SU (Statens Uddannelsesstøtte) gør livet som studerende en tand lettere. Lige nu er det nemlig muligt at få op til 6.090 kr. (2018) i støtte om måneden. Den faktiske sats kan variere alt efter alder, forældres indkomstgrundlag, uddannelsestype m.v. 6.090 kr. er i sig selv en del penge, men når der skal afholdes udgifter til både husleje, forsikringer, mad, tøj, varme, el, vand og meget mere, så rækker dette beløb ikke nødvendigvis ret langt.
Her bringer vi en stor økonomisk guide tilegnet studerende – såvel unge som voksne studerende. Læs med, hvis du har svært ved at overskue din økonomi.
Vent med at flytte hjemmefra
Der kan være forskellige gode grunde til, at man ønsker at flytte hjemmefra. Det kan være, at du er træt af dine forældre, gerne vil flytte sammen med din kæreste, gerne vil prøve at stå på egne ben eller måske sågar er blevet smidt ud hjemmefra. Uanset din situation bør du tænke dig godt om, inden du flytter for dig selv. Det kan nemlig være meget dyrt.
Det er – set med økonomiske briller – hensigtsmæssigt at vente med at flytte hjemmefra. De fleste bor enten gratis eller billigt hos deres forældre, hvorfor det bør være at foretrække, hvis man ikke har penge til at betale både husleje, vand, varme, el, mad osv. Du kan evt. aftale med dine forældre, at du giver et bidrag på 1.000 eller 2.000 kr. om måneden, hvis du bliver boende derhjemme. Det vil alt andet lige lette deres økonomi og vil i øvrigt være helt fair, hvis du er fyldt 18 år og derfor er myndig. Du kan også overveje et studielån – det er en meget billig måde at låne penge på.
Hold skarpt øje med dit forbrug
Det er sund fornuft at holde øje med sit forbrug, uanset om man er hjemmeboende eller udeboende. I dag, hvor de fleste mennesker benytter sig af kortbetaling og mobilbetaling, kan man nemt miste overblikket, hvilket ofte fører til overtræk og andre økonomiske udfordringer. Dette slipper du for, hvis du sørger for at holde øje med dit forbrug. En god idé kan være at anskaffe sig et betalingskort, som der ikke kan trækkes over på.
I vores digitale verden findes der masser af smarte apps til at holde øje med ens forbrug og privatøkonomi. Disse apps kan du med fordel hente ned på din smartphone, så du ikke risikerer at bruge flere penge, end du reelt har til rådighed.
Du behøver ikke at leve af pasta og ketchup
Det er en skrøne, at man kun har råd til pasta og ketchup, når man er studerende. Det er muligvis en meget billig ret, men man kan nu godt få råd til mere spændende mad uden at skulle gå fra hus og hjem. Det gælder faktisk bare om at finde de bedste tilbud i de lokale supermarkeder – disse tilbud finder du i ugens tilbudsaviser.
Livet som studerende kan hurtigt gå hen at blive en smule kedeligt og uinspirerende, hvis man hver dag skal tvinge pasta med ketchup ned i maven. Derfor opfordrer vi dig til at eksperimentere med andre mere spændende retter.
Led efter studierabatter
Der bliver fra forretningernes side i højere og højere grad taget hensyn til de mange fattige studerende. Forretningerne – alt fra restauranter til frisører – byder nemlig på attraktive studierabatter. Disse rabatter må du selvfølgelig ikke gå glip af, medmindre du ikke er interesseret i at spare 5-10-15 % på diverse ydelser.
Husk også at kigge efter rabatkoder, når du handler på nettet. Studerende kan typisk få rabat på både tøj, møbler, hårprodukter og meget mere.
Du kan muligvis blive bedt om at fremvise dit studiekort, hvorfor du altid bør have det på dig.