtigt, at du har et godt sammenligningsgrundlag, inden du bestiller din afbudsrejse. Prisen kan variere meget fra selskab til selskab, så selvom du har fundet et godt tilbud, så tjek lige andre sites igennem først inden du kaster dig ud i det.

Ofte kan prislisterne være uoverskuelige, og hvis du derfor har fundet drømmetilbuddet, kan det være en fordel at ringe op til selskabet og bede dem om at booke det. Det kan ofte spare tid, og så er du også sikker på, at andre ikke når at bestille det før dig.

Vær opmærksom

Nogle selskaber udbyder rejser, der har været afbestilt lang tid i forvejen som afbudsrejser, da de derved er lettere at sælge. Disse rejser vil ofte stå til listepris eller lidt under, hvilket betyder at der ikke er de store penge at spare. Derfor bør du være ekstra opmærksom på hvad en lignende rejse koster hos andre selskaber.

Det er surt med uforudsete udgifter på din ferie. Specielt ved længere rejser med mellemlandinger er det rigtig surt at komme for sent til et fly, og pludselig selv skulle betale for en ny booking. Sørg derfor altid for at tjekke hvad din forsikring dækker, inden du bestiller din afbudsrejse.

Tjek disse sider for at finde billige afbudsrejser.

De fleste store rejseselskaber som Apollo, Spies osv. har en underside med afbudsrejser, men mindre firmaer har efterhånden også specialiseret sig i at udbyde billige rejser til dig. Tjek eksempelvis disse:

Afbudsrejser.dk
Travelmarked.dk
Solfaktor.dk
Spies afbudsrejser
Primo Tours afbudsrejser