Livet på SU tillader ikke altid de store udskejelser. Slås du med et stramt budget, og har du fået for vane at bruge dine ekstra penge på biografture, cafébesøg og pubcrawls med vennerne, i stedet for at lægge lidt til side til opsparingen?

Som studerende kan det være svært at finde motivationen til at spare op i hverdagen. Pengebeholdningen er ikke så stor, og du vil gerne have råd til alle de sjove sociale aktiviteter ud over at købe mad, betale husleje og betale regninger. Hvorfor ikke bare bruge de få klejner, du har at gøre med her og nu? Leve livet til fulde, mens du er ung og ikke har børn? Der bliver jo god tid til at tjene kassen, når du er færdig med at studere og får et fuldtidsarbejde, tænker du måske.

Mange undervurderer opsparingen, der faktisk kan spare dig for at bruge hele månedens indkomst på uforudsete regninger, give dig råd til den der nye computer, du drømmer om, og fjerne bekymringer om at få det hele til at hænge sammen.

Kunne du tænke dig at finde nøglen til at få hul på at lave en opsparing og blive så glad for at gemme penge til dårligere tider, at du ikke dropper det igen efter kort tid? Her får du fire råd til at blive glad for at spare penge op.

Kend forholdet mellem dine udgifter og indtægter

Får du ikke sparet op, fordi du ikke helt har styr på hvor mange penge, der ryger ind og ud af kontoen hver måned? Sæt dig ned og dan dig et overblik over dine indtægter og udgifter. Læg herefter et beløb til side til mad og andre leveomkostninger og gør op med dig selv, hvor mange penge, du må bruge på udgifter til fester, fødselsdagsgaver, tøj og caféburgere.

Når du kender forholdet mellem dine indtægter og udgifter, ved du også, hvor meget du hver måned kan lægge til side til opsparingen. Har du hver måned den samme, faste indtægt, kan du i din netbank lave en fast overførsel fra din lønkonto til din opsparingskonto. Har du derimod et studiejob, hvor du ikke altid får den samme løn udbetalt, kan det være en idé at overføre beløbet til opsparingen manuelt, så du ikke bliver ruineret, hvis lønningsposen er lidt mindre en måned. Dine faste udgifter skal altid have førsteprioritet, og så må overførslen til opsparingen være lidt mindre nogle måneder.

Vælger du at sætte dine penge over på en separat opsparingskonto, skal du dog være opmærksom på, at det ikke er en særlig god forretning. Har du penge stående på en almindelig indlånskonto bliver pengene nemlig langsomt ædt op af nulrenter og inflation. En opsparingskonto er altså en god idé for overblikkets skyld men en dårlig forretning, hvis aktiviteten på kontoen er lav.

Har du et Visa/Dankort, kan du også automatisk spare penge op, hver gang du handler med kortet. Blandt andet tilbyder Nordea alle deres kunder det, der hedder Nordea SparOp. Det fungerer sådan, at hver gang du bruger kortet, bliver der automatisk overført et selvvalgt beløb til din opsparingskonto fra den konto, kortet er tilknyttet.

Kend forholdet mellem dine udgifter og indtægter - så bliver det langt nemmere for dig at lægge penge til side. Selv en 50’er kan gøre en forskel i det lange løb.

List dine ønsker op

Mangler du et par nye solbriller, en læderjakke eller en ny computer til studiet? Lav en liste over de ting, du gerne vil forære dig selv. Prioritér listen sådan, at de ting, du gerne vil forære dig selv først, står øverst på listen.

Prøv at regne lidt på, hvor mange penge, du skal lægge til side, før du får råd til de forskellige ting og sæt dig nogle opsparingsmål. Har du brug for at visualisere dine mål, findes der smarte redskaber til det. I pengeappen Spiir kan du eksempelvis oprette forbrugsmål, hvor du selv bestemmer en beløbsgrænse for en bestemt kategori - det kunne være opsparing. Det er drøn motiverende at se dine ønsker listet op, samtidig med at din opsparing tager form, og vide, at om X antal måneder kan du købe et par spritnye solbriller, som du på egen hånd har sparet op til.

Sammenlign dit opsparingsprojekt med et vægttab

Har du prøvet at skulle tabe et par kilo men hurtigt mistet motivationen og gejsten, fordi bukserne stadig strammede efter en uge? Eller har du prøvet at oprette en opsparing men mistet motivationen, fordi beløbet på den ikke voksede lige med det samme? Løsningen på et vægttab og en voksende opsparing er faktisk den samme:

For at tabe dig skal du forbrænde flere kalorier, end du indtager. For at få overskud på kontoen skal du bruge færre penge, end du tjener. Så enkelt er det faktisk.

Det kan godt være, at du ikke oplever de store resultater fra day one. Det kræver dedikation og en smule vedholdenhed at tabe overflødige kilo og lægge penge til side. Men det skal ikke være en sur og kedelig pligt.

Derfor: Sørg for at du nyder det undervejs. Tag ét skridt ad gangen. Måske du kun kan undvære 100 kroner om måneden i starten men senere kan spare 1000 kroner op. Falder du i og får lyst til at købe et par nye sneakers, så lad være med at straffe dig selv for det. Nyd dine nye sneakers og kom op på ‘opsparings-hesten’ igen. Og husk at det ikke er et nederlag, hvis du skal justere dine opsparingsmål undervejs. Hvis du er ærlig og realistisk, vil du langt hurtigere komme til at se resultater, og have det godt samtidig.

Pas på med at sammenligne dig selv med naboen

Har naboen på kollegiet netop købt den nyeste iPhone? Og giver det dig lyst til også at købe noget luksus til dig selv?

Vi har ofte en tendens til at måle vores status og succes på materielle goder, men pas på med at gøre det op på den måde. Naboens nye iPhone fortæller ikke noget om, hvor mange penge han rent faktisk har. Måske har han en kæmpe studiegæld, som står og blinker rødt på kontoen.

Vil du undgå at købe nyt bare for at kunne flashe din status eller succes, så find ud af, hvad der er vigtigt for dig at eje og kig gerne en ekstra gang på den førnævnte ønskeliste. Måske er det rent faktisk vigtigere, at du klarer dig godt på studiet og har et godt socialt liv med familie og venner, end det er at skulle købe dig fattig i tidens trends.

At lave en opsparing behøver ikke at være et uoverskueligt projekt og en sur pligt. Start i det små og vær god ved dig selv, så skal det nok lykkes. Sommerferien er lige om hjørnet, og her kunne det være oplagt at få et par ekstra timer på studiejobbet, så du kan få kickstartet opsparingsprojektet. Har du allerede en opsparing, så er det måske nu, du skal forkæle dig selv med en rejse sydpå. Rigtig god fornøjelse.

__________________________

Du har netop læst et indlæg fra Spiir. Hvis du kunne lide det, kan du sikkert også lide vores gratis budget-app. En sjov og intelligent penge-assistent, der automatisk gør dig klog på dit forbrug, så du kan læne dig tilbage og leve dit liv, som du ønsker det.