Har du startet det nye år ud med nytårsforsætter såsom, at 2019 skal være året, hvor du får styr på dine penge, starter en kæmpe opsparing og boykotter alle de unødvendige køb?

Året er knap nok begyndt, inden du lover dig selv guld og grønne skove i form af nytårsforsætter så ambitiøse, at de nok bliver umulige at overholde. Og så melder den dårlige samvittighed sig.

Men hvad med at droppe de økonomiske nytårsforsætter og den dårlige samvittighed over penge? Her er tre måder, du kan blive gode venner med dine penge og undgå den dårlige samvittighed.

Lad dig inspirere af internettets penge-personligheder

Det flyder med artikler om penge på internettet. Du kan læse om den 25-årige, der er mangemillionær, fordi hun kom på en god idé og startede egen virksomhed. Og du kan læse om ham, der har sparet en kæmpe sum penge op, så han kan gå på pension som 40-årig.

Bliver du også træt af at læse om alle de her penge-personligheder, der har godt styr på økonomien?

I stedet for at læse artiklerne og tænke ”ja, og så er der lille mig, der bare kan sidde her med dårlig samvittighed over mine penge”, så brug historierne konstruktivt og vend dem om til positiv sammenligning. På den måde kan du i stedet tænke ”årh, hende med egen virksomhed er ret sej! Hvad kan jeg lære af hende?”, og vupti – den dårlige samvittighed bliver gjort konstruktiv!

Snak med dine gode venner om penge

På samme måde som du kan bruge internettets pengeartikler konstruktivt, er der også hjælp at hente hos dine venner. I stedet for at penge skal være et tabu, og du kan kigge på din veninde og tænke ”gid jeg havde råd til lige så mange nye sko som hende”, eller ”damn, han bruger mange penge på byture!”, så speak up. Her er det vigtigt at huske på, at der ikke er en opskrift på, hvordan du bruger dine penge rigtigt. Det er derimod en personlig sag, om du vil bruge dine penge på at male byen rød, købe nye sko eller om pengene skal direkte ind på din opsparingskonto.

Derfor er det stadig en god idé at tale åbent om penge med dine venner. På den måde kan du også bruge deres pengehistorier og erfaring som konstruktiv, positiv sammenligning og lære, at vennerne helt sikkert også døjer med dårlig samvittighed, når det kommer til, hvordan de bruger deres penge. I fællesskab kan I lære af hinanden!

Gå på opdagelse i dine pengevaner

Selvom der ikke er nogen opskrift på, hvordan du skal bruge dine penge, og at det i hvert fald aldrig behøver at være anledning til dårlig samvittighed, så er der alligevel måder, du kan lære at styre dine penge på. For det er op til dig at vurdere, hvordan de skal bruges. Og allerhelst skal de selvfølgelig bruges til at understøtte, at du kan leve det liv, du drømmer om, med de midler du har.

Hvordan gør du så det? Du kan eksempelvis downloade Spiir-appen og gå på opdagelse i dine pengevaner. Det kræver tålmodighed, for du skal ind og tjekke, hvor dine penge bliver af. Her finder du måske ud af, at der ryger alt for mange penge til at købe to-go-kaffe. Du vurderer herefter, at den kop købekaffe ikke bringer nok glæde i dit liv i forhold til, hvor stor en udgift det er. Du vil egentlig hellere bruge pengene på at rejse. Eller spare op. Hvad end det måtte være. Summa summarum er, at du skal på jagt i dine pengevaner, så du kan finde ud af, hvordan du egentlig helst vil prioritere dine penge, så de bringer dig allermest glæde.

Drop den dårlige samvittighed over penge! Lyder det som en plan for 2019 og som et godt nytårsforsæt? I så fald er det bare om at suge til dig af inspirerende pengehistorier, du kan bruge som konstruktiv og positiv sammenligning. Og når du er klar til det, så skal du på opdagelse i dine pengevaner, så du kan vurdere, hvordan du bedst bruger dine penge til at prioritere det, der gør dig glad, så du kan skabe det bedst mulige liv for dig selv.

Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 250.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.